Pylimo gatvė tapo tikra gastgastronomijos oaze mėgstantiems atrasti naujų skonių. Neseniai Vilniaus gastronomijos žemėlapis pasipildė nauja uzbekiška vietele.
„Šis vaflinis tortas yra puikus sprendimas neturintiems orkaitės. Tai daugeliui nuo vaikystės pažįstamas vaflių gardėsis. Iš paprastų vaflių slėgtinių į tortų lygį šį skanėstą kilsteli puikus „Paukščių pieno“ kremo pertepimas“, – sako maisto technologė, technologijų edukologė, Jolanta Veličkienė, am...
Meškinis česnakas – nuostabus pavasarinis žalumynas, kupinas ypatingo skonio ir įvairiopos naudos. Lietuvoje meškinis česnakas auga ūksminguose lapuočių miškuose, mėgsta drėgnus ir derlingus dirvožemius. Tai pavėsingų vietų augalas. Šį žalumyną galima naudoti gaminant pestą, česnakinį sviestą, dėti ...
Moderni europietiška virtuvė su egzotiškosios Indijos Goa salos prieskoniais – taip būtų galima trumpai apibūdinti „30 geriausių restoranų“ rinkimus laimėjusį restoraną „Gaspar’s“. Visgi norint geriau suprasti ragaujamų patiekalų išskirtinumą, vertėtų susipažinti su šefo Gaspars Fernandes ir jo šeim...
Nors populiariųjų šaltibarščių iš lietuvių niekas neatims – rožinė sriuba įvertinta ir tarptautiniuose gardžiausių patiekalų rinkimuose – dažnas žino ne vieną šaltos sriubų receptą. Į tokį sąrašą maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ kūrėja Audronė Zemenskienė rekomenduoja įtraukti dar vieną – šal...
Mokslininkė apie spausdintą ir laboratorijoje užaugintą maistą – vienas jų yra artimiausia mūsų ateitis, ir aš nežinau, kodėl niekas apie tai nekalba (18)
Užkandžiui – džiovinti svirpliai, pagrindiniam patiekalui – mėsainis su laboratorijoje užauginta mėsa, o desertui – 3D spausdintuvu pagaminto torto gabalėlis. Nors skamba kaip fantastinio filmo meniu, tai, panašu, jau visai netolima realybė. Pasaulyje sparčiai augant gyventojų skaičiui, daugėjant ve...
Tinginį mėgsta dauguma. Maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė turi ne vieną tinginio receptą. „Apie šį paprastai nepaprastą skanėstą turiu tokį pasakymą: „Kai tingėti tingisi, gaminkite tinginį! Ir ne veltui jis taip vadinamas. Paruošiamas greitai ir paprastai – mūsų šeimoje be...
Nuolatinis galvojimas apie galimas alergijas, maisto produktų netoleravimą, gamtos apsaugą, energijos sąnaudų mažinimą, gyvulinės kilmės produktų keitimą augaliniais – tvarumas konditerijoje gali atrodyti kaip iš tiesų sudėtingas, daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Vis tik, ne vieną per...
Salierai auginami jau tūkstančius metų: jų ištakos siekia Viduržemio jūros regioną, kur senovės Graikijoje ir Romoje salierai buvo vartojami ir kaip maistas, ir kaip vaistas. Šiais laikais šios daržovės paplitusios visame pasaulyje ir naudojamos įvairiuose patiekaluose: nuo sriubų iki troškinių ar p...
Kai sinoptikai džiugina vasariškų orų prognozėmis, neretas planuoja gaminti šaltibarščius. Tradicinė sriuba – labai skani, niekas nesiginčija, tačiau yra tiek šios sriubos atmainų, kad gaila būtų neišmėginti naujų skonių. Tekste – šie receptai: šaltibarščiai su jogurtu ir raugintais agurkėliais, šal...
Šią vasarą jau trečius metus iš eilės krosnį kursiantis „Kumeliuko sapnas“ – vieta, kur maišosi itališkos tradicijos ir patys neįtikėtiniausi skoniai, sukurti su autentiškais, lietuviškais produktais. Picų kepėjai čia sukasi buvusioje arklio priekaboje, įsikūrusioje Kačerginės pušų pavėsyje, greta j...
Nostalgiją keliantys lietuviški patiekalai – šie 10 receptų ne vienam sukels pačius geriausius prisiminimus (5)
Šie patiekalai niekada nenusibosta, o norint juos gaminti nereikia ypatingos progos. Tad šiandien dalijuosi nostalgiškais lietuviškų patiekalų receptais. Kai kuriems tai bus proga prisiminti senus gerus skonius, o kai kam – puiki galimybė praturtinti savo valgiaraštį. Tekste rasite šiuos patiekalus:...
Naujovės atkeliauja į Vilniaus senamiestį. Ne, šįkart ne apie gatvių tvarkymą (nors Vokiečių g. rekonstrukcijos vilniečiai laukia jau ilgai), bet apie restoraną. Greitojo maisto restoranas „Gogi Guy“ Rūdninkų gatvėje pasiūlys lankytojams tikro korėjietiško maisto.
Gegužės mėnesį Vilniuje rengiamas antrasis įspūdingiausio torto konkursas, kuriame savo talentą gali pademonstruoti visi Lietuvos konditeriai – ir profesionalai, ir mėgėjai. Konkursui pagamintus tortus vertins televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, vestuvių planuotoja ...
Lietuvoje menkai įsitvirtinusi daržovė itin naudinga širdies ir kepenų sveikatai – paaiškino, kodėl jos taip geidžia italų moterys (2)
Gurmanų itin mėgstamų artišokų sezonas eina į pabaigą – jais mėgaujamasi nuo lapkričio iki gegužės pradžios. Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje itin populiari daržovė pas mus vertinama mažiau. O be reikalo. Kaip pasakoja Italijoje gyvenanti žurnalistė Jurga Jurkevičienė, artišoko naudingosios savyb...
Tarkuotų bulvių ir faršo blyneliai – iš išorės traškūs, o viduje minkšti
kaip tik tokiu oruKai oras už lango primena ne pavasarį, o gilų rudenį, taip ir norisi šildančio, komfortą teikiančio maisto. Maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ kūrėja Audronė Zemenskienė ta proga kviečia išsikepti sočių ir gardžių bulvinių blynų su mėsa.
Šiomis dienomis dar noriu sau įsižnybti – po beveik metų Vilniuje aš pagaliau grįžtu pas savo meilužį Stokholmą (man miestai – kaip vyrai). Kartais gerai pabėgti vien tam, kad patirtum saldaus grįžimo jausmą. Apžvalgų iš Lietuvos dar bus, o kol kas nesitverdama savo kailyje iš džiaugsmo, sėdu rašyti...
„Nors ir esame suvalkiečiai, bet su močiute dalijamės jos firminiu čirvinių blynų receptu“, – šmaikštauja tinklaraščio „Skanus žmogus“ autorius Arnas Raulinaitis. Sekėjai žino: receptai, kuriais dalijasi šiuo metu Portugalijoje gyvenantis vyras, išbandyti, patikrinti ir tikrai verti dėmesio.
„Kokie savaitgalio pietūs labiausiai patinka Jums? Man puikiausi yra tie, kuriuos galima greitai ir nesudėtingai paruošti, o skonis džiugintų visą šeimą. Todėl šie – vienos skardos vištienos sparneliai medaus padaže su daržovėmis – yra vienas iš mano mėgstamiausių ir dažnai gaminamų savaitgalio (ir ...
Gana seniai nevertinau burgerių restoranų, ir tam yra priežastis. Progresas mėsainių fronte buvo sustojęs, kaip tas automobilis, kurio bake baigėsi benzinas. Arba kaip elektromobilis, kurio baterija staigiai išsikrovė, nes savininkas per garsiai klausėsi muzikos.
Sutikite – kai patiekalu „rūpinasi“ orkaitė, daug patogiau. Lieka laiko poilsiui ar kitai veiklai. Tad šiandien dalijuosi 13 orkaitėje pagaminamų receptų – ir karštų patiekalų, ir pyragų. Tekste rasite šiuos: vištienos kulšelės „Apsimetėlės“, nugarinės kepsniai, Velingtono kepsnys su lašiša, bulvių ...
Pirmą kartą šį aguoninį keksą maisto tinklaraščio „Ragautoja“ autorė Augustė Sudeikienė iškepė šv. Velykų proga. Ir sulaukė viso glėbio ne tik namiškių, bet ir svečių komplimentų. Be to, ruošdama šį kepinį Augustė nutarė paeksperimentuoti ir vietoj pieno pilti apelsinų sulčių. Toks sprendimas tikrai...
Norntiems valgyti lengvai ir sveikai, rekomenduojama rinktis patiekalus su varške. Tekste rasite pačių įvairiausių receptų su varške: cepelinus, chačiapurį, kibinus, bulvių ir varškės sūrio kukulius, varškės pyragą su kondensuotu pienu, bulvinius varškėčius, varškės spurgas, apkepą su razinomis, var...
Mitybos specialistai įvardijo tobulą pusryčių valgymo laiką: padės sumažinti kraujospūdį ir numesti svorio (2)
Tinkamas pusryčių laikas gali padėti sumažinti kraujospūdį ir numesti svorio.
Kiekvienoje virtuvėje galima rasti vieną kitą receptą, perimtą iš tėvų ar net senelių. Kaišiadoryse gyvenanti prekinio ženklo „Gražu net mėlyna“ įkūrėja Kristina Macelytė tokių receptų turi ne vieną ir dažnai pagal juos gamina. Vienas tokių – bulvišnykai. Neseniai šio patiekalo receptu pasidalijusi ...
Laidoje „Mamų virtuvė“ apsilankiusi žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė įrodė, kad yra ir puiki kulinarė. Laidos žiūrovams ji pagamino mylimiausią trimečio savo sūnaus Mykolo sriubą su pagardais. Įdomu tai, kad daržoves sriubai žurnalistė užsiaugina savo darže, o į tradicinę kopūstienę drąsiai deda neį...
Vaida Kurpienė išvardijo 7 labiausiai cholesterolį didinančius produktus – tai nėra sviestas ar kiauliena (4)
Apie cholesterolį daug kalbama ir pasiteiravus, kas didina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, dauguma paminės gyvūninės kilmės produktus. Žinoma dietistė ir sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė skuba patikslinti: nėra teisinga taip sakyti. Ir paaiškina, kodėl net jei su maistu gauname...
Pirmąkart paragavo dilgėlių pesto ir nustebo dėl skonio: teko tramdyti save, kad visko nesuvalgyčiau
Nors tradiciškai jis ruošiamas iš bazilikų, šiandien pesto padažas gaminamas iš labai įvairių žalumynų. Jį ruošia iš krapų, morkų, petražolių ir kitokių lapų bei stiebelių. Auklių agentūros „Mama ir auklė“ įkūrėja, knygos „Kaip pasirinkti auklę“ autorė Ieva Augustinienė kviečia pasigaminti pesto iš ...
Tokio pyrago receptas – tikra palaima nuolat skubantiems žmonėms. Kaip teigia recepto autorė tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė, šis varškės pyragas pagaminamas labai greitai ir paprastai. O yra labai gardus, purus ir minkštas biskvitinis sluoksniuotas varškės pyragas. Belieka...
Candida grybelio sukeliama kandidozė vargina daugelį, o jos atsikratyti visam laikui nėra paprasta. Įvairiais duomenimis, su nemaloniais šio grybelio sukeliamais simptomais susiduria 3 iš 4 moterų, tačiau jie būdingi ir vyrams. Dietistė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė pasidalijo savo...