O viskas juk taip puikiai prasidėjo. Daugiau nei prieš dešimtmetį „Drama burger“ Gedimino prospekte buvo revoliucija: brangūs mėsainiai, hipsterinė aplinka, popierinis rankšluostis vietoje servetėlių ir stalo įrankiai skardinėse nuo pomidorų.

Tada atsirado sviestinės brioche bandelės vietoje sprangių bulkų, ir lietuviai sužinojo, kad paplotėlis gali būti storas ir rausvas per vidurį, kaip jūsų draugės lūpdažis.

Paskui brangių ir didelių burgerių madą pradėjo kopijuoti, kas netingėjo.

Blogiausia buvo tai, kad lietuviai (restoranų pavadinimų neminėsiu) pradėjo fantazuoti ir improvizuoti, nes nevykėliai tai daro visada, kai nesugeba padaryti tinkamai pagal receptą. Ant burgerių krovė priedų tiek, lyg gyventų paskutinę dieną: karamelizuotų svogūnų krovė kaip teta Vanda krauna mišrainę per giminių balių, dėjo viską nuo ananasų iki cukinijų, burgeriai nelaikė formos ir buvo kuo toliau, tuo labiau absurdiški.

Ne veltui daugelis kalbėjo, kad normalūs mėsainiai buvo lengviausiai randami McDonald’s ir Burger King restoranuose (Hesburger irgi neblogai, jei ne jų įprotis krauti majonezo tiek, kad primintų tą patį rytų Europos giminių balių, nors turiu pripažinti, pats kartais sutaršau Hesburgerio dvigubą sūrainį ir dar jų kebabo burgerį, grynai iš patriotizmo, nes jie kilę iš Suomijos, o iš tos šalies viskas yra gerai).

Dabar kažkas atsitiko (greičiausiai padėjo socialiniai tinklai, ir tai vienintelis atvejis, kai iš TikTok ir Instagramo yra nauda, nors, žinoma, mano sekėjai žino, kad ir mano paskyra labai įdomi ir naudinga), ir Vilniuje įvyko smash burgerių revoliucija.

Smash burgeriai yra kepami kitaip. Šį būdą prieš daug metų sugalvojo Amerikoje: nedidelis labai šalto faršo rutuliukas staigiai suplojamas ant labai karšto kepimo paviršiaus, ir paplotėlis gaunasi plonas ir sukepa iki ypatingo skanumo. JAV panašiai kepa didžiulis tinklas Wendy’s (bet jų papločiai yra kvadratiniai) jau nuo 1969 metų, nors Smashburger iš Kolorado ir daugelis kitų sako, kad pirmi buvo jie. Beje, dieviškų brangių burgerių tinklas Five Guys iš Amerikos irgi gamina savo burgerius smash stiliumi.

Šiais laikais pavadinimas dar ir turi papildomą patrauklumą, nes „I’m gonna smash her“ amerikietišku slengu reiškia ketinimą draugę išdulkinti taip gerai, kad jai eis dūmai iš ausų.

Jų pridygo tiek daug, ir kai kurie tokie geri, kad vos galėjau išsirinkti, apie kurį parašyti pirmiausiai. Ir Smash iš „Mama sakė paeis“ (pavadinimas tiek hipsteriškas, kad net biškį cringe, bet nieko baisaus – galiu toleruoti viską, kas ne „Bajorų pica“), kur karamelizuoti svogūnai yra tokie geri ir taip vietoje, kad aš alpau, ir žiauriai geras iš Smash Burger Lab (pripažįstu, pirmąsyk užsisakiau per klaidą, paskui pamačiau, kad ten galima pridėti šoninės, ir jų geras burgeris tapo dar geresniu).

Dar vienas dalykas: smash burgeriai normalizavo Lietuvoje burgeriuką už 15 EUR ir daugiau, kas yra rodiklis, kad gyvename gerai, kaip niekada.

Bet šiandien – apie Ponas Mėsainis, kurie save vadina „Smash burgerių restoranu“.

Restoranas yra viename baisių naujos statybos pastatų Šeimyniškių gatvėje, interjeras super lakoniškas, raudonos kėdės, raudonos raidės meniu ir raudonos languotos servetėlės, ant kurių deda burgerius ir bulvytes.

 Ponas Mėsainis

Kol laukiau užsakymo, pamačiau, kokie jie populiarūs: kurjeriai eina vienas po kito, kaip maldininkai prie Aušros vartų, kai atvažiuoja aurtobusas iš Lenkijos. Virtuvė sukasi greitai, kaip kulkosvaidininkas per karą.

Už 15 EUR gavau trigubą burgerį (pasirinkau variantą su garstyčiom), dar ten buvo kečupas, salota, agurkėliai ir anerikietiškas sūris. Ir dar bulvytės komplekte (aš ne bulvyčių mėgėjas, čia buvo neblogos, bet man patinka visiškai kitoks, žymiai plonesnis, pjaustymas).

 Ponas Mėsainis

Dėmesio: burgeriai čia kepami ant bulvinės bandelės, kokių dar Lietuvoje nemačiau: ten dalį kvietinių miltų keičia bulviniai miltai. Papildomas skonis. Labai pritariu.

Gėriau negazuotą vandenį, nes kolos nenorėjau, o alaus jie neturi.

Burgeris buvo fantastiškas. Skonis tiesiog sproginėjo burnoje, jaučiausi pamylėtas ir pagerbtas. Tokį burgerį valgyti yra garbė ir laimė. Kaip nedaug man reikia!

Penkios žąsys iš penkių. Tegyvuoja smash.

Ponas Mėsainis, Šeimyniškių 21, Vilnius. Tel. +370 (606) 91 731. Instagram: @ponas_mesainis

Nuo pirmadienio iki šeštadienio: nuo 11:30 iki 20:30. Sekmadieniais nuo 11:30 iki 18:30.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)