Svarbiausia – kokybiškas sultinys

Sriuba – karštas patiekalas, dažniausiai gaminamas iš daržovių, kruopų, mėsos ar žuvies sultinio. Dietistė Ž. Dumbraitė–Varkalienė sako, kad lietuviams, gyvenantiems šaltesniame klimate, sriuba yra puikus šaltojo sezono patiekalas, ne tik sušildantis skrandį, bet ir pasotinantis. Vis dėlto, specialistė pabrėžia, kad neretai galvojama, jog visos sriubos – sveikos, tačiau tai anaiptol nėra tiesa. Sriubos maistinis vertingumas priklauso nuo jos paruošimo būdo ir sudėties.

„Dažnai sriuboms naudojamas kaulų sultinys, kuriame gausu kolageno. Tai yra baltymas, naudingas mūsų organizmui. Sriuba skaninama ir daržovėmis, kuriose yra vitaminų ir mineralų, kruopomis, kuriose gausu skaidulų. Kiti ingredientai, tokie kaip prieskoninės žolelės, svogūnai, česnakai – puikus antioksidantų šaltinis. Svarbu prisiminti, kad sriubų nereiktų pervirti, kuo ilgiau verdame daržoves, kruopas, tuo daugiau naudingų medžiagų sunaikiname. Tai negalioja kaulų sultiniui, kuris turi virti lėtai, ant nedidelės kaitros, pageidautina 4–6 valandas, jei norime išgauti geriausias jo savybes“, – pasakoja specialistė.

Dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė

Būtent kokybiškas sultinys ir yra laikomas vienu vertingiausiu sriubų ingredientu. Atrodo, kad jo gaminimas – itin ilgas, tačiau visą darbą padaro viryklė. Kaulų sultinio atsargas galima papildyti kartą per savaitę, o pačią sriubą pagaminti vos per dešimt minučių.

Gali būti apgaulingas maistas

Sriubų receptų internete – gausybė, o ir apsilankius maitinimo įstaigose meniu galima rasti tradicinių ir net labai egzotiškų sriubų pasiūlymų. Dietistė Ž. Dumbraitė–Varkalienė pabrėžia, kad tiek sriuba su daržovių gabaliukais, tiek trinta sriuba yra vienodai vertingos, tačiau yra žmonių, kurie labiau mėgsta trintas sriubas. Dažnu atveju būtent taip paruoštose sriubose naudojama daugiau kietų produktų ir mažiau sultinio, tad tokia sriuba greičiau pasotina.

„Tiesa, sriubos kartais gali būti apgaulingas maistas – pavyzdžiui, trinta pievagrybių sriuba su grietinėle. Suvalgius gal ir pasisotinsime, tačiau ne itin ilgam laikui, o kalorijų atžvilgiu tokia sriuba bus iš tiesų gan nuodėminga. Labai naudinga į sriubas įdėti ankštinių daržovių, kurių žmonės dažnai atsisako, mat ne itin mėgsta. Sriubose ankštinės daržovės puikiai tinka, tad net ir nemėgstantys jų susižavi skoniu ir tekstūra, kurias pupelės, lęšiai ar žirniai suteikia sriuboms“, – sako pašnekovė.

Sriubos, dietistės teigimu, yra puikus maistas ligoniams, sergantiems peršalimo ligomis. Tai lengvas, greitai virškinamas patiekalas, padėsiantis atgauti jėgas, skysčius, bet neapsunkinantis skrandžio. Taip pat sriubos tinka senyvo amžiaus žmonėms arba tiems, kuriems dažnai kyla skrandžio rūgštys ar reikalinga trinto maisto dieta. Sriubas rinktis vertėtų ir skundžiantis tokiais žarnyno sutrikimais, kaip kramtymo, rijimo skausmai, skausminga burnos ertmė ar ryklė.

Patarimai gaminant namie

Sriubos, jei yra paruoštos netinkamai, gali sukelti ir sveikatos negalavimų. Pašnekovė pasakoja, kad labai svarbu tai, kaip sriuba ruošiama. Pavyzdžiui, keptų pomidorų sriuba ar aštri azijietiška sriuba gali visiškai netikti žmonėms, kurie skundžiasi refliuksu ir kitais skrandžio sutrikimais.

Sriuba

„Norint, kad sriuba būtų išties naudinga sveikatai, daržoves virkite tik tiek, kol jos suminkštėja, tuomet išjunkite ugnį ir nebevirkite. Sultinį virkite atskirai, naudokite garintas daržoves. Norint sveikesnių alternatyvų, galima daržoves, pavyzdžiui – burokėlius, iškepti orkaitėje“, – teigia dietistė.

Anot jos, didžiausia klaida gaminant sriubas – jos pervirimas. Taip pat ir per didelis druskos kiekis gali būti kenksmingas. Druskos specialistė rekomenduoja dėti tik tiek, kad ji suteiktų skonį, tačiau sriubos nepersūdyti. Pašnekovė pabrėžia, kad grietinėle ar grietine balintos sriubos yra kaloringesnės, tačiau retkarčiais, kaip pagrindinis patiekalas, tokios sriubos tikrai nėra labai nuodėmingos. Renkantis pačius sveikiausius patiekalus dietistė siūlo išbandyti augalines sriubas.

Per pandemiją sriubos populiarėjo

„AUGA group“ – didžiausia vertikaliai integruota ekologiško maisto įmonių grupė Europoje. Ši įmonė ekologiškas sriubas rinkai pasiūlė dar 2017 metais. Ekologinių produktų vystymo ir komercijos vadovas Laurynas Miškinis sako, kad kaip ir visus naujus produktus, taip ir ekologiškas sriubas įvedant į rinką prireikė nemažai darbo – reikėjo įrodyti jų vertę ir patogumą vartoti. Anot jo, pasaulyje tokios sriubos nėra naujiena, žmonės jas perka ir valgo, tačiau pažvelgus į centrinės Europos, ypatingai – Latvijos, Lietuvos ir Estijos rinkas, tokia kategorija kaip sriubos, kurias atsidarai ir valgai – iki 2017-ųjų neegzistavo. Žmonės galėjo įsigyti pusfabrikačius, sultinio kubelius, įvairias sausas sriubas, kurias reikia užpilti vandeniu, tačiau jau paruoštos sriubos neegzistavo.

Laurynas Miškinis

„„AUGA“ ne tik pirmieji pristatė tokias sriubas, jos išsiskyrė ir tuo, kad buvo pasiūlytos klientams ekologiškos. Vartotojams šie produktai patiko, jie sriubas pamėgo. Džiaugiamės, kad esame ne tik tie, kurie vysto ekologinę rinką Lietuvoje, tačiau ir sukūrėme nuo nulio jau paruoštų vartoti sriubų kategoriją“, – sako pašnekovas.

Įmonės atstovas teigia, kad pandemija pakoregavo ir žmonių maitinimosi įpročius. Kuomet žmonės buvo priversti praleisti daugiau laiko namuose, negalėjo eiti į darbą, vaikai mokėsi namuose, itin padidėjo sėslumas. Būtent tada žmonės susirūpino ir tuo, ką kasdien valgo, pradėjo domėtis sveikos gyvensenos nauda.

„Ekologinio maisto poreikis išaugo ženkliai. Žmonės suprato, kad gyvename vieną kartą ir svarbu tai, ką patys dedame į save. Klientai supranta ir tiki, kad ekologija – nebūtinai sveikiau, tačiau tai sveikiau nei bet kas kitas. Per praeitus metus sriubų pardavimai, kurie vyksta net į 40 šalių, išaugo daugiau nei trečdaliu. Tai susiję ir su tuo, kad žmonės pavargo nuolat gaminti sau ir šeimai. Pandemijos metu būdami namuose jie nebenorėjo nuolat stovėti prie puodų, tačiau suprato, kad užsakytas nesveikas maistas – nėra geriausia išeitis, tad jau pagamintos sriubos – puikus variantas norintiems pasisotinti, tačiau tą padaryti sveikai“, – pasakoja L. Miškinis.

Populiariausios sriubos

„AUGA“ atstovas sako, kad pardavimai ir sriubų populiarumas itin priklauso nuo pasaulinio regiono, į kurį šie produktai nukeliauja. Bendra pasaulinė tendencija yra tokia, kad šiuo metu populiariausių sriubų penketukas išlieka toks: aštri kario sriuba, trijų lęšių sriuba, pievagrybių sriuba, daržovių sriuba „Minestrone“, sviestinių moliūgų sriuba.

„Šios sriubos – puiki išeitis norintiems skaniai papietauti biure ar neturint laiko gaminti namuose. Puiku ir tai, kad nuo jų yra pasisotinama, tačiau nepersivalgoma. Šios jau vartojimui paruoštos sriubos yra sukurtos taip, kad būtų įdomios savo skoniu, turtingos ingredientais ir prieskoniais“, – teigia ekologinių produktų vystymo ir komercijos vadovas.

Pašnekovas sako, kad klientai nori gaminių, kurie jau būtų paruošti vartoti. Žmonės skuba, neturi laiko, yra pavargę nuo gaminimo, tačiau kreipia dėmesį į tai, kad perkama produkcija būtų sveika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)