Galima sėti šiltnamyje

Pirmąsias daržoves kovo mėnesį jau galima drąsiai sėti ir šiltnamyje, kadangi kai kurios iš jų sudygsta net ir esant žemesnei temperatūrai. Iš tokių galima paminėti: salotas, ridikėlius, krapus, špinatus, gražgarstes, japonines garstyčias, morkas.

Salotas reikėtų rinktis iš ankstyvesnių veislių, keletą paminėsiu: Grand Rapids (užauga maždaug per 35-45 dienas ir, kas man labiausiai patinka, neperauga), Lollo Rossa, Amerikanischer Brauner (nuskynus atželia), Aficion (derlingos, ilgai nesužydi), Lollo Bionda (garbanotosios salotos, ilgai neapkarsta)“, – vardija konsultantė.

Ridikėliai. Levanienės mylimiausi – Rover, o greitesniam derliui tinka De Dix Jours – galima valgyti jau po 18 dienų.

Krapai. „Moravan“ veislės užaugina nemažai žalumos.

Špinatai. Ankstyvajai sėjai galima rinktis Toucan, Puma, Red Kitten, Rembrandt ar Rembour. Beje, špinatų sėklos pradeda dygti 2-3 laipsnių temperatūroje ir netgi dygsta daug geriau, nei kai būna labai šilta.
Aistė Levanienė

Gražgarstės. Jos neblogai auga, kai yra mažiau šviesos bei šilumos ir gan greit užauga.

Japoninės garstyčios. Tai vienas iš anksčiausių ir greitai augančių žalumynų, kuriuos galima užsiauginti pavasarį. Jos atsparios šalčiui, todėl jas galima auginti ir rudens derliui.

Morkas sėjimui šiltnamyje reikia rinktis ankstyvąsias, pvz., Mokum, kurios užauga daug greičiau, nei kitos, per 70-85 dienas. Čia dar keletas morkų veislių, kurias galite sėti anksti pavasarį: Aron, Baltimore, Nominator, Napoli, Belgrado, Berlin, Bangor, Naomi, Jerada.

Taip pat dar galite sėti: laiškinius svogūnus, sultenes, sodinti svogūnėlius laiškams.

Daržovės, kurias rekomenduojama sėti į daigyklas

Pomidorai – jei jie ankstyvosios veislės, galima sėti iki mėnesio pabaigos.
Porai – dar galima drąsiai sėti ankstyvojo derliaus porus.
Kopūstai – ankstyvuosius, salotinius kopūstus sėjame maždaug kovo viduryje, tuo tarpu vėlyvesnes veisles reikėtų sėti šiek tiek vėliau, balandžio mėnesį.
Kininiai bastučiai – juos galima sėti iki pat kovo galo.
Brokoliai – jei šią daržovę norėsite užsiauginti ankstyvajam derliui, sėkite kovą, o jei rudens derliui, tuomet tą darykite balandžio mėnesį.
Žiediniai kopūstai – daigelių auginimui juos sėti galima pradėti nuo kovo mėnesio vidurio, bet tai tikrai galima daryti ir balandį.
Salierai – iki kovo pabaigos dar galima sėti lapkotinius.

Žemės riešutai – mano šių metų atradimas. Kadangi mėgstu išbandyti kažką nauja, šiemet susigundžiau užsiauginti riešutų, juos sėti reikėtų maždaug nuo kovo mėnesio vidurio, bet tą dar padaryti galite ir balandį“, – dalijasi A. Levanienė.

Prieskoninės žolelės

Bazilikai, rozmarinai ir mairūnai. Bazilikus ir mairūnus vėliau galima sėti ir tiesiai į dirvą, bet norint ankstyvesnio derliaus, juos geriau užsiauginti iš daigų. Tad visus šiuos tris prieskonius Levanienė rekomenduoja sėti į daigyklas kovo mėnesį.

Keletas patarimų:

* jei abejojate, ar daržovės tinka ankstyvąjam sėjimui, visada gerai perskaitykite sėklų pakuočių aprašymus, juose rasite jums reikalingą informaciją. Jei etiketėje parodytas šiltnamio ženkliukas ar parašyta, kad tinka rudeninei sėjai, tuomet drąsiai šias daržoves galite sėti anksti pavasarį;

* ankstyvąsias daržoves šiltnamyje sėkite pakraštyje, kad, atėjus laikui sodinti paprikas, pomidorus ir agurkus, nereikėtų visko išrauti;

* prieš sėją nepamirškite gerai palaistyti šiltnamio žemės – gerai sudrėkintoje žemėje sėklos sudygs daug greičiau. „Planuojant pirmuosius sėjimus po truputį lieti vandenį pradedu prieš kokią savaitę, nes žemė po žiemos būna gan stipriai išsausėjus ir vienu kartu prisinešti tiek daug vandens ir palaistyti būna sunku“, – pastebi sodo ir daržo konsultantė.

Auginkite ant palangės

„Na, o kol laukiame naujo šviežių daržovių sezono ant savo palangės visada galime užsiauginti mikrožalumynų – net ir nedidelėje jų porcijoje gausu daug vitaminų bei mineralinių medžiagų ir, svarbiausia, kad ne tik maistinga, skanu, bet ir labai puošia mūsų pasigamintus patiekalus“, – pataria Aistė Levanienė.

Tam tereikia šviesios palangės, šilumos, nedidelio indelio ir substrato. Galima sėti žirnius, saulėgrąžas, ridikėlius, brokolius, lapinius burokėlius, porus, įvairius kopūstus, linus, pipirnes, bazilikus ar garstyčias. Išbandžius galima rasti sau skaniausius daigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją