Verčiau valgyti žalius, o ne šaldyti

Vaikščiojantiems po mišką Milnora ragina pasiskinti meškinio česnako. „Savo reikmėms nusipjaukite kelis česnako lapelius ir tai bus puikus pavasarinių vitaminų šaltinis. Svarbu tik augalo nerauti, o nusiskinti ar nusipjauti, kad augalas ir toliau gyventų. Aitroko skonio meškinis česnakas, kaip ir kiti pavasariniai augalai, vertingas dėl savo vitaminų, mineralinių medžiagų“, – sako ekspertė.

Žali pavasario augalai ypač rekomenduojami žiemą vaisių ir daržovių nevalgiusiems, tiems, kas dažniau mėgavosi mėsa, duona, raugintais produktais.
Meškinis česnakas

Sveikatai naudingiausia, kai vaisiai ir daržovės valgomi švieži. Tad ir meškinį česnaką žolininkė siūlo valgyti vieną, kaip garnyrą, jei pageidaujama, pagardintą grietine ar aliejumi. Galima kaip prieskoninį augalą įpjaustyti į salotas.

Na o jei turima daugiau, galima meškinio česnako lapelius džiovinti ar sluoksniuoti stiklainyje su druska. Galima ir šaldiklyje užšaldyti. Tačiau žolininkė primena: naudingiausios meškinis česnakas šviežas, tad tokį ir reikėtų vartoti.

Kai kurias žoles reikia nuplikyti

Pirmosios pavasario žolės yra turtingos vitaminų, mineralinių medžiagų, tai yra pirma pagalba norint išvalyti organizmą ir skatinti kraujo gamybą.
Garšva (viduryje)

Pavažiavus toliau už miesto pievose jau galima rinkti garšvas – šiuo metu ši žolė jau išskleidusi pirmuosius lapelius. Beje, garšvos lapelius galima skinti ištisus metus.
Kiaulpienė

Tinka rinkti ir kiaulpienių lapelius – jie dar nėra peraugę, tad nebus itin kartūs.
Balanda

Sodyboje ar darže jau galima rasti pirmųjų balandų, taip pat žliūgių – šių žolių lapai praturtins jūsų stalą.
Žliūgės (V. Jusio nuotr.)

„Žliūgės yra piktžolės, tačiau tai yra vienas iš pirmųjų žalumynų, kuriuo galime praturtinti maistą. Geriausia jas valgyti žalias. Valgomi tiek jų žiedai, tiek lapai“, – rekomenduoja.

Visas žoles reikia nuplauti ir valgyti vienas ar įpjausčius į salotas. Tinka dėti į sriubas, troškinius, gaminant užtepėles su varške ar pan., įmaišyti į kotletų tešlą – tokiu būdu vitaminų gaus ir vaikai.

Vitaminų kiekiu lenkia net daržoves

Rekomenduojama pasiskinti ir jaunų dilgėlių. Tai viena turtingiausių vitaminais ir mineralais pavasario žolių.
Dilgėlės

„Tik skirtumas nuo anksčiau išvardintų augalų toks, kad dilgėles prieš vartojant reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Prieš valgant galima jas pagrūsti. Ant dilgėlių lapelių yra maži spygliukai – jiems lūžus išsiskiria nedidelis kiekis skruzdėlių rūgščių, kurios ir dirgina liežuvį. Jos tikrai minkštos, lengvai trūkinėja ir iš tikrųjų nelabai dilgina. Dilgėlės iš visų žolelių turi daugiausiai vitaminų ir jų kiekiu net lenkia kai kurias daržoves“, – pastebi žolininkė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)