Derliui įtakos gali turėti ir karščiai

Laurynas Šavelis, UAB „Domeina“ atviro grunto daržovių-vaisių prekybos vadovas, pasakoja, kad Lietuvoje besitęsiantys tropiniai karščiai turėjo įtakos ir pirmajam cukinijų derliui. Vis dėlto tikroji karščių cukinijų derliui padaryta žala dar nėra aiški, nes jų sezonas dar tik prasidėjo ir augalai dar yra labai jauni.

„Geltonosios cukinijos yra kiek lepesnės už žaliąsias ir dėl karštų orų jau spėjome susidurti su iššūkiais, nes jas užpuolė ligos. Cukinijos tokių karščių nemėgsta, tačiau yra priemonių, kuriomis stengiamės jas apsaugoti. Taip pat per karščius cukinijas kur kas dažniau laistome, kad nenukentėtų kokybė“, – sako vyras.

Paprastai cukinijų sezonas Lietuvoje prasideda nuo pirmosios liepos savaitės ir priklausomai nuo orų – trunka iki pirmųjų šalnų. Dažniausiai dėl didelio dienos ir nakties temperatūrų skirtumo jis baigiasi dar neprasidėjus spalio mėnesiui. Ir nors lietuviai savo daržuose cukinijas kartais yra linkę perauginti, jos turi būti valgomos jaunos, kol dar nėra subrendusios sėklos.

Cukinijos
Foto: Shutterstock

Perkant cukinijas visuomet reikėtų rinktis mažesnes ir tvirtesnes, kurių žievelė vientisai žalia, be dėmių. Jeigu cukinijas planuojate valgyti tą pačią dieną, tiesiog kruopščiai nuplaukite, naudodami švelnų šveistuką, ir gaminkite norimą patiekalą. Jei planuojate daržoves valgyti po kelių dienų, laikykite jas sandariame maišelyje šaldytuve ir nuplaukite tik prieš gamindami. Nuplautos cukinijos pradeda greičiau pūti, o neplautos ir laikomos vėsiai bei sausai, gali išstovėti net apie savaitę.

Nenuginčijama nauda sveikatai

Kaip teigia L. Šavelis, cukinijos yra itin sveikos ir nekaloringos, todėl jas mėgsta ir atranda žmonės propaguojantys sveiką gyvenseną, užsiimantys sportu arba tie, kurie stengiasi palaikyti liekną figūrą: 100 g cukinijų yra vos 15 kalorijų. Naudingiausia jų savybė – vandens balanso organizme sureguliavimas. Taip yra ne veltui – net 94 proc. cukinijos sudaro vanduo, todėl šią daržovę valgyti puikiai tinka karštomis vasaros dienomis.

Valgant cukinijas organizmas pasipildo vitamino C, kuris yra būtinas gerai imuninei sistemai užtikrinti, atsargomis. Šiose daržovėse randama ir daug kitų vitaminų: peptino, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio ir geležies. Be to, cukinijose yra mažai cukraus, todėl ši daržovė labai tinka vartoti žmonėms, sergantiems diabetu. Cukinijų vartojimas iš organizmo šalina kenksmingas medžiagas: šviną, gyvsidabrį ir cholesterolį.

Jaunas cukinijas maisto gamyboje naudoti galima praktiškai visur. Be to, cukinijos mėgstamos įvairiose pasaulio virtuvėse: vakarų Afrikoje cukinijos dedamos į sriubas, troškinius ar derinamos su kuskusu. Meksikoje jos yra dedamos į salotas, Italijoje jas kepa pavoliojus džiuvesėliuose, Bulgarijoje keptos cukinijos patiekiamos su česnaku, jogurtu ir krapais. Be to, kai kuriose šalyse valgomi ne tik cukinijų vaisiai, bet ir žiedai.

Cukinijos
Foto: Shutterstock

L. Šavelis siūlo įtraukti į kasdienį racioną daugiau cukinijų ir pasigaminti cukinijų blynelius su varškės sūriu.

Cukinijų blyneliai su varškės sūriu

Jums reikės: 2 jaunų cukinijų, 2 skiltelių česnako, 1 kiaušinio, 5 v. š. miltų, 1/2 a. š. druskos, 1/4 a. š. pipirų, 100 g varškės sūrio, 8 vnt. saulėje džiovintų pomidorų, alyvuogių aliejaus.

Gaminimas: stambia tarka sutarkuojame cukinijas ir per marlę nuspaudžiame kiek įmanoma daugiau skysčio – spauskite stipriai, kad cukinija liktų kuo sausesnė. Varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustome smulkiais kubeliais. Į dubenį dedame tarkuotą cukiniją, tarkuotą česnaką, kiaušinį, miltus, druską, pipirus, varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską gerai išmaišome.

Keptuvėje įkaitiname aliejų, blynelius formuojame į keptuvę dėdami po didelį šaukštą paruoštos masės. Kepame ant vidutinės ugnies po 4–5 minutes iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrunda. Iškepusius blynelius dedame ant popierinių rankšluosčių – taip pašalinamas nereikalingas riebalų perteklius. Patiekite su grietine arba graikišku jogurtu.