Alfas Ivanauskas kalbino gydytoją alergologą ir klinikinį imunologą atstovaujantį Alergijos ir Astmos Asociaciją Tomą Slomskį.

Ką maisto produktai turi savo sudėtyje, kad tai sukelia alergiją?

Yra nustatyta, jog patys didžiausi alergenai yra baltymai. Kuo maisto produktas savyje turi daugiau baltymų, tuo didesnė tikimybė, kad jis gali sukelti stipresnes ir didesnes alergijas. Ne paslaptis, kad vieni iš didžiausių alergenų yra žuvis ir įvairios jūrų gėrybės, kurios dažnai sukelia stiprias alergines reakcijas. Tokias kaip: anafilaksinė reakcija ar anafilaksinis šokas. Taip pat ir riešutai yra pakankamai baltymingas produktas, dėl to jie laikomi gana stipriais alergenais.

Yra daug alergijų maisto produktams, bet kaip su kitomis alergijomis? Pavyzdžiui, kai kurie žmonės yra alergiški šalčiui.

Mes gydytojai tai vadiname šalčio dilgėline. Pavadinimas šalčio alergija yra paplitęs daugiau visuomenėje. Tačiau mes ją vadiname dilgeline, kada atsiranda bėrimai nuo šalčio neapsaugotose vietose. Tai yra pavojinga būklė. Aišku, šios ligos pasireiškimo tipų yra įvairių. Vieniems pacientams tie simptomai pasireiškia, kada temperatūra nukrenta iki tam tikros ribos, kiti gali būti išberti netgi išsimaudžius jūroje. Pavojingiausios šios ligos reakcijos būna pacientams, kurie valgydami ledus pajunta gerklės tinimą, tokiu atveju gali būti užspausti kvėpavimo takai ir atsirasti dusulys. Taip tokia liga yra, bet vadinti ją alergija būtų nevisai tikslu. Jeigu pajautėte tokius simptomus, būtinai rekomenduočiau pasikonsultuoti su gydytoju, ypač dabar, kai turime tokį šaltą orą ir tokių pacientų sulaukiame dažniau.

Ar įmanoma išsigydyti alergiją? Ar ją turėsime visą gyvenimą?

Šiuolaikinis alergologijos mokslas jau gali pasiūlyti metodų, kaip išgydyti alergiją. Ir toks metodas yra vadinamas specifine alergenų imunoterapija, šiuo metu jos pritaikymas yra galimas, jei sergate alergine sloga, arba esate alergiškas įkvepiamiems alergenams. Populiariausias pavyzdys turbūt būtų alergija medžių žiedadulkėms. Tarkime, esate alergiškas beržams, kiekvieną pavasarį kenčiate nuo šienligės, todėl alergologas atlikęs tyrimus gali jums pasiūlyti specifinę alergenų imunoterapiją, tai yra specialiai paruoštos tų medžių žiedadulkės tam tikrais intervalais. Jas gali pasiūlyti gerti pačiam arba leistis. Taip jūsų organizmas tarsi yra įpratinamas prie to alergeno. Gydymas gali trukti nuo 3 iki 5 metų. Po jo jūsų simptomai gali būti susilpnėję arba visai išnykti ir galite pagaliau mėgautis pavasario teikiamais malonumais.

Alfas laidoje gamino vazone užauginamą sluoksniuotį su želė ir varškės triufeliais bei proteino ir vitamino bombas – snieginių krabų lazdelių maltinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)