Kulinariniai prieskoniai pagerina maisto produktų skonį ir padidina patiekalų maistingumą. Žinomi dėl savo savybių, prieskoniai jau daugelį metų tiriami medicininiais ir gydomaisiais tikslais.

Naudodami prieskonius maistui pagardinti, gamindami maistą galite naudoti mažiau druskos ir riebalų. Tai naudinga daugeliui sveikatos sutrikimų, ypač tiems, kurių cholesterolio kiekis padidėjęs.

Nors nė vienas maisto produktas ar prieskonis negali išgydyti padidėjusio cholesterolio kiekio, kai kurie prieskoniai gali turėti didesnį poveikį cholesterolio kiekiui nei kiti.

Prieskonis Nr. 1, mažinantis cholesterolio kiekį

Cinamonas

Cinamonas yra prieskonis numeris vienas, mažinantis cholesterolio kiekį. Taip yra iš dalies todėl, kad didelis cholesterolio kiekis dažnai susijęs su dideliu gliukozės kiekiu, o cinamonas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje diabetu sergantiems žmonėms.

Cinamonas taip pat turi priešuždegiminių savybių, o jo vartojimas kaip riebalų, cukraus ir druskos pakaitalas ar pakaitalas yra širdžiai sveikos mitybos dalis.

Jordan Hill, RDN, CSSC, registruota „Top Nutrition Coaching“ dietologė, rekomenduoja žmonėms, kurių cholesterolio kiekis padidėjęs, „įtraukti į savo mitybą tokius prieskonius, kaip cinamonas, kajeno pipirai, česnakas, imbieras ir ciberžolė, jei jie dar nenaudojami“.

Cinamonas gaminamas iš įvairių rūšių cinamonmedžių žievės. Remiantis 2019 m. žurnale „Journal of Clinical Nutrition“ paskelbta apžvalga, ištirtas jo gydomasis poveikis – nuo cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo iki uždegimo mažinimo.

Cinamono sudėtyje yra cinamaldehido ir cinamono rūgšties junginių, kurių yra aliejuje. Cinamono žievėje yra ir kitų biologiškai aktyvių junginių – katechinų ir procianidinų, kurie gali turėti antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, teigiama 2022 m. žurnale „Journal of Functional Foods“ paskelbtame straipsnyje.

Dauguma cinamono ir cholesterolio tyrimų buvo atlikta naudojant cinamono papildus diabetu ir metaboliniu sindromu sergantiems žmonėms.

Dozės svyruoja nuo 1500 mg iki 6 gramų per dieną, standartinės rekomendacijos – nuo 1500 mg iki 4 gramų per dieną (nuo ¾ iki 2 arbatinių šaukštelių), o didesnės dozės >1500 mg per dieną siejamos su palankesniu poveikiu DTL (gerajam cholesteroliui).

2017 m. žurnale „Lipids in Health and Disease“ paskelbtame nedideliame atsitiktinių imčių klinikiniame kontroliniame tyrime mokslininkai 16 savaičių tyrė geriamojo cinamono (3 g per dieną) ir 2,5 g kvietinių miltų poveikį metaboliniu sindromu sergantiems pacientams.

Jie nustatė, kad maisto papildą vartojusioje grupėje, palyginti su placebu, reikšmingai sumažėjo svoris, pilvo riebalinis audinys, bendrasis cholesterolis, trigliceridai, blogasis cholesterolis ir kraujospūdis.

2022 m. žurnale „Frontiers in Physiology“ paskelbtoje apžvalgoje mokslininkai išnagrinėjo 15 atsitiktinių imčių klinikinių kontrolinių tyrimų, kurių dalyviai, atsižvelgdami į ankstesnę mitybą, fizinį aktyvumą ir vartojamus vaistus, gavo cinamono miltelių arba cinamono ekstrakto nuo 1 iki 6 gramų.

Penkiolikoje tyrimų dalyvavo 1020 dalyvių, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu, o stebėjimo laikotarpis svyravo nuo 40 dienų iki 4 mėnesių. Palyginti su placebu, grupėje, kuri gavo cinamono, sumažėjo MTL cholesterolio ir trigliceridų kiekis.
Ar verta vartoti cinamono papildus

Cinamono papildai turėtų būti vartojami kaip gyvenimo būdo keitimo, daug skaidulų turinčios dietos, reguliaraus fizinio aktyvumo, tinkamo miego ir svorio mažinimo papildas, o ne kaip pakaitalas.

Kulinarinis cinamono vartojimas gali būti naudingas. Galite naudoti cinamono miltelius nuo 1/4 iki 1 arbatinio šaukštelio per dieną.

Atkreipkite dėmesį, kad kasijos cinamono sudėtyje yra daugiau kumarino – junginio, kuris gali paveikti kepenis, jei vartojamas didesnėmis dozėmis nei Ceilono cinamonas. Jei planuojate cinamoną vartoti reguliariai, geriausia ieškoti Ceilono cinamono.

Kaip įtraukti cinamoną į savo mitybą

Cinamonas

Prieskonius įtraukti į savo mitybą yra smagu, skanu ir sveika. Hillas rekomenduoja „cinamono dėti į kepinius, kavos tirščius prieš verdant, į blynų tešlą ar graikišką jogurtą“.

Naudokite cinamoną sriuboms, troškiniams, mėsos įtrynimams pagardinti arba cinamono žievę arbatai gardžiam gėrimui pasigaminti.