Serga nuo paauglystės

22-iejų metų Olivija nuo valgymo sutrikimų kenčia jau ilgai – nuo ankstyvos paauglystės. Mergina suprato, kad atėjo laikas gydytis tada, kai pavalgius eidavo per prievartą išvemti ką tik suvalgyto maisto. Jos sveikimo kelias prasidėjo kiek daugiau nei prieš metus, nors, kaip mergina teigia, ją kartais dar sugriebia tie baisūs ligos pančiai.

Kaip mergina pasakoja, didžiausią įtaką paauglystėje jai padarė bendraklasės ir moterys internete, kurios buvo lieknesnės, turėjo dailesnes kūno linijas. Nors Otilija buvo normalaus kūno svorio, norėdama tapti tokia pati, pradėjo laikytis įvairiausių dietų – kad numestų kelis kilogramus, bet po bet kokios dietos sekdavo ilgi persivalgymo etapai.

„Prie valgymo sutrikimų prisidėjo ir tai, kad mama vaikystėje neišleisdavo žaisti su draugais, kol nesuvalgydavau visko, kas yra lėkštėje, nors man jau nebetilpdavo daugiau maisto, – dalijosi prisiminimais Olivija. – Taip išsivystė įprotis valgyti viską iki paskutinio kąsnio, kai nuo maisto pradeda net pykinti.“

Ryžosi drastiškiems pokyčiams

Nuo tada, kai mergina prarado gerą santykį su maistu, ji pradėjo bjaurėtis savo kūnu, kasdien žiūrėdama į veidrodį matydavo save vis storesnę, negražią. „Gyvenau sudužusių veidrodžių karalystėje ir verkdavau, kad niekam tokia tikrai nepatiksiu,“ – atsimena mergina.

Norėdama numesti svorio Olivija ryžosi įvairioms drastiškoms dietoms. „Buvo laikotarpis, kai per dieną suvalgydavau tik 2 obuolius ir daugiau nieko. Taip žiauriai save ribodama po kurio laiko krisdavau į baisius persivalgymo epizodus, kai vienu metu galėdavau suvalgyti po kelis kilogramus maisto, be perstojo į save jį kimšdama. Kol valgydavau, jausdavau ramybę, bet po to apimdavo gėda ir pasibjaurėjimas savimi, kad neturiu saiko ir valios, vėl grįždavau prie dietų ir užburtas ratas kartodavosi, – pasakojo Olivija. – Persivalgymo epizodų metu galėdavau valgyti bet ką, kad ir tiesiog batoną be nieko, kimšdavau viską, kas pasitaikydavo po ranka, net kai fiziškai skaudėdavo valgyti. Kartais po sunkių persivalgymo epizodų išsivemdavau. Gerai, kad sustojau po kelių kartų.“

Išbandė Olivija ir griežtą kalorijų ribojimą.

„Ribodama save skaičiuodavau kiekvieną maisto kaloriją, tai užimdavo daug laiko ir dar labiau sunkindavo mano situaciją. Dar iki šiol puikiai atsimenu kai kurių produktų kalorijų kiekį,“ – sakė mergina.

Siekė nepasiekiamo

Olivija teigė, kad valgymo sutrikimai sujaukė santykius su artimaisiais, draugais, nes ji vengdavo eiti ten, kur būdavo maisto, kurio ji negalėjo valgyti.

„Kai jausdavau, kad ateina persivalgymo epizodas, neidavau niekur iš namų ir tiesiog valgydavau viena, kartais draugams meluodavau, kad einu veikti ką nors kito, o iš tikrųjų eidavau slapčia išsivemti. Tada atsitokėjau ir supratau, kad laikas susiimti bei vėl susidraugauti su maistu,“ – pasakojo mergina.

Valgymo sutrikimai paveikė ne vien tik santykius su aplinkiniais, tačiau ir psichologinę sveikatą bei santykį su savimi. Pasak Olivijos, žmogus su valgymo sutrikimais jaučiasi labai vienišas, lieka vienas su savo problema.

„Kadangi viskas buvo tik mano galvoje, aplinkiniai net nepagalvojo, kad atrodau blogai, kad esu per stambi, tačiau tas velnias ant peties visada į ausį kuždėjo, kad turiu būti liekna, kad šonkauliai būtų išsišokę, kad numesti kelis kilogramus nepakanka, reikia dar, dar, dar. Visada siekiau nepasiekiamo ir vis tiek buvo per mažai, – dalijosi ligos patirtimi mergina. – Valgymo sutrikimai yra labai žiauriai kankinanti liga, nes ji apima ne vien fizinę būseną, bet ir psichologinę, o mintis sudėtinga kontroliuoti, labai sunku sau padėti.“

„Sunkiausia buvo atkurti santykį su savimi, kad kiekvieną rytą pasižiūrėjus į veidrodį nesinorėtų verkti, kad išnyktų įprotis svertis po kiekvieno valgio, kad galėčiau savo kūnui ištarti aš tave myliu, ačiū, kad padedi man eiti per gyvenimą, o ne tu esi kiaulė, tavęs niekas nemylės, pažiūrėk kaip tu atrodai, dabar nevalgyk savaitę,“ – dalijosi santykio su savimi kūrimu pašnekovė.

Labiausiai tokiai situacijai darantys įtaką veiksniai, Olivijos nuomone, yra prasta psichologinė būklė, žmonių komentarai, kad suplonėjai ar sustambėjai, tai visuomet veda prie valgymo sutrikimų. Kaip ir didėjantys skaičiai svarstyklių ekrane ar ne taip ant kūno krentantys drabužiai yra didžiausias košmaras.

„Patyriau daugybę pasekmių fizinei sveikatai dėl šio sutrikimo. Sutriko skrandžio veikla, dideli pilvo skausmai, nuolatinis silpnumas, jėgų stoka. Ilgainiui suprastėjo rega, atmintis, pasidarė sunkiau mąstyti, pradėjo lūžinėti nagai, slinkti plaukai, atsirado odos problemų, – sakė mergina. – Ne veltui valgymo sutrikimai yra vadinami lėta žmogaus mirtimi.“

Specialistų pagalba – būtina

Olivija skatina visus, supratusius, kad turi valgymo sutrikimų, kreiptis specialistus ir ieškoti profesionalų pagalbos.

Svarbi ir artimųjų pagalba.

„Svarbiausia rasti žmogų, kuriuo pasitiki ir kuriam galėsi išsipasakoti, kuris padės bent buvimu šalia. Jei tokio žmogaus neturi, yra įvairios pagalbos linijos, kur galima pasidalinti savo išgyvenimais, ir iškart kreiptis į specialistus, nes kuo anksčiau pripažįsti, kad sergi, tuo lengviau pasveikti.

Artimiesiems siūlyčiau dažniau kalbėtis – iš šono gali net nesimatyti, kad žmogus serga, tačiau kartais pakaks pasiteirauti, kaip sekasi, ir jūsų artimasis išdrįs pasakyti, kad turi problemų ir paprašyti pagalbos,“ – sakė mergina.

Pašnekovė teigė, kad svarbu ieškoti gyvenimo grožio įvairiuose dalykuose, mintis nukreipti į įvairias veiklas, susirasti naujų hobių. Jai geriausiai padeda ilgi pasivaikščiojimai, bendravimas su žmonėmis, skaitymas, mokymasis, padeda ir socialinių tinklų laiko ribojimas, nes, anot merginos, pernelyg didelis kiekis informacijos apie maistą, kalorijas, svorio metimą labai veikia emocinę būklę ir gali privesti prie atkryčio.

„Svarbiausia rasti gyvenime tai, kas džiugina ir kuo dažniau kartoti sau gražius žodžius,“ – sakė valgymo sutrikimus bandanti įveikti Olivija.

Merginos teigimu, šiuo metu jos kasdienę mitybą sudaro mėsa, daržovės, kiaušiniai, kruopos, vaisiai ir riešutai. Olivija gamina maistą kelioms dienoms į priekį, deda į dėžutes ir, kai pajaučia alkį, pasišildo. Toks maitinimosi būdas jai labai pasiteisino. Mergina nepamiršta tikrinti sveikatos bei gerti vitaminų, kurių trūksta organizme. Olivija pridūrė, kad leidžia sau pavalgyti ir saldumynų, per daug savęs stengiasi neriboti, valgo kada nori ir ko nori, nes pradėjusi riboti save gali iššaukti persivalgymo epizodą.

„Mano tikslas yra valgyti pakankamai, džiaugtis valgomu maistu ir kuo mažiau teisti savo kūną. Jei situacija vėl pablogėtų, tikiuosi laiku susiprasti ir ieškoti pagalbos,“ – sakė mergina.

Valgymo sutrikimo gydymui – visapusiška pagalba

Jei kasdienis maitinimasis sukelia tiek problemų, kad sau ar artimajam įtariate valgymo sutrikimą, gali kilti klausimas, kur Lietuvoje galima gauti pagalbą.

Valgymo sutrikimo atveju reikalinga bent dviejų specialistų komanda: gydytojo dietologo ir specialisto, kuris padeda spręsti problemą iš psichologinės pusės: psichologo, psichoterapeuto ar gydytojo psichiatro. Jei poliklinikoje yra psichikos sveikatos centras, įstaigoje registruoti žmonės gali be siuntimo kreiptis į anksčiau minėtus psichikos sveikatos specialistus.

Lietuvoje veikia ir Valgymo sutrikimų linija. Ji dirba antradieniais nuo 18 iki 22 valandos, dėl pokalbio galima iš anksto susitarti nurodytais kontaktais (pridedami žemiau).

Specializuota pagalba teikiama Valgymo sutrikimų centre, esančiame Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre Vasaros gatvėje. Į šį centrą galima kreiptis turint siuntimą pas gydytoją psichiatrą – siuntimą gali skirti šeimos gydytojas, gydytojas dietologas ar kitos specialybės gydytojas.

Jei konsultuoti reikia vaiką ar paauglį, reikalingas siuntimas pas vaikų ir paauglių gydytoją psichiatrą.

Pirmoji konsultacija su siuntimu vyksta Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Konsultaciniame centre. Jos metu valgymo sutrikimo diagnozė patikslinama ir parenkama tinkamiausia gydymo taktika: tai gali būti individualus lankymasis pas gydytoją dietologą ir pas gydytoją psichiatrą, gydymasis dienos stacionare (vyksta grupiniai užsiėmimai, individualios konsultacijos).

Vaikų grupėje yra užsiėmimai ir tėvams ar globėjams, kur jiems suteikiama naudinga informacija ir palaikymas. Esant poreikiui gali būti reikalingas gydymas ligoninėje. Valgymo sutrikimų skyriuje dirba gausi specialistų komanda – gydytojai psichiatrai, psichologai, gydytojas dietologas, kineziterapeutas, slaugytojai ir jų padėjėjai – gydo valgymo sutrikimus ir teikia intensyvią visapusišką pagalbą.

Pagalbos galima rasti ir internete: Valgymo sutrikimų centras youtube patformoje yra patalpinęs nemokamas paskaitas lietuvių kalba apie valgymo sutrikimus: kokių valgymo sutrikimų būna, su kokiais sunkumais galite susidurti bandydami juos įveikti, kaip rekomenduojama maitintis ar parinkti tinkamą fizinį aktyvumą. Ši informacija gali būti naudinga norint atpažinti sutrikimus ir sužinoti kaip galite padėti sau ar savo artimajam.“

***

Naudingi kontaktai ir nuorodos:

* Valgymų sutrikimų linija:

Dirba antradieniais, 18–22 vl., 8 631 22 777
Skype: Vslinija
E. paštas: vslinija@vpnamai.lt

Registracija konsultacijai: tel. nr. (8 5) 262 59 79 (reikalingas siuntimas gyd. psichiatrui ar vaikų ir paauglių gyd. psichiatrui).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją