Ar Lietuvoje apskritai populiari skrandžio mažinimo operacija?

Lietuvoje kalbėti apie nutukimą – vis dar tabu: nors daug žmonių šią problemą turi, tačiau retas kuris išdrįsta garsiai apie tai kalbėti, o dar mažiau tų, kurie ieško būdų šiai problemai spręsti. Nutukimas yra liga, kurią veiksmingiausia spręsti būtent chirurgijos metodu. Jei žiūrėtume pastaruosius metus, nutukimo chirurgija yra vis labiau populiarėjanti – vis daugiau žmonių tam ryžtasi, nes tiesiog nori kokybiškiau gyventi.

Bet ar ugdyti savo valią, žiūrėti, ką valgai ir kiek judi, nėra kur kas paprastesnis būdas kovojant su nutukimu?

Gal ir lengviausias, bet niekada nėra renkamasis pirmoje vietoje. Nes kai žmogus ateina iki chirurgo, jis dažniausiai prieš tai jau būna išbandęs visus metodus: dietos, fizinis krūvis ir kita. Bet tai nereiškia, kad jei žmogus užsimano, mes iškart imsimės daryti šią operaciją – galioja tam tikri kriterijai. Chirurginis gydymas yra taikomas ir siūlomas tiems, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra daugiau negu 35, bet šalia turi būti bent viena gretutinė liga, kuriai įtaką padarė būtent nutukimas, pvz., cukrinis diabetas, nevaisingumas, aukštas kraujo spaudimas, miego apnėja, artrozė. Tačiau kai KMI yra daugiau ne 40, nebereikalinga jokia papildoma gretutinė liga.

Kaip manote, ką apie skrandžio mažinimo operaciją galvoja Dievas?

Manau, kad jis nepyksta, nes mes gelbėjame žmones ir tai tikrai nėra vien grožio procedūra. Tai – operacija, skirta ligai gydyti. Nemanau, kad ant mūsų turėtų kažkas labai užsirūstinti, nes mes stengiamės padėti: po skrandžio mažinimo operacijų geresnė ir gretutinių ligų kontrolė – taip mes gelbėjame gyvybes.

Čia nuskambės ir klausimas, tai kiek visgi tos operacijos kainuoja? Alfas pakalbins ir tinklaraščio „Veidrodėli, veidrodėli“ kūrėją Aistę Simėnaitę, kuri ryžosi skrandžio mažinimui. O taip pat – kaip pasigaminti sveiką ir burnoje tirpstantį patiekalą su lašiša bei gaivias agurkų salotas, kaip labai greitai ir lengvai išsikepti itin skanų varškės pyragą. Dar jūsų laukia interviu su „InMedica“ gydytoju apie tai, kiek smulkiai valgydami turime sukramtyti maistą. Visa tai – jau šį šeštadienį nuo 10 val. tik per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)