Šie 9 produktai turi daug jodo:

1. Jūros dumbliai

Jūros dumbliai

Jūros dumbliai – antioksidantų, vitaminų ir mineralų šaltinis, juose mažai kalorijų. Jūros dumbliai turi daug jodo, tiesa, jo kiekis priklauso nuo jūros dumblių rūšies, nuo regiono ir nuo paruošimo valgyti būdo.

Kombu kelp dumbliai

Kombu kelp – rusvieji dumbliai. Jie parduodami džiovinti ar sumalti į miltelius.

Ištyrus įvairių rūšių dumblius iš Azijos šalių, paaiškėjo, kad daugiausia jodo yra būtent kombu kelp rūšies dumbliuose. Šių dumblių 1 g turi iki 2 984 mcg jodo, t. y. beveik 2 000 proc. rekomenduojamos dienos normos. Daugumai žmonių nieko nenutinka, suvartojus per daug jodo, tiesa, jautresniems gali sutrikti skydliaukės veikla.

Wakame dumbliai

Wakame – kita rudųjų dumblių rūšis, jie salstelėjusio skonio. Japonai jų deda į miso sriubą.

Wakame dumbliuose iš Azijos daugiau jodo nei tokiuose dumbliuose iš Australijos ar Naujosios Zelandijos. Vieno tyrimo duomenimis, wakame dumblių grame yra 66 mcg jodo, t. y. 44 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Nori dumbliai

Nori – raudonieji dumbliai. Juose kur kas mažiau jodo nei ruduosiuose dumbliuose. Nori dumblių grame yra 16–43 mcg jodo, t. y. 11–29 proc. dienos normos.

2. Menkė

Kepta menkės filė su burokėliais, kaparėliais bei traškiais svogūnais

Menkė – švelnaus skonio baltoji žuvis. Joje mažai riebalų ir kalorijų, tačiau daug mineralų ir maistingų medžiagų, taip pat ir jodo.

Informuojama, kad daugiausia jodo turi būtent liesa žuvis. Menkės 85 gramuose yra 63–99 mcg jodo, t. y. 42–66 proc. rekomenduojamos dienos normos.

3. Pieno produktai

Pieno produktai

Daug jodo yra ir pieno produktuose. Tiesa, jodo kiekis priklauso nuo jodo kiekio karvių pašare.

Pvz., Amerikoje, Bostone atlikto tyrimo duomenimis, vienoje stiklinėje pieno gali būti 59–112 proc. rekomenduojamos dienos normos – nuo 88 mcg iki 168 mcg jodo.

Jogurtas – irgi puikus jodo šaltinis. Vienoje jogurto stiklinėje yra maždaug pusė rekomenduojamo jodo dienos kiekio.

Iš sūrių daugiausia jodo yra varškės sūriuose ar tepamuose varškės sūriuose. Vienoje stiklinėje – 65 mcg jodo. O čederio stiklinėje yra iki 12 mcg jodo.

4. Joduota druska

Joduota druska

Ketvirtadalyje šaukštelio joduotos druskos yra apie 71 mcg jodo, arba 47 proc. rekomenduojamos paros normos. Kita vertus, druskoje yra natrio, taigi nepadauginkite druskos.

Pusės šaukštelio joduotos druskos per dieną pakanka, kad organizmui netrūktų jodo.

5. Krevetės

Krevetės

Krevetės mažai kaloringos, turi daug baltymų ir jodo, jose taip pat yra vitaminų B12, seleno ir fosforo.

Krevetėse ir kitose jūrų gėrybėse gausu jodo, nes jos sugeria natūraliai jūros vandenyje esančio jodo.

100 g krevečių yra 35 mcg jodo, t. y. 23 proc. rekomenduojamos dienos normos.

6. Tunas

Tunas

Tunas – mažai kaloringa, baltyminga, daug jodo turinti žuvis, kurioje yra ir kalio, geležies, B grupės vitaminų. Tune yra ir Omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ligų riziką.

Tunas riebesnis, todėl jame mažiau jodo nei menkėje. 100 g tuno turi 17 mcg jodo, arba 11 proc. rekomenduojamos dienos normos.

7. Kiaušiniai

Kiaušiniai

Dar vienas jodo šaltinis – kiaušiniai.

Viename kiaušinyje – mažiau nei 100 kalorijų, daug baltymų, naudingų riebalų, vitaminų ir mineralų. Dauguma vitaminų ir maistingų medžiagų, taip pat ir jodo, yra trynyje.

Kiaušinių tryniuose daug jodo, nes jo dedama į vištų lesalą. Vidutiniškai viename dideliame kiaušinyje yra 24 mcg jodo, t. y. 16 proc. rekomenduojamos dienos normos.

8. Džiovintos slyvos

Džiovintos slyvos

Džiovintos slyvos – gana turtingas jodo šaltinis. Penkiose džiovintose slyvose yra 13 mcg jodo – 9 proc. rekomenduojamo dienos kiekio.

  • Džiovintos slyvos padeda nuo vidurių užkietėjimo, nes jose gausu ląstelienos ir sorbitolio.
  • Džiovintos slyvos turi daug vitaminų ir mineralų – K, A, kalio, geležies ir kt.
  • Džiovintos slyvos dėl turimų vertingų medžiagų naudingos širdžiai, mažina storosios žarnos vėžio riziką, slopina apetitą.
9. Lenktasėklės pupelės
Pupelės

Lenktasėklės pupelės – ląstelienos, magnio ir folio šaltinis. Jos – vegetariškas, veganiškas jodo šaltinis.

Jodo kiekis vaisiuose ir daržovėse priklauso nuo jodo kiekio dirvoje, nuo trąšų.
Šiaip ar taip, vidutiniškai stiklinėje virtų lenktasėklių pupelių yra apie 16 mcg jodo, arba 10 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Jodas – svarbus mineralas, kurio turi nedaug maisto produktų. Būtent todėl daugeliui žmonių pasaulyje galimas jodo trūkumas.

Daugiausia jodo jūros dumbliuose, pieno produktuose, tune, krevetėse ir kiaušiniuose. Joduota druska – vienas iš jodo šaltinių.

Šiame devynių maisto produktų sąraše nurodyti produktai – ne tik jodo šaltinis, bet ir turi daug kitų vertingų medžiagų ir vitaminų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)