Reikėtų žinoti, kad cinamono skonis ir kvapas labiausiai priklauso nuo to, kur jis buvo augintas: Kinijoje, Indonezijoje, Vietname ar Šri Lankoje? Pavyzdžiui cinamonas iš Indonezijos (Burmano cinamonas) pasižymi saldžiu ir sodriu medžių, riešutų ir mėtų kvapu. Jo skonis saldus ir turi pelėsio, migdolų bei marcipanų poskonių. Cinamonas iš Vietnamo (saigoninis cinamonas) panašaus, bet silpnesnio skonio. Cinamonas iš Šri Lankos (ceiloninis cinamonas) stipriai kvepia vaisiais, rabarbarais ir vanile. Jo skonis saldus, švelnus, itin aromatingas, primenantis vaisių bei raudonų obuolių skonį. Ceiloninis cinamonas labai dera prie saldžių patiekalų, todėl juo skanu gardinti desertus, ypač jeigu juose yra vaisių. Jį derinkite su subtilaus skonio ir gėlių aromato turinčiais patiekalais. O kininį cinamoną - su stipraus bei sodraus skonio pikantiškais patiekalais pvz. marokietiškam troškiniui tagine. Šis cinamonas yra ir kvapniojo prieskonių mišinio gram masala bei kiniško penkių prieskonių mišinio pagrindas. Burmano cinamonas turi daug eterinių aliejų, suteikiančių sodraus skonio ir aštrumo, labiau mėgstamo Vakarų šalių virtuvėse. O ekologiškas maltas Burmano cinamonas iš Indonezijos yra švelnesnio ir tyresnio skonio negu įprastas Burmano cinamonas bei mažiau juntamo mėtos poskonio.

Turbūt nenuostabu, jog Europoje vieni daugiausiai cinamono suvartoja būtent skandinavai. Kepinių su cinamonu tradicijos ten labai gilios. Vien tik Švedijoje kepamų cinamoninių skanumynų galima būtų suskaičiuoti visą eilę. Vienos populiariausių – bandelės su cinamonu kanelbulle. Šios bandelės Švedijoje turi net savo šventę – spalio 4 dieną švedai švenčia Nacionalinę Cinamoninių Bandelių dieną. Kiekvienas smaližius tą dieną norėtų atsidurti Švedijoje. Ši bandelė yra vienas iš privalomų skanumynų ant tradicinio švedų fika kavos pertraukėlės stalelio, kai jaukiai geriama kava ir valgomi skanumynai ne tik sušildo, bet ir suteikia jaukumo. Švedai vertina ir moka parinkti cinamoną.

Iš kur beatkeliautų cinamonas, jo kvapą ir skonį nulemia šio prieskonio aliejinėje dalyje esantis cinamaldehidas. Būtent ši medžiaga prieskonyje yra atsakinga už didžiąją dalį teigiamų cinamono savybių sveikatai. O jų cinamonui yra priskiriama tikrai ne mažai:

  • stiprus antioksidantas
  • natūralus maisto konservantas
  • turi antiuždegiminį efektą
  • gali sumažinti cukraus lygį kraujyje
  • turi antigrybelinių bei antibakterinių savybių
Cinamonas

Taigi, atšalus orams ne tik dėl jaukumo verta išsikepti skanumynų su kvapniu cinamonu bei pasiruošti cinamonu kvepiančios arbatos ar karšto gėrimo. Tik svarbu išsirinkti tinkamą bei kokybišką cinamoną, kad cinamaldehidų suteikiamas kvapas, skonis ir nauda jame būtų kuo didesnė.

Cinamonas

Daugiau patarimų ir receptų su cinamonu ieškokite Renatos Ničajienės tinklaraštyje.