Šis šiltųjų kraštų vaisius, pristato gydytoja, Europoje ir Šiaurės Amerikoje daugiausia būna dviejų rūšių: fuyu – mažesni, pomidoro formos, saldesni ir valgomi su odele bei hachiya – didesni, širdies formos, turintys gausesnį taninų kiekį, dėl kurių valgant šiuos vaisius tarytum „sutraukia“ burnos gleivinę. Pastarieji šiek tiek kartesnio skonio, todėl E. Gavelienė rekomenduoja juos valgyti be odelės ir būtinai iki galo sunokusius.

Kaip patvirtina specialistė, persimonai – išties labai maistingas produktas: 1 vaisius (apie 170 g) turi apie 120 kcal, iki 1 g baltymų, pėdsakus (apie 0,3 g) riebalų ir apie 30 g angliavandenių, vardija ji.

Tai taip pat daug skaidulų turintis vaisius: 1 vaisiuje yra apie 6 g (paros skaidulų norma apie 20–25 g). Juose gausu antioksidantų: beta karoteno, vitamino C, bioflavanoidų (kvercetino, kempferolio).

Vos viename persimone – daugiau nei 50 proc. dienos vitamino A normos ir daugiau nei 20 proc. vitamino C normos. Šie vaisiai turtingi ir vitaminu E, piridoksinu (B6), magniu, kaliu, variu.

Deja, apie dar vieną persimonus lydinčią savybę – taninų gausą E. Gavelienė kalba ne taip pozityviai: „Persimonai turtingi taninais. Tai maistinė medžiaga, kurios reikšmė sveikatai įvairialypė ir labai priklauso nuo kiekio. Taninai pasižymi antikarcinogeniniu, antibakteriniu, antioksidaciniu poveikiu, tačiau dideli kiekiai siejami su blogu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, įsisavinimu. Taninai gali sudaryti netirpius junginius ir formuoti žmogaus virškinimo trakte fitobezoarus, kurie gali būti virškinamojo trakto nepraeinamumo priežastimi.“

Norintiems iš šių sezoninių vaisių gauti maksimalią naudą gydytoja pataria įtraukti juos į savo racioną neužmirštant, kad rekomenduojamas įvairių vaisių kiekis per dieną žmogui neturi viršyti 300 g. „Taigi du persimonai nulupta odele – puikus sezoninis pasirinkimas“, – rekomenduoja E. Gavelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)