Šiame svetainės „Bright Side“ straipsnyje rasite rekomendacijų, kaip tinkamai vartoti baltymų turinčius ir kitus produktus.

1. Grikiai

Grikiuose daug geležies, o piene – daug kalcio. Atskirai vartojami šie produktai naudingi sveikatai, o valgomi kartu jie trukdo vienas kito įsisavinimą.

2. Mėsa

Sultingas kepsnys

Vakare valgomi baltymai apsunkina virškinimo sistemos veiklą, prasčiau miegosite. Taigi mėsos patiekalus rinkitės pietų, ne vakarienės metu.

3. Bulvės


Daugiausia kalio, geležies, fosforo ir vitamino C yra bulvių lupenose. Jei bulvės pažaliuoja, vadinasi, atsirado toksino solanino ir bulves reikia nuskusti.

4. Kiviai


Vien suvalgę kivio luobelę suvartosime tris kartus daugiau ląstelienos, antioksidantų ir apsisaugosime nuo stafilokokų bei e. coli bakterijos.

5. Morkos


Virtose morkose yra daugiau beta karotino ir liuteino, kurie naudingi akims ir odai. Iš termiškai apdorotų morkų vertingas medžiagas organizmas įsisavina penkis kartus geriau nei iš žalių.

6. Baklažanai


Termiškai apdorojant baklažanus, juose daugėja kalio, o nitratų ir nitritų mažėja.

7. Ryžiai


Ryžiuose gausu angliavandenių, kurie yra kalorijų šaltinis. Valgydami ryžius dieną, duosite organizmui užtektinai laiko juos suvirškinti ir sunaudoti gautas kalorijas.

8. Šparagai


Pakepus šparagus 5–7 min., išliks kur kas daugiau vitaminų ir antioksidantų, nei verdant juos garuose. Be to, verdant vandenyje, ištirpsta vitaminas C.

9. Kopūstai

Rauginti kopūstai

Verdant kopūstus, dingsta karotinas ir antioksidantai, o šią daržovę rauginant, padaugėja vitamino C ir pieno rūgšties, kuri padeda organizmui suvirškinti baltymus.

10. Česnakai


Vertingo komponento alicino atsiranda, kai susimaišo du fermentai, esantys skirtingose česnako dalyse. Kai smulkiname česnako skiltelę, fermentai išlaisvėja, o mes gauname vertingos medžiagos, kuri yra antioksidantas, trukdo vystytis vėžio ląstelėms, saugo nuo mikrobų ir stiprina imuninę sistemą. Tiesa, reikia laiko, kol minėti fermentai išsiskiria ir susimaišo, tad prieš dedant česnako į patiekalą luktelėkite.

11. Sėlenos


Kai fitorūgštis iš sėlenų susimaišo su kalciu ir magniu iš pieno, susidaro nevirškinamas mišinys, kuris trukdo organizmui įsisavinti vertingus elementus.

12. Pomidorai


Termiškai apdorojant pomidorai netenka šiek tiek vitamino C, bet padaugėja likopeno. Šis pigmentas ne tik suteikia pomidorui raudoną spalvą: jis yra veiksmingas antioksidantas, saugantis nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei uždegimų.

13. Moliūgai


Daugiau mineralų, skaidulinių medžiagų (skaidulų ir pektino), taip pat vitamino C yra luoboje.

14. Juodoji arbata


Mokslininkai nustatė, kad kazeinas – piene aptinkamas baltymas – naikina gerąsias arbatos savybes. Daugiausia žalos padaroma teigiamai širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančioms juodosios arbatos charakteristikoms.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)