Taigi šiandien vos du pavyzdžiai iš prekybos centrų konditerijos skyrių (sudėtis yra visiems prieinama, tik ne prie kiekvienos bandelės prilipinta). Šįkart mes nerinkome nesveikiausių, tiesiog paėmėme spurgą su džemo įdaru ir trikampį pyragėlį su obuolių įdaru (panašių būna degalinėse) – jokių rinkimų.

Spurga su įdaru, atitirpinta

Sudedamosios dalys: tešla (KVIETINIAI miltai, palmių aliejus, vanduo, KIAUŠINIŲ masė, kepimo priedas (KVIETINIAI miltai, LAKTOZĖ, nugriebto PIENO milteliai, dekstorė, KIAUŠINIŲ baltymų milteliai, druska, emulsikliai riebalų rūgščių mono- ir diacetilvyno rūgšties esteriai ir SOJŲ lecitinas, KVIEČIŲ GLITIMAS, SOJOS miltai, bulvių dribsniai, cukrus, KVIEČIŲ krakmolas, kvapiosios medžiagos), rapsų aliejus, mielės, RUGINIAI miltai), braškių skonio įdaras 25% (obuolių tyrė, cukrus, gliukozės ir fruktozės sirupas, tirštikliai pektinas ir karageninas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, braškių kvapioji medžiaga, dažikliai karminas ir karotenai, konservantas kalio sorbatas). Galimi SEZAMO pėdsakai. Pridedami dekoravimo milteliai (dekstorė, KVIEČIŲ krakmolas, palmių aliejus, lipnumą reguliuojančios medžiagos: riebalų rūgščių magnio druskos, kalcio fostatai).
Maisto priedai: E440, E407, E330, E322, E471, E202, E472e.

Spurgos

Tai yra ta tiesiog apvali spurga su džemo įdaru. Na, ar jums ne absurdiška, kad net vietoj cukraus pudros yra barstoma dekstorė+KVIEČIŲ krakmolas+palmių aliejus+riebalų rūgščių magnio druskos+kalcio fostatai? Galime priminti, koks yra paprastos spurgos su džemu receptas:

1/8 l pieno, 1 pak. sausų mielių (7 g), 1 a. š. + 35 g cukraus, 30 g sviesto, 300 g miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, aliejaus virti, cukraus ar cukraus pudros spurgoms apvolioti, uogienės įdarui.

Prekybos centro spurgos recepte paryškinome visa tai, ko pagal naminį receptą neturėtų būti. Taigi jūs valgote ne spurgą su džemu, o kažkokį jovalą. Dalis ingredientų apskritai gali sukelti įvairių sveikatos problemų – tarkim, sojų lecitinas – pilvo pūtimą, viduriavimą, odos bėrimus, skrandžio skausmus, o, pavyzdžiui, dažiklis karminas gaminamas iš vabalų (čia gal ir nieko tokio, jis netgi nėra dirbtinis, tik šiaip – informacijai, ką valgote). Akivaizdu, kad maisto priedų taip pat pakankamai.

Kitas nekaltas skanėstas, kurį daug kas renkasi ir vaikams – pyragėlis su obuolių įdaru.

Sudedamosios dalys: tešla (KVIETINIAI miltai, margarinas (augaliniai aliejai palmių ir rapsų, vanduo, emulsikliai SOJŲ lecitinas ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, druska), vanduo, cukrus, KIAUŠINIŲ masė, mielės, joduota druska, cinamonas, KVIEČIŲ GLITIMAS, dekstrozė, emulsiklis riebalų rūgščių mono- ir digliceridų mono- ir diacetylvyno rūgšties esteriai, nugriebto PIENO milteliai, rapsų aliejus), obuolių įdaras 25 % (obuolių kubeliai, cukrus, bulvių krakmolas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, konservantai kalio sorbatas ir natrio metabiSULFITAS, modifikuotas kukurūzų ir bulvių krakmolas, obuolių milteliai, tirštikliai natrio alginatas, pupenių derva, kalcio sulfatas ir difosfatai, joduota druska, kvapiosios medžiagos). Galimi SEZAMO pėdsakai.
Maisto priedai: E440, E330, E322, E471, E472.

Va čia turim prisipažinti – ir mes šitą valgydavom, ir mums būdavo skanu, ir mes galvodavome, kad čia netgi sveikas (kiek gali būti sveika bandelė) variantas. Ir vėl paryškiname tas sudėtines dalis, kurių mūsų močiutė tikrai nenaudotų, pabraukėm ir margarino sudėtį – ne kažkas. Tarkim, natrio metabisulfito šalutinis poveikis: alergijos, astmos paūmėjimas, galvos skausmas.

Taip kad sutarkim vieną dalyką. Būkit geri – valgykit tą spurgą su uogiene ar pyragėlį su obuoliais, bet valgykit kokybišką, išsikepkit, nusipirkit patikimoje kepyklėlėje. Gal sumokėsite ir dvigubai daugiau, bet jums nereikės virškinti pupenių dervos su metabisulfitu, gal pasmaguriausite rečiau (aha, mes žinom, kad kepimas užtrunka), bet geriau valgyti spurgas ne 7 kartus per savaitę, o kartą – sekmadienį, keptas savo virtuvėje – visiems, išskyrus prekybos centrą, tik geriau.

Daugiau skaitykite tinklaraštyje „Monų monai“.