Tapo pamainos vadove

Į Angliją Laima Vizbarienė su sūnumi išvykau 2013 metais. „Tuo metu man taip atrodė: kas gyvena užsienyje, tas uždirba aukso kalnus. Tad norėjau ir aš pabandyti, norėjau užsidirbti daugiau. Tai buvo labai naudinga patirtis. Gyvenau Lutono mieste, dirbau didelėje kompanijoje, turinčioje savo maitinimo įstaigų tinklą visoje Anglijoje. Pradėjusi nuo indų plovimo kilau karjeros laiptais iki pamainos vadovės pareigų“, – Delfi Maistui pasakoja Laima Vizbarienė.
Laima Vizbarienė

Turėdama laisvo laiko moteris ėmė ieškoti papildomų pajamų.
„Sesuo man pasiūlė kepti tortus, o kai atsakiau, kad nenoriu gaminti nei napoleono, nei medučio, parodė prancūziškus desertus. Šie mane taip sužavėjo, kad pirma mintis buvo: kur aš galiu to išmokti?“, – atsimena pašnekovė.
Laima Vizbarienė

Tiesa, prisipažįsta, dabar juokas ima savo žodžius prisiminus – juk napoleono ir medaus tortas visada buvo ir bus klasika. Ir padaryti juos skaniai reikia mokėti.
Susižavėjusi prancūziškais desertais Laima ėmė mokytis jų gamybos technologijos. Ją žavėjo viskas – gaminimo procesas, tekstūros, įvairūs ir skirtingi paruošimo būdai, formos, spalvos.
Laima Vizbarienė

„Ir tai, kad juos gaminant visada yra kur tobulėti. Visada vis kažkas naujo. Atrodo, receptai vienas už kitą skanesni, – sako moteris ir priduria esanti labai dėkinga seseriai, – be jos, ko gero, nebūčiau pradėjusi savo verslo. Sesuo ir mama man padovanojo ir pirmuosius mokymus.“
Laima Vizbarienė ir sesuo

Komplimentų netrūko

Na o kai išmoko ir ėmė gaminti prancūziškus desertus, iš aplinkinių komentarų Laima suprato, kad jai gerai sekasi.

„Ilgą laiką dirbau du darbus. Vienas buvo samdomas darbas, kitas – mano desertai. Į darbą vis nešdavau savo gardėsių paragauti. Kartą vienas bendradarbis man sako: Laima, tavo desertai tokie skanūs, matyt, greitai turėsi savo biznį ir mus paliksi. Ir tada aš pirmą kart pagalvojau, kad tai gali būti tiesa. Visada liksiu dėkinga tam žmogui už garsiai ištartus žodžius.“
Laima Vizbarienė

Na o prasidėjęs karantinas viską sustatė į savo vietas. Laima dar buvo suplanavusi desertų gamybos mokymus įvairiose šalyse, tačiau teko viską atšaukti.

„Karantino metu turėjau labai daug darbo. Anglijoje buvau susitvarkiusi visus reikiamus dokumentus, kad galėčiau desertus gaminti namuose. Nors gyvenome keturių kambarių kotedžo tipo name, pajutau, kad ima trūkti vietos. Reikėjo kažką daryti – ieškoti kitų patalpų ar panašiai. O čia kaip tik sesuo su mama vis ragino grįžti namo. Pagalvojau, kad mano sūnus jau didelis ir atsakingas, manęs nieks Anglijoje nelaiko, tad galiu grįžti. Taip ir ryžausi – štai jau 4 metai aš Lietuvoje“, – šiuo sprendimu Laima džiaugiasi iki šiol. Savo darbais moteris dalijasi instagramo puslapyje @laima_cakes.

Laima Vizbarienė

Moteris į Lietuvą grįžo 2020-aisiais metais, per patį karantiną. Sūnus grįžo šiek tiek vėliau, buvo pašauktas į privalomąją karinę tarnybą, kurią baigęs liko ir šiuo metu dirba Lietuvos kariuomenėje.
Laima Vizbarienė

Ir desertus gamina, ir moko
Šiandien Kaune įsikūrusi Laima gamina dviejų tipų tortus – biskvitinius ir prancūziškus, taip pat skulptūrinius desertus-vaisius.
Laima Vizbarienė

„Lietuviai turi gurmanišką skonį – jie mėgsta prancūziškus tortus, vis ieško įdomesnių skonių. Mėgsta lengvus, gaivius desertus, nors renkasi ir labiau kreminius kavos ir krembriulė skonio tortus“, – sako konditerė, paklausta apie lietuvių pomėgius.
Grįžusi į Lietuvą iš pradžių Laima gamino tik desertus, tačiau vis sulaukdavo prašymų pamokyti šio meno ir kitus. Taigi, po metų moteris ėmė rengti ir prancūziškų desertų bei tortų gamybos kursus.
Laima Vizbarienė

„Mokytis nori patys įvairiausi žmonės. Dauguma – moterys. Vienos planuoja keisti darbo sritį, kitos augina vaikus ir nori papildomos veiklos bei pajamų, o kai kas ateina tiesiog iš smalsumo ir dėl malonumo. Turiu mokinių, kurie į mokymus atskrenda iš užsienio. Dažnai kartoju: nesvarbu, ką esate baigę ar ką šiuo metu dirbate, – jei yra noras gaminti desertus ir mokytis jų kūrybos, savo svajonės reikia siekti“, – sako Laima.

Beje, šiandien mokymai užima net didesnę Laimos darbo laiko dalį.
Laima Vizbarienė

„Kažkuriuo metu jau nebepriimdavau desertų užsakymų, tačiau man pačiai ėmė trūkti kūrybinio proceso“, – juokiasi pašnekovė.

Ir su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi velykinio kekso receptu.

Keksas
Laima Vizbarienė

Reikės:
350 g sviesto
400 g cukraus
4 vnt. kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
200 g razinų
200 g kapotų datulių, abrikosų ar kito džiovintų vaisių mišinio.
600 g kvietinių miltų
romo esencijos
Laima Vizbarienė

Gaminimo eiga:

* Sviestą išplakti su cukrumi, maišant po vieną įmušti kiaušinius, suberti kepimo miltelius, razinas, datules, miltus ir atsargiai viską išmaišyti. Supilti romo esenciją ir dar sykį išmaišyti.
* Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą formą ir kepti 160 laipsnių orkaitėje apie valandą-pusantros. Ar iškepė, patikrinti mediniu pagaliuku.
* Atvėsusį keksą atsargiai išversti i formos. Kai visai atvės, pabarstyti cukraus pudra.
Skanaus!

Zefyrai – lengvas ir purus desertas
Laimos Vizbarienės zefyrai

Zefyrų su obuoliais receptas.

Ingredientai:

125 g paruoštos obuolių tyrės (aš naudoju žalios spalvos obuolius).
100 g cukraus
1 vnt. kiaušinio baltymo (galite naudoti sausą baltymą).

Sirupui:

5 g agar- agar
75 g vandens
200 g cukraus.

Cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Obuolių tyrė. Nulupti obuolius, išimti visas sėklytes, supjaustyti kubeliais ir troškinti puode. Kai masė sutirštėja ir obuoliai „sukrenta“, sudėkite cukrų ir pavirkite (visada maišant ant mažos temperatūros), kol ji taps tiršta. Obuolių tyrę atšaldyti ir per naktį palikti šaldytuve.
2. Atšaldytą tyrę kartu su 1 vieno kiaušinio baltymu sudėti į maišytuvą ir plakti vidutiniu greičiu. Obuolių tyrė su kiaušinio baltymu turi pasidaryti puri ir vientisa.
4. Vandenį, cukrų ir agar-agar sudėti i puodą ir virti sirupą iki 110 laipsnių.
6. Kai sirupas pasiekia 110 laipsnių, nuimti nuo viryklės ir lėtai pilti ant besiplakančios didžiausiu greičiu (max) obuolių tyrės su kiaušinio baltymu.
7. Plakti max greičiu iki kol masė bus vientisa maždaug iki 43 laipsnių. Esant 40 laipsnių temperatūrai agar-agar pradeda stingti!
8. Visą masę sudedame į pasiruošta konditerinį maišelį ir sukame mums patinkančius zefyrus ant pasiruošto pergamentinio popieriaus ar teflono kilimėlio. Paprastai aš darau 2 apsukimus.
9. Zefyrus paliekame per naktį, kad agar-agar sustingtų. Ryte juos sulibdome vieną su kitu, barstome cukraus pudra.
10. Zefyrus galite pabarstyti cinamonu, šaltyje džiovintomis avietėmis ar braškėmis, kakava, šokoladu.

Patarimas:

* Kaip pasiruošti obuolių tyrę patiems, kuri tiks zefyrams. Tyrei zefyrams reikės 4–5 obuolių. Obuolius galite troškinti nulupę odelę arba kepti su žievele. Kepant obuolius su žievele reikia iškepus pertrinti juos per sietelį, kad neliktų žievelės ir sėklyčių.
* Į 125 g paruoštos obuolių tyrės dėti 100 g cukraus ir virti, kol ištirps cukrus. Užvirus tyrei pavirti kelias minutes. Papildomai pektino dėti nereikia, nes obuoliai jau patys jo turi!
* Gautą mase supilti į indą, uždengti maistine plėvele taip, kad nepatekų oras, o plėvelė liestųsi su tyre. Atvėsinti ir dėti į šaldytuvą. Geriausia tai pasiruošti iš vakaro, kad tyrė galėtų sustingti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją