Net viena stiklinė – labai naudinga organizmui
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pranešime žiniasklaidai atskleidžia, kad braškės yra tikra vitaminų bomba.
„Jei suvalgysite stiklinę braškių – gausite 150 proc. vitamino C paros normos ir dešimtadalį folio rūgšties normos. Ir tai – tik dalis abėcėlės. Braškės yra puikus B grupės vitaminų, atsakingų už nervų sistemos veiklą, šaltinis. Jose yra daug vitamino B6, kuris teigiamai veikia plaukų, odos, nagų būklę, ir pantoteno rūgšties, dalyvaujančios vitaminų A ir D sintezėje. Jos taip pat vertinamos dėl vitamino A, svarbaus regėjimo procesams, ir vitamino E – stipraus antioksidanto“, – vardija J. Sabaitienė.
„Svarbi braškių nauda – jos gali padėti organizmui kovoti ir su laisvaisiais radikalais, kurie greitina senėjimą bei sukelia organizmo uždegimus. Taip yra todėl, kad braškėse yra kvercetino, daug vitamino C (net daugiau nei citrusiniuose vaisiuose!), vitamino A ir mangano. Toks mišinys yra galingas antioksidantas ir natūralus ginklas kovojant su infekcijomis ir palaikant imuninę sistemą“, – pažymi maisto žinovė.
Desertus galima pasigaminti ir sveikiau
Nors braškės yra vitaminų šaltinis pavasarį dar jų taip besiilgintiems lietuvių organizmams, dažnai juos mėgstame palydėti ne tokiais sveikais priedais.
Kitas kultinis derinys – braškės ir šokoladas. Norint pasilepinti šia harmonija, verčiau rinktis kuo juodesnį ir ypač kokybišką šokoladą. Taip praturtinsite organizmą dar ir geležimi, magniu, cinku, fosforu.
Ypač populiaru vasarą gaminti sūrio tortus (angl. „cheesecakes“) bei juos puošti braškėmis. Patarimas norintiems gyventi sveikiau – pagrindui rinktis sausainius su mažiau cukraus, o didžiąją dalį kreminio sūrio keisti į neriebų jogurtą.
Reikės:
Pagrindui:
250 g sausainių
50 g sviesto
150 g juodojo šokolado
Kremui:
600 g šviežių braškių
250 g cukraus pudros
600 g jogurto
300 g graikiško jogurto
150 g kreminio sūrio
12 želatinos lapelių
Gaminame:
* Smulkiai sutrinkite sausainius – jeigu turite, naudokite maisto smulkintuvą. Jo neturint gelbės paprasčiausias kočėlas.
* Sviestą ir šokoladą ištirpinkite vonelėje virš verdančio vandens ir įmaišykite į sausainių trupinius. Masę tolygiai paskirstykite torto formoje ir gerai prispauskite prie dugno. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
* Tuo tarpu kremui pirmiausia nuvalykite braškes. Sumaišykite su cukraus pudra ir sutrinkite trintuvu. Atidėkite 4 valgomuosius šaukštus braškių tyrės.
* Visų pirma į braškių tyrę įmaišykite abu jogurtus, tuomet – ir kreminį sūrį. Gerai išmaišykite.
* Želatinos lapelius kelioms minutėms įdėkite į šaltą vandenį, tada atsargiai išspauskite iš jų vandenį ir sudėkite į puodą kartu su 4 šaukštais braškių tyrės. Šiek tiek pašildykite (neužvirkite!), kad želatina ištirptų.
* Tada nukelkite puodą nuo viryklės ir įpilkite 3 šaukštus jogurto-braškių masės, kad želatina greičiau atvėstų. Į likusią braškių ir jogurto masę supilkite atvėsusią želatiną ir gerai išmaišykite.
* Taip paruoštą kremą tolygiai paskirstykite ant pagrindo ir dėkite tortą į šaldytuvą nakčiai. Jį galima papuošti braškėmis ir juodojo šokolado drožlėmis.
Mėgaukitės!