Patarimai norintiems pasmaližauti neišlaidaujant

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pranešime žiniasklaidai teigia esąs įsitikinęs, kad nuodėmingai gardūs ir puošnūs desertai nebūtinai reikalauja ilgo sąrašo ingredientų. Būtent tai, pasak jo, ir yra konditerijos žavesys – iš tų pačių kasdienių produktų galima sukurti vis kažką naujo ir skanaus. Konditerijos ekspertas dalijasi patarimais smaližiams, kurie padės įsitikinti – sutaupyti galima ir nedarant nuolaidų kokybei.

* „Stebėkite akcijas ir pasinaudokite gerais pasiūlymais įsigydami didesnį kiekį produkto, kuris ilgai nesuges. Pavyzdžiui, miltų, cukrus, kildinimo medžiagų, druskos, šokolado, riešutų, kondensuoto pieno, kakavos miltelių“, – vardija ekspertas.

* Taip pat verta atkreipti dėmesį į konservuotų produktų lentynas. Daugumai seniai žinoma tiesa, kad konservuoti maisto produktai gali būti pigesni, jie išsilaiko ilgiau nei švieži, todėl patogu jų atsargų turėti namuose. Tai galioja ne tik žuvies ar mėsos konservams, bet ir desertams naudojamiems vaisiams. Pavyzdžiui, konservuoti ananasai puikiai tiks pyragui vietoj šviežių.

* „Vertinantiems kokybę ir norintiems sutaupyti, puikiu sprendimu gali tapti privataus prekės ženklo prekės. Tai leis pastebimai sutaupyti baziniams kepinių ingredientams, tokiems kaip pienas, sviestas, cukrus ar grietinėlė“, – sako Th. Lauvray.

* Galiausiai, jis rekomenduoja ir išnaudoti savo šaldiklį. Kad ilgiau išsilaikytų, jame galima užšaldyti ne tik pagamintus produktus, bet ir daug ingredientų, pavyzdžiui, sviestą, sūrį, pasukas, mėsą, uogas, vaisius, daržoves ir kt. Taip pat galite užšaldyti viso grūdo miltus, kad jie taip greitai nesugestų.

Pasinaudojus šiais patarimais, saldumynai nudžiugins ne tik gomurį, bet ir piniginę. Ir galiausiai Th. Lauvray kviečia pasigaminti kokybišką, bet nebrangų desertą, kurį paprasta pasigaminti.

Ryškiaspalvė pavlova

Reikės:
4 kiaušinių baltymų
250 g smulkaus cukraus
½ šaukštelio citrinos sulčių arba 1 šaukštelio acto
2 šaukšteliai persijotų kukurūzų miltų arba 1 šaukštelio bulvių krakmolo
Papuošimui: plaktos grietinėlės ir mėgstamų įvairių spalvų vaisių ar uogų

Gaminame

* Kambario temperatūros kiaušinių baltymus plakite tol, kol suputos. Dalimis berkite cukrų ir nenustokite plakti – turi susiformuoti standi blizganti masė, o tūris išaugti maždaug trigubai. Suberkite miltus arba krakmolą, įpilkite citrinos sulčių arba acto. Gerai išplakite, kol baltymai bus tvirti – apvertus dubenį jie turi iš jo neiškristi.

* Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dėkite ant jo baltymų masę ir suformuokite apskritimą, vidurį palikdami šiek tiek įdubusį. 130 laipsnių temperatūros orkaitėje kepkite 30 min. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 100 laipsnių ir dar džiovinkite 2 valandas, kol išorė taps traški.

* Išjunkite orkaitę ir palikite pavlovą atvėsti orkaitėje atidarytomis durelėmis. Papuoškite plakta grietinėle ir vaisiais bei uogomis.

Svaiginantys šokoladiniai putėsiai

Reikės:
50 g juodojo šokolado
150 g pieninio šokolado
70 ml pieno
2 kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio cukraus
120 ml riebios grietinėlės

Gaminame

* Šokoladą sulaužykite gabaliukais ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba inde virš karšto vandens. Supilkite pieną ir gerai išmaišykite, palikite atvėsti.

* Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir juos įmaišykite į pieno ir šokolado masę. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į masę. Tuomet išplakite grietinėlę, ją taip pat įmaišykite.

* Gautą masę išdėliokite porcijomis į stiklines, taures ar nedidelius stiklainiukus. Įdėkite į šaldytuvą bent porai valandų, kad atvėstų ir sustingtų. Patiekite kartu su plakta grietinėle, uogomis ir šokolado drožlėmis.

Lengvučiai pyragėliai su uogomis ir tepamu sūriu

Reikės:
170 g tepamo sūrio (angl. cream cheese), kambario temperatūros
2 šaukštų cukraus
2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės
1 arbatinio šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaldytos sluoksniuotos tešlos pakuotės
1½ puodelio vaisių ar uogų. Rinkitės mėgstamus skonius arba tai, kas yra sezono metu, pavyzdžiui, braškes, avietes, persikus, slyvas, obuolius ar kriaušes.
1 didelio kiaušinio
Cukraus pudros (nebūtina)

Gaminame

* įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir išklokite dvi kepimo skardas kepimo popieriumi.

* Atšildykite tešlą pagal instrukcijas. Į indą dėkite tepamą sūrį, cukrų, vanilės ekstraktą, citrinos žieveles ir citrinos sultis. Viską gerai ištrinkite mikseriu iki vientisos kreminės masės.

* Sluoksniuotos tešlos lakštus išskleiskite ant lengvai miltais pabarstyto darbinio paviršiaus ir lengvai pakočiokite. Iš tešlos išpjaukite apskritimus, naudodami apvalią sausainių formelę arba stiklinę. Perkelkite juos ant kepimo skardos, išdėstydami maždaug 5 centimetrų atstumu vienas nuo kito.

* Lengvai peiliu įpjaukite apskritimus tešloje, palikdami maždaug 1 cm iki krašto. Šakute subadykite apskritimų vidų. Kiekvieno apskritimo viduryje užtepkite kreminio sūrio mišinio, tada berkite vaisių.

* Dubenėlyje suplakite kiaušinį su 1 valgomuoju šaukštu vandens. Kiaušinio plakiniu aptepkite pyragaičių kraštus ir apibarstykite juos cukraus pudra.

* Kepkite pyragėlius 15–18 min. Arba tol, kol jie taps auksiniai ir išsipūs. Išėmus iš orkaitės, leiskite jiems 5 minutes atvėsti ant kepimo skardos, o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją