Festivalio dienomis Garliavos Vytauto gatvėje ir „Šimtmečio“ parke svečius džiugino mugė, maisto vagonėliai, kultūrinės pramogos, užsiėmimai mažiesiems ir išskirtinė renginio programa, kurioje netrūko Europos maisto ir kultūros.

Gerą nuotaiką ir nepamirštamas patirtis garantavo renginio vedėjai – televizijos laidų ir renginių vedėja Indrė Kavaliauskaitė ir iliuzionistas, dviejų Guinnesso rekordų savininkas, JAV magijos šou „Fool us” nugalėtojas Rokas Bernatonis.

Abejas renginio dienas netrūko visuomenės autoritetų pašnekesių ant scenos apie skirtingas Europos maisto virtuves, kultūras bei gardžiausių patiekalų gamybos. Pasivaišinti buvo kviečiami ir festivalio lankytojai. „HBH Vilnius“ restorano savininkė Aida Matulevičiūtė-Čepukaitė atskleidė gardžias paslaptis apie Šveicarijos maisto kultūrą ir parodė kaip reikia gaminti populiariausią patiekalą – älplermagronen (šveicariški alpių makaronai su sūriu).

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“/ Mildos Kikaitės nuotr.

Prasmingam ir pokyčiams įkvepiančiam pokalbiui apie sveiką maistą pakvietė Sveikos mitybos konsultantė, dietistė Vaidą Kurpienė, kuri drauge su vedėjais kalbėjosi apie šalių sveikiausias virtuves, dalijosi žiniomis – ar įmanoma valgyti ne tik skaniai, bet ir sveikai! Taip pat Vaida festivalio lankytojams parodė, kaip pasigaminti sveikuolišką desertą ir pasidalijo juo su renginio svečiais.

Kelionė po Europos maisto kultūras buvo įprasminta pokalbiu apie Lietuvos maisto kultūrą ir tradicijas, kurias pristatė gastronomė, bitininkė Rasa Nabažaitė. Pokalbio metu ant scenos Rasa papasakojo kaip formuojasi nacionalinis identitetas per maistą, supažindino su Lietuvos kulinariniu paveldu ir pagamino gardų žemaitišką kastinį.

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“/ Mildos Kikaitės nuotr.

Apie tradicinius Italijos gėrimus pasakojo Dainius Kėvišas, parodydamas kaip pasigaminti keletą gardžių gėrimų, o su Italijos maisto virtuve supažindino kulinarinės studijos „Jausmas“ vadovas Paulius Janušas. Jis pasakojo apie Italijos maisto kultūrą, tradicijas ir akcentavo įdomiausius atradimus apie naujų skonių potyrius gaminant tradicinę pasta carbonara, o aktyviausius svečius apdovanojo prizais.

Antrąją festivalio dieną pokalbiai apie maistą ir kultūrą buvo pradėti nuo Skandinaviškos virtuvės ir specialaus patiekalo gamybos. Diskusijoje dalyvavo išskirtiniai pašnekovai – „Wild Chef Kitchen“ projekto autoriai, geri bičiuliai, gamtos ir skanaus maisto mylėtojai Tomas Larionovas ir Jonas Cimermanas. Pašnekovai ne tik papasakojo, bet ir parodė, kad skanių, originalių, gražiai atrodančių patiekalų ar net gastronominių šedevrų sukūrimas yra galimas ne tik namie ant viryklės ar terasoje esančioje keraminėje kepsninėje, bet ir gamtoje ant laužo.

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“/ Mildos Kikaitės nuotr.

Festivalio metu taip pat buvo aptariamos mums visiems artimos, tačiau opios problemos – maisto perteklius ir jo trūkumas. Pokalbyje ant scenos dalyvavo organizacijos Lietuvos Caritas vadovė Deimantė Bukeikaitė ir Maisto Banko Kauno padalinio vadovė Martyna Žirgulė. Diskusijos metu pašnekovės dalijosi mintimis apie socialinio gyvenimo pokyčius, akcentavo maisto švaistymo problematiką, skurdo lygį Lietuvoje.

Lankytojai susipažino su ypatingais festivalio svečiais – atstovais iš Vengrijos. Festivalyje apsilankė vyno gamintoja Zsófia Laposa, kilusi iš garsiosios Badacsony vulkaninės kalvos. Drauge su ja dalyvavo ECoC vyno ir gastronomijos direktorius Péteris Tungli ir Vesprėmo – Balatono – 2023 m. Europos kultūros sostinės generalinio direktoriaus vyriausias patarėjas Zoltánas Mészárosas. Festivalio lankytojai buvo kviečiami į privačią vengriško vyno degustaciją bei po jos – pasiklausyti pokalbio ant scenos apie vengrišką kultūrą. Diskusijos metu daug dėmesio buvo skiriama Vešprėmo-Balatono 2023 m. Europos kultūros sostinės titului ir supažindinimui su būsima kultūros sostinės renginių programa.

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“/ Mildos Kikaitės nuotr.

Festivalio dienomis taip pat netrūko muzikinių ir šokių pasirodymų. Į festivalio atmosferą melodingo prieskonio įnešė alternatyvios muzikos grupė „LYJA“, vokalinis kolektyvas „C.re.do“, folkloro ansamblis „Gegutala“. Lankytojus stebino būrys įvairaus amžiaus šokėjų – šokių studija „Time To Show“, svingo šokių klubas „All That Swing“. Į renginio programą taip pat įsitraukė ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos mokiniai, Garliavos Jonučių progimnazijos moksleiviai, Garliavos meno mokykla. Pasirodymą surengė ir renginio vedėjas iliuzionistas Rokas Bernatonis, kuris ant scenos kvietė festivalio svečius ant scenos, rodė įspūdingus magijos pasirodymus ir stebino publiką.

Maisto ir kultūros festivalio erdvėje įvyko vyresniųjų liaudiškų šokių kolektyvų „Atdarykim vartelius 2022” festivalis, kuriame dalyvavo 12 liaudiškų šokių grupių. Apie 250 dalyvių dalinosi įvairiais šokių raštais, kuriuose sudėtos šalies tradicijos, papročiai, gyvenimo būdas ir emocijos, įvairių Lietuvos etnografinių regionų atspindžiai.

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“/ Mildos Kikaitės nuotr.

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“ svečiai buvo kviečiami įsitraukti į Europietiško maisto barbekiu turnyrą, organizuotą Lietuvos BBQ kepėjų asociacijos (LBKA), kuriai priklauso profesionalūs BBQ šefai. Adrenaliną keliančio čempionato metu atskirai įrengtoje zonoje susibūrusios komandos gamino po tris patiekalus iš europietiškų virtuvių ant didžiulių grilių, o geriausiai pasirodžiusios komandos atstovai – vilnietis gastronomijos verslininkas Algirdas Gedvilas, garliavietis moksleivis Paulius Šatas ir pensininkė iš Prienų rajono Birutė Kazakevičienė buvo apdovanoti grill čempionato mecenato „Monada LT“ įsteigtais prizais. Itin gerai buvo įvertintos šios komandos pagamintos keptos dešrelės su raugintais kopūstais.

Festivalį įprasmino maisto skulptūros iš trijų tūkstančių keksiukų gamyba, kurią inicijavo Lietuvos barbekiu asociacija. Renginio svečiai buvo kviečiami prisidėti prie jos formavimo, o vėliau – pasivaišinti.

„Skanaus: Europos virtuvės 2022“/ Mildos Kikaitės nuotr.

Netrūko veiklos ir sporto gerbėjams – įvyko „Tornado“ krepšinio mokyklos ir partnerių – Kauno rajono savivaldybės bei Lietuvos krepšinio federacijos organizuojamas Lietuvos krepšinio 100-mečiui paminėti Kauno rajono 3x3 krepšinio čempionato finalinis etapas bei laimėtojų apdovanojimai.

Festivalį vainikavo populiarios Lietuvos indie pop grupės „Sisters On Wire“ koncertas ir įspūdinga lazerių šou programa.

Maisto ir kultūros festivalis „Skanaus: Europos virtuvės 2022“ – projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis, jo iniciatorius – kūrybinė agentūra „4Room“. Prie renginio organizavimo prisidėjo ir Kauno rajono savivaldybė, Garliavos seniūnija, Garliavos kultūros ir sporto centras bei kūrybinė agentūra „Storm Studio“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją