Festivalio metu lankytojų lauks degustacijos, gamintojai pasakos apie savo gaminamų gėrimų subtilybes, naudą sveikatai, derinimą su maistu, žinoma, sužinosite, kaip jį gaminti patiems namuose, bus galimybė įsigyti patį grybą. Pirmąją festivalio dieną išgirsime gyvo garso Baltasis Kiras muzikinį pasirodymą, na, o liepos 21-ąją džiaugsimės Luko Pilkausko akustiniu performasu. Aklosios degustacijos metu rinksime „metų kombuchos skonį”. Prie šio puikaus gėrimo tinka ir fermentuotas maistas, desertai, ko taip pat netruks festivalio metu.

Kombučios festivalis

Festivalis vyks liepos 20, 21 dienomis Užupyje, šalia Baltic Shamans galerijos, Užupio meno inkubatoriaus ir baro Pakrantė terasoje įsikūrusioje ant Vilnelės kranto, adresu Užupio g. 2A, Vilniuje. Tai jauki erdvė puikiai tinkanti jaukiam laiko praleidimui su sveiku maistu, desertais, muzikiniais pasirodymais ir, žinoma, fermentuotais gėrimais.

Kas ta Kombucha

Sveikas, gaivus, natūraliai gazuotas, pasižymintis gydančiu poveikiu žmogaus organizmui, turintis probiotikų, natūralių rūgščių bei fermentų – tai jau daug tūkstančių metų gerai žinomas fermentuotas arbatos gėrimas, dar vadinamas jaunystės eliksyru – arba tiesiog KOMBUCHA.

Lietuva pirmauja Europoje

„Naujausios pasaulinės tendencijos labai greitai patraukė ir mūsų tautiečių dėmesį ir tapome šalimi, kurioje kombucha daryklų koncentracija yra viena didžiausių Europoje. Tačiau vidaus rinka, nors labai sparčiai auganti, yra gan maža, todėl didesnė dalis Lietuvoje pagamintos kombuchos yra sėkmingai ekportuojama į aplinkines šalis.”

Kombučios festivalis

„Fermentuotos arbatos gėrimas išgyvena tikrą renesansą: JAV kiekvienoje didesnėje parduotuvėje surasime kombuchos skyrių, o Europoje ir Lietuvoje tai yra sparčiai populiarėjanti naujiena. Nors vyresni žmonės jį gerai žino, reikia tik šiek tiek priminti: namų šeimininkė, didelis stiklainis, uždengtas balta drobule ir jame plaukiojantis baltas gyvis – taip taip mes kalbame apie tą patį gėrimą.”

Šampaną keičia sveikas ir taurus gėrimas

„Kombucha – tai ateities šampanas, sveikas taurusis gėrimas. Įprotis švenčiant kelti taurę ir sakyti tostą išliks visuomet, o kai linkėdami sveikatos, keliame gyvybės eliksyro taurę, tiesiog įprasminame tuos žodžius. Kombucha iš tiesų galime subrandinti taip, kad jos skonis ir išvaizda bus sunkiai atskiriama nuo sauso ar putojančio vyno. Tokia kombucha supilstyta į prabangius butelius tampa iš tiesų solidi dovana kiekvienai progai. Labai džiugu, jog Lietuvos kombucherių kuriamų produktų kokybė garsina Lietuvą už jos ribų. ACALA priemieji išpilstė kombucha į specialiai šampanui skirtus 1,5 l talpos magnum butelius. Taip pat galime pasigirti jog šiai dienai esame vienintelė šalis visame pasaulyje turinti premium ženklu klasifikuojamą kombucha” - pasakoja kombuchos entuziastas Martynas.

Kombučios festivalis

Kaip teisingai pasirinkti

Renkantis kombucha visgi labai svarbu atkreipti dėmesį, ar tai tikra kombucha ar tik kombuchos gėrimas. Tam, kad bakterijos išliktų gyvos pirmoji taisyklė gėrimas turi būti nepasterizuotas – termiškai neapdorotas, taip jame išlieka visos bakterijos ir fermentai. Antras svarbus faktorius gėrimas turi būti tinkamai fermentuotas. Fermentacijos metu gėrimas savaime įgauna burbuliukus - šampanizuojasi, o cukrus ar medus bakterijų yra suskaidomas, tad galima sakyti šis gėrimas neturi pridėtinio cukraus. O skonių būna pačių įvairiausių: originaliose dažniausiai atskleidžiami arbatų aromatai, vaisių ir uogų skonio fermentuojama su natūraliomis sultimis – kiekvienam pagal skonį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)