Geriausiuose pasaulio restoranuose išmėginęs popiečio arbatos tradiciją, L. Čeprackas ją parvežė į Vilnių, į viešbučio „Pacai“ restoraną, rašoma pranešime spaudai.

Arbatos popietės, teigia istorikai, prasidėjusios Kinijoje prieš 3 tūkstančius metų iki Kristaus. Tikslesnės žinios apie naują arbatos tradiciją Europoje atkeliauja iš Anglijos: iki 1689 metų, kai čia iš Indijos buvo atvežta arbata, vietos gyventojai valgydavo tik pusryčius ir vakarienę. Maistą jie užgerdavo alumi arba vynu, o arbata buvo visiškai neįprastas gėrimas, kurį draudė net Bažnyčia. Beveik šimtą metų arbata buvo prieinama tik labai turtingiems žmonėms.

Nuo 1710-ųjų arbatos populiarumas ėmė augti, kavinių savininkas Thomas Twinningas kavą išėmė iš apyvartos ir kavines pavertė arbatinėmis. Tai buvo gera naujiena, ypač ponioms ir panelėms, – į nepadorumu garsėjančias kavines jos eiti negalėjo, o arbatinėse pasirodydavo netgi be palydovų.

Pasakojama, kad tikrąją popietinės arbatos istoriją 1840-aisiais pradėjo Bedfordo kunigaikštienė Anna, kuri niekaip negalėjo ištverti ilgai tarp pusryčių ir vakarienės, kurią dvariškiai valgydavo tik 20 valandą. Kunigaikštienės alkį tarnai vėlyvą popietę malšindavo puodeliu arbatos ir gabalėliu duonos su sviestu ar pyrago. Netrukus kunigaikštienė Anna popietinės arbatos pradėjo kviesti drauges, jos įgeidis tapo madingas, o arbatos ceremonijos tradicija paplito visoje Anglijoje. Radosi netgi specialių popiečio arbatėlių vietų, specialiai šiai valandai skirtų drabužių ir skrybėlaičių.

Arbata

Remiantis istoriniais šaltiniais, mėgstamiausias Bedfordo hercogienės meniu buvo: sviestiniai paplotėliai skonsai (scones) su džemu, uogiene ir kaitintos grietinėlės kremu, sumuštiniai su agurkais, taip pat bandelių bei pyragėlių kupinos lėkštės bei didelis puodelis „Darjeelingo“ ar „Earl Grey“ arbatos. Dar ir šiandien tokį meniu galima rasti Londono „The Ritz“ viešbutyje, o oficialios popiečio arbatos pamažu tampa diplomų įteikimo progos tradicija. Tokias arbatėlės pamėgę daug laiko verslo susitikimams neturintys Londono verslininkai. Šis formatas puikiai tinka nedidelei gimimo dienos šventei paminėti ar susitikti su seniai matytais bičiuliais.

„Puikus, neįpareigojantis formatas, kai nereikia daug galvoti, ką apsirengti, kai judesių nevaržo baltos staltiesės, o paragauji daug visko“, – sako popiečio arbatėlių sumanytojas ir meniu sudarytojas L. Čeprackas.

Tuojau po vidurdienio svečiams jis siūlo ne tik arbatos ir skanumynų, bet ir visai sočiai užkąsti. „Pradėkime nuo sūriosios dalies – įvairiausių sumuštinių, užkandėlių, užtepėlių ir baikime saldumynais – būtinai tradiciniais sviestiniais biskvitais su pačių virtu džemu ir kaitintos grietinėlės kremu, mažyčiais, dailiais pyragėliais, eklerais, įvairių rūšių arbata, puodeliu kavos pabaigoje ar taure burbulų“, – apie savo sumanymą pasakoja virtuvės šefas ir priduria, kad popiečio arbata – ne tik ritualas, bet ir maža šventė, skani istorija su nuoširdžiomis kalbomis apie gyvenimą.

Arbatiniai sausainiai

Reikia priminti, kad angliška popietinės arbatos tradicija sėkmingai gyvavo ir Lietuvoje. Tarpukariu madingi Kauno ponių susiėjimai buvo vadinami „faifokliokais“. Tai buvo geras laikas aptarti šeimos reikalus, užmegzti naujas pažintis, tiesiog paliežuvauti ar pasidairyti į naujausias drabužių madas. Arbata buvo geriama iš kiniško porceliano puodelių, svečiai vaišindavosi mažais sumuštiniais su agurkais ir kumpiu, pyragaičiais, džemu ir ledais. Beje, būtent popietinėse arbatėlėse atsirado specialūs stovai pyragėliams, lėkštės sumuštiniams ir tortams.

Liutauras siūlo pasigaminti Anglijos karalienės mėgstamų sviestinių biskvitų

„Scones“ (10 vienetų) reikės:
80 g miltų 550
160 g miltų
6 g kepimo miltelių
1 g sodos
40 g cukraus
1 g druskos
115 g sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais)
70 g grietinėlės
70 g grietinės
1 kiaušinio

Visus sausus ingredientus sumaišykite. Sudėkite sviestą ir sutrinkite iki smėlinės konsistencijos. Kuo greičiau įmaišykite grietinėlę, sumaišytą su grietine. Tarp kepimo popieriaus lakštų, iškočiokite tešlą iki 1,5 cm storio. 1 valandą palikite šaldytuve, ištraukę formuokite 6 cm dydžio apskritimus. Visiškai užšaldykite kameroje. Prieš kepdami, aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite 180 C karštumo orkaitėje 18 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)