Kilmė

Tiksli varškės kilmė nėra žinoma, tačiau dar Senovės Romos laikais buvo vartojamas produktas, panašus į varškę. Romėnai jį valgė kaip užkandį, pagardindami medumi ar žiupsneliu druskos. Labiausiai varškė buvo paplitusi Šiaurės ir Centrinėje Europoje. Lietuvoje ji taip pat nuo seno mėgstama.

Priešingai nei daugelis kitų tradicinių maisto produktų, varškei paplisti už Europos ribų gerokai užtruko. Į Šiaurės Ameriką atsikėlę naujakuriai varškės į savo maisto racioną ilgą laiką neįtraukė. Už Europos ribų ji pradėta vartoti ne taip ir seniai. Taip galėjo atsitikti dėl to, kad šį produktą buvo sudėtinga ilgai išlaikyti šviežią ir atgabenti iš tolimesnių kraštų.

Varškė

Vis dėlto šiais laikais varškė užkariauja vis daugiau kraštų, kuriuose anksčiau ji nebuvo vartojama: varškę pamėgo Šiaurės Amerikos, Jungtinės Karalystės, Japonijos gyventojai.

Nauda

Varškė yra itin naudingas produktas. Joje yra kalcio, fosforo, geležies, magnio, aminorūgščių, taip pat metionino ir lizino, mažinančių cholesterino lygį. 1 puodelyje varškės yra 24 gramai baltymų. Varškės baltymai pasisavinami geriau nei mėsos ar žuvies baltymai. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ar atsisako ją valgyti.

Kuo riebesnė varškė, tuo joje daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2. Varškė normalizuoja nervų sistemos veiklą, kraujodaros procesus, medžiagų apykaitą. Patiekalai iš varškės ypač tinkami vakarienei: kalcis padeda gerai išsimiegoti.

Varškė

Paruošimo būdai

Varškę galite gardinti ne tik uogomis, bet ir prieskoninėmis žolelėmis ar daržovėmis. Iš jos galima ruošti pagrindinius patiekalus, užkandžius, saldžius ir sūrius gaminius. Kai kuriuose patiekaluose, pavyzdžiui, lazanijoje, mėsą galima pakeisti varške.

Europos šalyse varškė naudojama ir įvairiuose kepiniuose bei desertuose. Šveicarai turi savo pyrago su varške receptą, kurį vadina quarktorte, vokiečiai ruošia käsekuchen, čekai gamina tvarohovnik, lenkai – sernik, o olandai kwarktaart.

Lietuviai itin mėgsta varškės apkepą. Gabalėlio varškės apkepo neatsisako niekas. Jeigu dar neturite savo varškės apkepo recepto, siūlome išbandyti šį. Paragavę kitokio nebenorėsite!

Visų laikų puriausio varškės apkepo receptas

Varškės apkepo purumui užtikrinti būtina atidžiai atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių ir gerai išplakti. Indai bei plakimo įrankis turi būti švarūs ir sausi. Jeigu norite, kad kiaušinių baltymai gerai išsiplaktų, rinkitės kambario temperatūros kiaušinius.

Ingredientai:

  • 500 g pusriebės arba riebios varškės;
  • 4 kiaušinių;
  • 4 šaukštų sviesto;
  • 6 šaukštų manų kruopų;
  • pusė stiklinės cukraus;
  • 150 ml grietinėlės;
  • pusė stiklinės razinų (galima nedėti arba keisti spanguolėmis);
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus;
  • 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės;
  • žiupsnelio druskos.
Varškės apkepas


Gaminimo eiga:

  1. Razinas užpilame karštu vandeniu ir paliekame pusvalandžiui.
  2. Į grietinėlę sudedame manų kruopas ir paliekame išbrinkti.
  3. Atskiriame kiaušinių trynius ir suplakame juos su cukrumi.
  4. Sudedame vanilę, įtarkuojame citrinos žievelę, dedame varškę, razinas ir supilame išbrinkusias manų kruopas su grietinėle. Viską gerai išsukame.
  5. Išlydome sviestą ir supilame į masę.
  6. Kiaušinio baltymus išplakame iki putų. Sudedame į masę ir atsargiai išmaišome.
  7. Kepimo formą ištepame sviestu, supilame paruoštą masę ir dedame į įkaitinta iki 200 laipsnių orkaitę 45 minutėms arba kol apkepas iškeps.
  8. Ištraukiame iškepusį apkepą ir paliekame atvėsti.
  9. Valgome pagardindami mėgstamais priedais: uogomis, uogiene, grietine.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)