Produktai morengui:

  • 6 laisvėje augintų vištų kiaušinių baltymai,
  • 350 g cukraus pudros,
  • 2 šaukšteliai baltojo vyno acto,
  • 2 nubraukti šaukšteliai kukurūzų miltų.

Produktai citrininiam įdarui:

  • 6 laisvėje augintų vištų kiaušinių tryniai,
  • 350 g cukraus pudros,
  • 4 citrinų sultys,
  • 225 g sviesto,
  • 450 ml riebios grietinėlės.

Papuošimui:

  • 30 šokoladinių mini kiaušinių,

Produktai citrinų žievelių cukatoms:

  • 100g cukraus pudros ir dar šiek tiek žievelėms apvolioti,
  • 4 citrinų žievelės (supjaustytos šiaudeliais).

Velykinė citrininė Pavlova
Foto: Shutterstock

Kaip gaminti:

-Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Įklokite į kepimo skardą kepimo popieriaus, ant jo nupieškite 25 cm skersmens apskritimą.

-Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu arba šluotele iki standžių putų konsistencijos. Palaipsniui toliau plakdami suberkite cukraus pudrą, kol masė taps blizgi ir standi.

-Į puodelį supilkite actą ir kukurūzų miltus, išmaišykite iki vientisos masės, o ją įmaišykite į kiaušinių baltymų masę.

-Pusę kiaušinių baltymų masės sudėkite ant apskritimo, nupiešto ant kepimo popieriaus. Likusią baltymų masę sudėkite į konditerinį maišelį su plokščiu antgaliu. Palei baltymų pagrindo kraštą ratu atsargiai išspauskite apie 10 lizdelių.

-Pašaukite morengą kepti į orkaitę, kaitrumą sumažinkite iki 150 C ir kepkite nuo pusantros iki dviejų valandų (po valandos dėl visa ko patikrinkite, ar dar neiškepė) ar tol, kol morengas lengvai nusikels nuo popieriaus. Pavlovos morengas turi būti blyškiai kreminis, ne baltas. Kai iškeps, išjunkite orkaitę ir palikite morengą joje, kol visiškai atvės.

-Kol morengas vės, pasigaminkite citrininį įdarą. Įstatykite dubenį į puodą su karštu vandeniu. Sudėkite į dubenį kiaušinių trynius, cukrų, supilkite citrinų sultis, išmaišykite. Palaipsniui sudėkite sviestą, maišykite, kol masės ims tirštėti. Tinkamos konsistencijos masė turi lipti prie šaukšto. Kai atvės, masė dar labiau sukietės.

-Dubenyje išplakite grietinėlę, kai sutirštės, supilkite į atvėsusį citrininį įdarą.

-Įdarą šaukštais sudėkite į morengo vidurį, išlyginkite šaukštu. Į kiekvieną mini lizdelį irgi įdėkite įdaro. Kiekvieną lizdelį papuoškite trimis mini kiaušinėliais.

Velykinė citrininė Pavlova
Foto: Shutterstock

-Užkaiskite 100 ml vandens, suberkite į jį cukraus pudrą, maišykite, kol užvirs. Suberkite citrinų žievelių šiaudelius, pavirkite 2–3 minutes. Išimkite žieveles ant popierinio rankšluosčio (kad nugertų drėgmę), apvoliokite cukraus pudroje ir palikite kelias valandas (arba per naktį) šiltoje patalpoje, kad išdžiūtų. Uždėkite citrinų cukatų ant Pavlovos deserto vidurio ir galite patiekti Velykų gardėsį.

Velykinė citrininė Pavlova
Foto: Shutterstock