Apelsinų galeta

4 porcijos

Tešlai reikės:

  • 220 g miltų
  • ⅓ šaukštelio druskos
  • 50 g cukraus
  • 120 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio trynio
  • 70 ml šalto pieno


Įdarui reikės:

  • 600 g apelsinų (2–3 vnt.)
  • 100 g rudojo cukraus
  • 5 g vanilinio cukraus
  • 20 g kukurūzų krakmolo
  • 20 g lazdynų arba migdolų riešutų


Aptepti reikės:

  • 1 kiaušinio


Apibarstyti reikės:

  • miltelinio cukraus


Pagaminti tešlą: dubenyje sumaišyti miltus, druską ir 50 g cukraus. Atšaldytą sviestą supjaustyti gabalėliais ir sudėti į miltų mišinį. Sviestą trinti su miltais tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Kiaušinio trynį suplakti su pienu ir sumaišyti su sviesto ir miltų trupiniais. Išminkyti vientisą tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir 40–60 minučių palaikyti šaldytuve.

Paruošti įdarą: apelsinus nulupti, supjaustyti riekelėmis skersai skiltelių, apibarstyti 60 g rudojo cukraus, vaniliniu cukrumi ir palikti 15 minučių. Kitame dubenyje sumaišyti likusius 40 g cukraus, kukurūzų krakmolą ir įdarui skirtus riešutus.

Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.

Ant šiek tiek miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočioti apie 30–35 cm skersmens tešlos paplotį. Ant jo suberti cukraus, krakmolo ir riešutų mišinį, paliekant apie 5 cm dydžio kraštelius. Gražiai sudėlioti apelsinų riekeles (nuvarvinus susidariusį skystį). Tešlos kraštus užlenkti į vidų ir aptepti išplaktu kiaušiniu.

Kepti apie 40 minučių, kol kraštai taps aukso spalvos. Apibarstyti milteliniu cukrumi.