Taip nutiko ir po vizito Izraelyje, kur maisto ragavimas buvo viena iš svarbesnių kelionės detalių. Ne viskas ten patiko, bet vaisiai, prieskoniai, sūris, vynas, saldumynai yra tikrai įspūdingi šioje šalyje. Beje, nemažą įtaką žydų virtuvei daro ir arabų, Viduržemio jūros, Afrikos šalių kulinarijos tradicijos. Tikro košerinio maisto, deja, neteko ragauti.

Humusas, falafeliai, paplotėliai-duona, šavarma, šakšuka (žydiška kiaušinienė) – vieni iš populiariausių paprastų žydų užkandinių patiekalų. Tačiau tuos, kuriuos domina itin plati tradicinė žydiška virtuvė, kurioje atrasite ir silkės, ir įvairių itin paprastų, bet skanių mėsos patiekalų, raginčiau pasidairyti 1992 m. leidimo knygos „Žydų valgiai“. Plona sena knygelė pilna puikių patiekalų idėjų, o turint galvoje mūsų šalies istoriją, žydų tautybės žmonių bendruomenės dydį ir jos įtaką mūsų šalies kultūriniam, moksliniam vystymuisi, mokėti gaminti ką nors žydiško – garbės reikalas.

Tą šeštadienio rytą nusprendžiau pabandyti paruošti šakšuką, bet savaip. Pirmiausia, pridėti ką nors mėsiško ir kiek sotesnio, tad sumąsčiau apjungti du mėgstamus pusryčių variantus – kiaušinį ir šviežias keptas dešreles, be kurių neįsivaizduojami angliški pusryčiai. Tad nusprendžiau paruošti paprastą šakšuką, su papildomais vyriškais priedais – dešrelėmis, paplotėliu ir daržovėmis.

Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu

Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu

(2 porcijoms)

  • 4 šviežios plonos jautienos arba kiaulienos dešrelės (idealu – kaimiškos, naminės)
  • keletas tortilijų paplotėlių
  • 300 g pievagrybių
  • svogūnas
  • 2 kiaušiniai (kaimiški)
  • 1 konservuotų pomidorų skardinė (arba 4-5 švieži dideli pomidorai, susmulkinti)
  • 1 brokolis
  • mėgstamų prieskonių (Artimųjų Rytų tinka labai), druskos, pipirų
  • šaukštas aliejaus

Imame apvalų, negilų indą, tinkamą kepti orkaitėje (arba du nedidelius indus, tuomet bus skirti atskiroms porcijoms). Pilame šiek tiek aliejaus, susmulkiname pomidorus iš skardinės ir padarome tyrę (arba dedame gerai susmulkintus šviežius pomidorus), pilame jos, kaip pagrindo. Stambiais gabalėliais pjaustome pievagrybių, brokolių ir nardiname į pomidorų tyrę. Dedame prieskonių, druskos, pipirų po žiupsnį, padarome šios masės centre duobutę ir įleidžiame/įmušame atsargiai kiaušinį. Jei šakšuką ruošiate didesniame inde, tuomet du kiaušinius mušame tolėliau vienas nuo kito. Uždengiame indą folija ir šauname į įkaitusią orkaitę maždaug 10-15 min.

Kol šakšuka troškinasi, keptuvėje gerai apkepame dešreles, po to stambesniais gabalėliais pjaustytus pievagrybius (kelias saujas) ir galiausiai, labai trumpam, dedame per pusę perpjautą šviežią pomidorą. Orkaitėje, baigiant kepti šakšukai, pašildome po tortilijos paplotėlį.

Į lėkštę dedame šiltą tortilijos paplotėlį, greta – apkeptas dešreles, pievagrybius ir po pusę pomidoro. Greta tiekiame ką tik ištrauktą, karštą šakšuką. Valgyti bus skanu į ją mirkant paplotėlį.

Skanaus!

Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)