„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Vafliai Belgijoje gaminami dviejų rūšių. Briuselio vafliai yra traškūs iš viršaus ir maloniai minkšti viduje, stačiakampio formos su įdubusiais kvadratukais. Be to, briuselietiški vafliai nebūtų vafliai, jeigu jie nebūtų apkrauti pagardais, dažniausiai su šokoladu, vaisiais, grietinėle, cukraus pudra. Antrieji vadinami Lježo vafliais ir nuo Briuselio vaflių skiriasi tuo, kad yra storesni, labiau ovalūs, sodresnio skonio ir saldesni. Taip pat traškūs iš išorės su karamelės skoniu. Žinoma, ir čia negailima pagardų.

Vietų nukeliauti paskanauti vaflių Briuselyje pakankamai daug, todėl prieš kelionę pasikonsultavau su vietiniais maisto tinklaraštininkais. Ir štai pirmas patarimas jums – keliaukite pirmos dienos pusėje, kai žmonių kiekis dar nėra toks didelis, o ir visa iškepama produkcija šviežesnė.

Apžvelgsiu keturias man didžiausią įspūdį palikusias vietas, kurias būtinai rekomenduoju aplankyti ir jums. Čia vafliai atrodo tiesiog fantastiškai, o jų kvapas einant gatve vilioja jau iš tolo. Pats išvykęs iš Belgijos to labiausiai ir pasiilgtu.

„Maison Dandoy“

Ši vieta turi labai ilgą istoriją, mat gyvuoja jau nuo 1829 m. Kavinė įsikūrusi pačiame cente, prie populiariojo „Manneken Pis“ (siusiojančio berniuko skulptūros). Tarp vaflių užeigų ši yra populiariausia ir „Trip Advisor“ svetainėje.

Jei atvirai, ilgą laiką vengiau vietų, kurios nominuojamos kaip populiariausios, dėl dviejų priežasčių: pirma, jos susilaukia milžiniško srauto turistų ir tampa nebejaukiomis pasibūti; antra, dažnai prasilenkiama su kokybe ir dėl didelio srauto turistų naudojami produktai tampa neesminiais, nes svarbiausia tampa kuo greičiau juos visus aptarnauti, o tai reiškia, kad tampama greito maisto užeiga.

Bet žinote ką, ši vieta tikrai verta jūsų dėmesio, nes iki tol ragauti vafliai visiškai nublanko. Jeigu įsivaizdavau, kad kažkur galima paragauti tobulų vaflių, juos greičiausiai atitiktų „Maison Dandoy“. Jų vafliai yra minkšti, ne per daug saldūs ir lengvai traškūs iš išorės – taip iškepti reikia laiko, kad atidirbtum.

Pasirinkau Briuselio vaflius su ledais, aplietais karštu šokoladu (7,75 EUR). Vieta pakankamai populiari, tad norint nepapulti į eiles ir gauti kokybiškesnį aptarnavimą, rinkitės rytą.

„Maison Dandoy“ adresas: Rue Charles Buls 14, Briuselis, Belgija.

Darbo laikas: pirmadieniais–šeštadieniais 9:30–22:00, sekmadieniais 10:30–22:00.

„Mokafe“

Mano manymu, ši kavinė įsikūrusi tobuloje vietoje pavalgyti – tai yra „Galerie du Roi“ galerija, iš kurios matomas visas srautas turistų, vaikštančių per belgiško šokolado krautuvėles, sėdėdamas čia gali matyti, kaip jie elgiasi, ką labiausiai renkasi. Šią vietą labiausiai rekomendavo aplankyti ir vietiniai maisto tinklaraštininkai.

Kadangi čia valgiau iš ryto, labai didelių eilių nemačiau, o ir aptarnavimas buvo padorus, gan greitai atėjo padavėjas, maloniai patarė, kas čia sulaukia didžiausio dėmesio ir kas man labiausiai tiktų pagal norus.

Šį kartą pasirinkau gaivesnius vaflius su šviežiais vaisiais (bananais, braškėmis, kiviais), apibarstytais cukraus pudra. Porcijos kaina 6,20 EUR. Vafliai buvo gardūs, mažiau saldūs negu pastariej, ir tokie pat traškūs iš išorės.

„Mokafe“ adresas: Galerie du Roi 9, Briuselis, Belgija.

Darbo laikas: 7:30–23:00.

„The Waffle Factory“

Vieta, pagal populiarumą „Trip Advisor“ svetainėje užimanti antrą poziciją, įsikūrusi vėlgi centre, netolimais „Manneken Pis“ skulptūros, ir žinote ką – ji būtent ir atitiko įsivaizdavimą apie mano anksčiau minėtas populiariąsias vietas. Didelis srautas klientų, kurie rėkia vienas garsiau per kitą, ir visas jaukumas greitai dingsta.

Čia sulaukiau ir tam tikros atrakcijos – užsisakant vaflius jie duoda elektroninį skambutį, kuris nusinešus prie staliuko ir palaukus keliolika minučių pradeda garsiai skambėti, tai reiškia, kad vafliai jau paruošti pasiimti. Vėlgi tas garsas didesnio jaukumo nesuteikia.

Na, bet kas svarbiausia – tai vafliai, o jų skonis, kaip man patarė Makalius, priklauso nuo pagardų ir čia jų reikia užsisakyti kuo daugiau. Taigi pasirinkau Lježo vaflius su belgišku šokoladu, nutela ir braškėmis, o visa kita, ką sakiau anksčiau, tapo nesvarbu, nes vafliai buvo be galo gardūs ir tirpstantys burnoje.

Porcijos kaina – 7,50 EUR. Ką padaryčiau atvykęs čia dar kartą? Pasiimčiau jų išsinešti ir pasiieškočiau jaukesnės vietos su mažiau turistų.

„The Waffle Factory“ adresas: Rue Lombard 30, Briuselis, Belgija.

Darbo laikas: 9:00–20:00.

„Coffee College Brussels“

Čia aš norėčiau sugrįžti dėl daugiau dalykų, negu tik dėl skanių vaflių. Visų pirma čia ragauta juoda kava buvo kone skaniausia visame Briuselyje, antra, labai jauki aplinka, dažniausiai čia galima sutikti studentus, kurie ruošiasi kažkokiems atsiskaitymams ar darbams, na, ir trečia – žinoma vafliai. Jie čia taip gražiai pateikiami, kad taip ir norisi traukti telefoną ir pasidaryti nuotrauką.

Vafliai pateikti su šviežiais vaisiais ir klevų sirupu, apibarstyti cukraus pudra. Porcijos kaina 7 EUR. Išvaizda labiausiai priminė mano mamos keptus čirvinius blynus, o skoniu – tuos pačius Briuselio vaflius, vėlgi su traškiu viršumi.

Jeigu kitą kartą planuosiu susitikimą Briuselyje, draugus pasikviesiu būtent čia.

„Coffe College Brussels“ adresas: Bld General Jacques 124, Briuselis, Belgija.

Darbo laikas: pirmadieniais–penktadieniais 7:30–18:00, sekmadieniais 10:00–15:00.