Mėsainis, prieš daugiau nei šimtą metų atsiradęs Vakaruose, panašu, dabar Lietuvoje išgyvena tikrą aukso amžių. Atsirado įvairių mėsainio variacijų, jo gaminimu susidomėjo ir profesionalūs kulinarai, kurie mėsai ir kitiems ingredientams paruošti neretai skiria ir kelias paras.

„Mėsainis jau nebėra tik jautienos paplotėlis ir bandelė“, – sako restorano „Viking the chef“ šefas V. Blauzdavičius.

„Mėsainiai į Lietuvą atkeliavo jau seniai, bet jei kalbėsime apie jų madą ir išaugusį populiarumą, tai jis turbūt laikosi jau apie 7–8 metus. Tada pradėta atidaryti specializuotus restoranus, atsirado įvairiausių mėsainių variacijų“, – priduria jis.

Tokį šio patiekalo išpopuliarėjimą kulinaras vadina „mėsainių judėjimu“: „Man šis judėjimas labai patinka, nes atsiranda įvairiausių receptūrų, naujų skonių, improvizacijos. Manau, kad Lietuvoje jau pasiekėme patį mėsainių populiarumo piką, o kas bus vėliau – sunku pasakyti.“

Burgerių festivalis

Savo restorane šefas itin didelį dėmesį skiria mėsos paruošimui – gamina barbekiu principu, kai mėsa yra ruošiama ilgai ir lėtai, rūkoma net 17 valandų.

„Dažniausiai gaminant mėsainius yra žaidžiama skirtingomis mėsos rūšimis, padažais, sūriais, gaminami vegetariški mėsainio variantai. Mėsainis dabar jau nėra tik mėsos kepsnys – tai ir išvaizda, ir produktų sudėjimo būdas“, – tikina V. Blauzdavičius.

Nors paruošti mėsą būdais, kuriuos naudoja profesionalūs šefai namuose, neturint specialios įrangos yra beveik neįmanoma, pasak šefo, pasigaminti skanų mėsainį visgi pavyks. Tiesa, prireiks ne tik įgūdžių virtuvėje, bet ir apsiperkant – mėsainiams reikia naudoti tik pačius geriausius ingredientus.

„Namuose skanų mėsainį pasidaryti tikrai įmanoma – jo skonis priklausys ir nuo pasirinktų produktų, ir nuo jūsų pačių įdirbio. Jei turėsite gerus ingredientus ir su darbu truputį nepasiseks, tikėtina, kad vis tiek bus skanu.

Rinkdamiesi produktus būkite atidūs: įsitikinkite, kad pomidoras gerai sunokęs, kad svogūnas neminkštas, o sūris šviežias – visos mažos detalės mėsainyje ir sudaro gerą skonį“, – pataria šefas.

Burgerių festivalis

Nors vieną visiems patiksiantį mėsainio receptą V. Blauzdavičiui rekomenduoti sunku, jis pataria nebijoti eksperimentuoti skoniais, net jei iš pirmo žvilgsnio jie gali pasirodyti keisti. Visai neseniai šefas namuose pagardinti mėsainiui išbandė tradicinį lietuvišką maisto produktą – kastinį.

„Tokių mėsainių, kokius valgote restoranuose, paprastai namuose tikrai nepasigaminsite. Tačiau pastaraisiais metais atradau netikėtą dalyką – jei gaminate namuose mėsainius, pabandykite ant bandelės užtepti kastinio“, – sako jis.

Kastinys, kuris paprastai gaminamas iš sviesto ir grietinės, pagardinamas prieskoniais, pasak virtuvės šefo, yra puikaus skonio. „Nepagailėkite kastinio, tepkite gausiai. Kastinys yra sūrus, jame yra česnako, svogūnų, pipirų. Ant šiltos bandelės jis pasilydo ir įsigeria dar labiau. Po to galima dėti keptą jautienos paplotėlį, barbekiu padažo, mėgstamų daržovių. Kastinį taip pat galima naudoti ir sumuštiniuose“, – patarimais, kaip namuose pasigaminti gardų mėsainį, dalijasi V. Blauzdavičius.