Pasninkaujantys žmonės atsisako mėsos ir pieno produktų, užtat valgo daugiau žuvies, riešutų ir daržovių. Per šį beveik keturių savaičių laikotarpį kai kurie apskritai vengia tam tikro maisto ir gėrimų, pavyzdžiui, kavos, šokolado ar itin mėgstamų patiekalų.

Mitybos specialistų teigimu, tyrimai ne kartą parodė, kad lietuviai vartoja per daug riebalų ir per mažai skaidulinių medžiagų, todėl Adventas yra puiki proga atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius ir juos patobulinti.

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Maxima“ duomenys atskleidžia, kad dalis šalies gyventojų iš tiesų pasninkauja advento metu ir bent trumpam pakeičia įprastus mitybos įpročius – kasmet gruodžio mėnesį suvalgoma kur kas daugiau žuvies ir silkės nei kitais metų mėnesiais.

„Tyrimai Lietuvoje rodo, o mūsų duomenys patvirtina, kad lietuviai vartoja per mažai žuvies produktų, tačiau tai tikrai negalioja šventiniam laikotarpiui. Gruodžio mėnesį klientų krepšeliuose silkė ir žuvies produktai atsiduria kone dvigubai dažniau nei įprastu laikotarpiu“, – atskleidžia prekybos tinklo pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė.

V. Drulienė pastebi, kad kai kurių produktų paklausa gruodį išauga dėl Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų šventės, tačiau gerokai didesnis susidomėjimas matomas ir visą paskutinįjį metų mėnesį. „Kelių praėjusių metų duomenys rodo, kad pirkėjai gruodį įsigyja pusantro karto daugiau šviežios žuvies negu lapkritį, o silkės paklausa išauga beveik du kartus“, – dalijasi V. Drulienė.

Pirkėjai pasninko metu dažniau perka sūdytą, marinuotą silkę, įvairias silkės salotas. V. Drulienė atskleidžia, kad gruodį panašiai išauga ir raudonų burokėlių, pupelių bei žirnių pardavimai – šiuos produktus žmonės gausiai vartoja ir per keturias advento savaites, ir per Kūčias bei Kalėdas. Iš to, ką pirkėjai dedasi į krepšelį, matyti, kad aktyviai gaminama ir namuose – pavyzdžiui, tradicinės sūdytos silkės pardavimai paskutinę pernai metų lapkričio dieną ir pirmą gruodžio dieną skyrėsi net aštuonis kartus.

Advento laikotarpiu lietuviai renkasi ne tik žuvį – pirmenybę taip pat teikia džiovintiems vaisiams bei grybams, pastarųjų pardavimai gruodžio mėnesį išauga daugiau kaip keturis kartus.

„Pastebime, kad pirkėjai dažniau renkasi džiovintus vaisius, ypač obuolius, slyvas ir abrikosus. Greičiausiai iš jų ruošiamas vienas iš tradicinių advento patiekalų – saldi sriuba“, – priduria V. Drulienė.

Patiekalų idėjos advento laikotarpiu

„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas atskleidžia, kad dažniausiai advento laikotarpiu gaminami patiekalai – tradiciniai, žinomi jau daug metų. Juos nesunkiai galima atpažinti iš lietuvių pirkinių krepšelio pasirinkimų. Vis tik A. Poleninas siūlo šalia tradicinių išbandyti ir naujesnių patiekalų variacijų.

Silkė su burokėliais ir avokadu

Silkės, burokėlių ir avokado užkandis

Reikės:

  • 1 avokado
  • 2 juostelių silkės filė
  • virtų burokėlių
  • 2 šaukštelių majonezo
  • citrinpipirių, druskos ir krapų pagal skonį
  • kelių mažų vynuoginių pomidorų papuošti

Gaminimas:

  1. Virtus burokėlius supjaustykite griežinėliais.
  2. Nulupkite ir sutrinkite avokadą, į masę įdėkite majonezo, įberkite druskos, citrinpipirių ir krapų.
  3. Tepkite avokado masę ant burokėlio griežinėlio, ant viršaus uždėkite gabalėlį silkės ir papuoškite pomidoro pusele.
Grikių blynai

Grikių blyneliai

Reikės:

  • 150 g grikių
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • pusės paprikos
  • 2 kiaušinių
  • trupučio miltų
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Grikius reikia išvirti, o svogūną, morką ir papriką supjaustyti bei pakepinti.
  2. Grikius ir daržoves sumaišykite, įmuškite kiaušinius, įpilkite porą šaukštų vandens, įberkite tris aukštus miltų, žiupsnelį druskos ir pipirų.
  3. Iš masės keptuvėje paprasta suformuoti blynelius, kurie bus skanūs ir šilti, ir šalti.

Žuvis su traškia riešutų plutele

Reikės:

  • 500 g šaldytos jūros lydekos filė
  • 100 g graikinių arba kitokios rūšies riešutų
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 1 kiaušinio
  • 2 skiltelių česnakų
  • tarkuotos citrinos žievelės
  • druskos, pipirų ir šlakelio citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Atšildytą filė reikia supjaustyti gabalėliais. Susmulkinkite riešutus, išspauskite česnaką ir suberkite prieskonius – viską išmaišykite. Tada suberkite džiūvėsėlius ir vėl pamaišykite.
  2. Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinį ir pamirkykite filė gabalėlius plakinyje. Išimkite žuvį ir apvoliokite džiūvėsėlių ir riešutų mišinyje.
  3. Apvoliotus gabalėlius dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi ar folija. Patiekalas iškeps per maždaug 15 minučių iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  4. Prieš valgydami kepsnelius, galite apšlakstyti citrinos sultimis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)