Kuo mandarinai palankūs organizmui?


Ryškiaspalviai mandarinai yra apdovanoti ne tik puikiu skoniu, bet ir naudingosiomis savybėmis. Kaip pasakoja dietistė Živilė Dumbraitė, šie citrusai palankiai veikia ne tik imuninę sistemą, bet ir visą organizmą.

„Oranžinė mandarinų spalva išduoda, kad šie vaisiai turi daug karotenoidų. Tai yra puikūs antioksidantai, reikalingi mūsų imunitetui bei sklandžiai organų veiklai. Taip pat mandarinuose gausu vitamino C – jis ypač svarbus ne tik imuninei sistemai, bet ir skaisčiai odai. Be to, mandarinuose apstu kalio, kuris itin reikalingas mūsų širdies ir kraujagyslių veiklai. Na, ir vitamino A – pastarasis taip pat dalyvauja tiek odos atsinaujinimo procesuose, tiek stiprina imuninę sistemą“, – teigia pašnekovė.

Turbūt daugelis yra pastebėję, kad pašonėje ryškiai šviečiantys mandarinai gali būti labai greitai suvalgomi, net neatsižvelgiant į kiekį. Ž. Dumbraitė sako, jog saikas net ir su sveikais vaisiais yra būtinas.

„Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, jog per dieną žmogus turi suvalgyti ne mažiau nei 5 porcijas vaisių ir daržovių (1 porcija lygi maždaug 80 g). Tačiau reikšmingesnę įtaką sveikatai turėtų maždaug 10 porcijų vaisių ir daržovių per dieną, o 2–5 iš jų turėtų būti vaisiai. Ši taisyklė galioja ir mandarinams, bet, priminsiu, jog svarbu įvairovė – į racioną įtraukite ir kitų rūšių vaisių. Kalbant apie mandarinus, jiems taip pat būtinas saikas, ypač jei prižiūrite savo kūno linijas“, – primena dietistė.

Dietistė Živilė Dumbraitė
Foto: Gamintojo archyvas

Populiariausi – šaltuoju metų laiku


Prekybos tinklo komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pasakoja, jog šių citrusų „Iki“ parduotuvėse galima įsigyti visus metus. Visgi kaip ir daugeliui vaisių, mandarinams galioja sezoniškumo taisyklė – geriausiai skonį, pavyzdžiui, klementinai atskleidžia savo piko metu, žiemą.

„Tai patvirtina ir pirkėjų aktyvumas. Nuo spalio iki vasario mandarinų nuperkama daugiausiai, o gruodžio mėnesį pasiekiamas pikas – tuomet mandarinų pirkėjai įsigyja kone pusantro šimto kartų daugiau nei bet kurį vasaros mėnesį. Žinoma, tam įtakos turi ir šventinis laikas, mat mandarinai, turbūt niekas nepaprieštaraus, yra neatsiejamas kalėdinio ar naujametinio stalo atributas“, – sako I. Baltrušaitienė.

Pasak komunikacijos vadovės, per metus pirkėjams pasiūloma net apie 25 skirtingų mandarinų rūšių, tačiau stebima, kad pačios populiariausios ir labiausiai vertinamos yra trys: likeriniai, paprastieji mandarinai ir klementinai.

Klementinai
Foto: Shutterstock

Vietą atranda ne tik desertuose


Populiarieji mandarinai ypač vertinami dėl savo rūgščiai salstelėjusio skonio, kurį dauguma mėgsta tiek šviežią, tiek naujai atranda įvairiuose patiekaluose. „Mandarinai jau seniai prasiskynė kelią į kulinarijos pasaulį: su šiais citrusais drąsiai eksperimentuojama gaminant įvairius džemus, kepant pyragus, skaninant salotas ar derinant jų skonį netgi karštuose patiekaluose“, – priduria I. Baltrušaitienė.

Štai keletas idėjų, praversiančių gardiems pietums arba puikiai papildysiančių šventinį stalą.