12 porcijų

Reikės:

Pyrago pagrindui:

  • 2,5 stiklinės miltų
  • 200 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • žiupsnio druskos

Varškės masei:

  • 300 g varškės
  • 200 g rikotos sūrio
  • 5 kiaušinių
  • 1,5 stiklinės plakamosios grietinėlės
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 0,5 stiklinės miltų
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • 1 citrinos sulčių
  • 4 didelių persikų

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitiname iki 200 C.

2. Sviestą ir cukrų suplakame elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Vieną po kito įmušame kiaušinius, išplakame.

3. Kitame inde sumaišome miltus su vaniliniu cukrumi ir druska. Įsijojame į sviesto ir kiaušinių masę ir išmaišome. Tešla turi būti labai tiršta, kaip sausainiams.

4. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi (turi dengti dugną ir kraštus). Aš naudojau 2 formas – apvalią (~23 cm skersmens) ir keturkampę (~13 cm*23 cm), bet pyragą galite kepti ir vienoje didelėje formoje. Kepimo indo dugną išklojame tešla. Kepame įkaitintoje orkaitėje 10 min. Po to išimame iš orkaitės ir paliekame truputį atvėsti.

5. Varškę, rikotos sūrį, cukrų ir vanilinį cukrų gerai išmaišome viename inde. Tada įmaišome miltus, kiaušinius ir citrinos sultis. Maišome, kol nelieka gumulėlių. Galite maišyti su elektriniu plakikliu.

6. Grietinėlę išplakame iki standžios konsistencijos (tik neperplakite, kad nesušoktų į gumulėlius). Varškės masę ir išplaktą grietinėlę sumaišome šaukštu.

7. Persikus perpjauname perpus, supjaustome plonomis skiltelėmis.

8. Ant tešlos supilame varškės masę, išlyginame paviršių ir išdėliojame persikų skilteles. Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje 40 min (200 C), kol kraštai gražiai apskrunda. Iškepusio pyrago vidus yra gana minkštas, tad per ilgai nekepkite, kad neprisviltų dugnas. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti ir skanaujame!

Varškės ir persikų pyragas