Sezoninės daržovės virtuvėje

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė teigia, kad gaminti iš sezoninių daržovių – moliūgų – naudinga ne tik sveikatai, bet ir piniginei.

„Gaminti iš šviežių vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, moliūgų – ne tik populiari, bet ir teisinga tendencija. Sezoninės daržovės išsaugo daugiausia vitaminų, be to – kainuoja pigiau nei atvežtinės, šiltnamiuose užaugintos daržovės“, – sako maisto ekspertė ir tikina, kad iš moliūgo galima pasigaminti daug gardžių patiekalų, tačiau pirmiausia siūlo išmėginti blynelius.

Moliūgų blyneliai


Jums reikės:

  • 1,5 stiklinės pieno
  • 1 stiklinės moliūgų tyrės
  • 1 kiaušinio
  • 2 v. š. kokosų aliejaus
  • 2 v. š. acto
  • 2 stiklinių pilno grūdo miltų
  • 3 v. š. cukraus
  • 2 v. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. valgomosios sodos
  • 1 a. š. cinamono
  • 0,5 a. š. malto imbiero
  • 0,5 a. š. druskos

Gaminimas:

  1. Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą.
  2. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską.
  3. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite.
  4. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti.
  5. Patiekite su klevų sirupu.

Moliūgų sriuba

Rudens klasika – trinta moliūgų sriuba


Moliūgas yra vienas populiariausių ingredientų trintose sriubose. Pasak maisto ekspertės, ši daržovė dominuoja klasikiniuose ir gurmaniškuose sriubų receptuose. Aukso viduriukas, kuris patiks visiems – moliūgų sriuba su lęšiais.

Trinta moliūgų sriuba – rudens sezono klasika, kurią siūlo daugelis restoranų ir kitų maitinimo įstaigų. Populiari ir pikantiškesnė šios sriubos versija su aitriaisiais pipirais ir kokosų pienu. Vis dėlto rekomenduoju pasigaminti trintą moliūgų sriubą su lęšiais – patiks ne tik gurmanams, bet ir vaikams“, – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 2 česnako galvučių
  • 800 g moliūgo minkštimo
  • šviežio moliūgo sėklų
  • 100 g raudonųjų lęšių
  • kelių šakelių šviežio čiobrelio
  • 1 l daržovių sultinio
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 50 g liesos grietinės

Gaminimas:

  1. Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą.
  2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus.
  3. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį.
  4. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos.
  5. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite.
  6. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
  7. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis.

Grikių rizotas


Gurmanams – grikių rizotas su moliūgais ir grybais


Ieškantiems originalesnių receptų maisto ekspertė siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais. Viduržemio jūros šalyse išpopuliarėjęs, dažniausiai iš ryžių gaminimas patiekalas gali įgauti visai kitas – rudeniškas ir lietuviškas – spalvas, jeigu įdėsite moliūgų ir grybų, o ryžius pakeisite grikiais.

Jums reikės:

  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 česnako galvučių
  • 1 a. š. kokosų aliejaus
  • 1 stiklinės grikių kruopų
  • 2 stiklinių vištienos sultinio
  • 2 stiklinių kubeliais smulkinto moliūgo
  • 1 stiklinės mėgstamų grybų
  • 1 a. š. sojų ir ryžių pastos
  • 0,5 stiklinės kokosų pieno
  • 0,25 stiklinės smulkintos petražolės
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Smulkiai susmulkinkite svogūną ir česnaką. Į gilią keptuvę sudėkite kokosų aliejų, suberkite svogūną ir česnaką. Kepkite ant lėtos ugnies kelias minutes, kol pasklis kvapas.
  2. Įmaišykite nevirtas grikių kruopas – stebėkite, kad jos gerai pasidengtų aliejumi ir kelias minutes patroškinkite.
  3. Supilkite pusę stiklinės vištienos sultinio ir sudėkite sojų ir ryžių pastą. Lėtai troškinkite ant mažos ugnies, kol kruopos sugers visą skystį.
  4. Sudėkite moliūgo gabalėlius ir dar pusę stiklinės vištienos sultinio.
  5. Tuomet suberkite grybus ir kitą pusę stiklinės sultinio. Maišykite, kol moliūgai suminkštės, o skysčio nebeliks.
  6. Tuomet supilkite likusią vištienos sultinio dalį ir viską troškinkite, kol grikiai visiškai išbrinks.
  7. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis.
  8. Pabaigoje įmaišykite kokosų pieną.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)