„Ne viena mitybos filosofija kalba apie tai, kad valgyti atsižvelgiant į sezoniškumą, kokie vaisiai ir daržovės tuo metu dera, yra kartu ir sveika, ir nebrangu. Toks mitybos principas ypač aktualus šiuo metu, kai šviežių, maistinės vertės atžvilgiu vertingiausių, o ir nebrangių vaisių ir daržovių – gausu. Todėl kviečiu gaminti iš daržovių ir jas atrasti naujai – ruošti tai, ko dar nesate ragavę“, – atsiųstame pranešime sako „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.
Cukinijų makaronai su pomidorais
Reikės:
- 6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelių česnako
- 2 stiklinių špinatų
- 3 valgomųjų šaukštų kaparėlių
- ¼ stiklinės kanapių sėklų
- 2 arbatinių šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių
- 2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių
- žiupsnelio druskos
- pipirų
- 1 kg cukinijų
- 350 g pomidorų
- saujos šviežių bazilikų
Gaminimas:
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką.
- Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite.
- Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę.
- Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu.
- Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais ir kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų, kepdami įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų.
Burokėlių maltinis
Burokėlių maltinis
Reikės:
- 1 stiklinės vandens
- ½ stiklinės bolivinių balandų
- 4 nedidelių burokėlių
- ½ cukinijos
- 1 didelės morkos
- 1 svogūno
- 4 kiaušinių
- druskos
- pipirų
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Pasūdykite ir užvirkite vandenį, suberkite ir išvirkite bolivines balandas. Tai truks apie 10 minučių.
- Sutarkuokite burokėlius, morką, svogūną.
- Sumaišykite susmulkintas daržoves su bolivinėmis balandomis, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais, suminkykite. Jei masė atrodo per daug sultinga, įberkite miltų ar kiek daugiau bolivinių balandų.
- Suformuokite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes.
Įdarytos bulvės
Įdarytos bulvės
Reikės:
- 2 nedidelių bulvių
- 2 valgomųjų šaukštų sviesto
- 100 g pievagrybių
- 1 nedidelio svogūno
- ¼ stiklinės baltojo vyno (galima naudoti nealkoholinį)
- 3 valgomųjų šaukštų riebios grietinės
- ½ valgomojo šaukšto tarkuoto parmezano
- 70 g čederio
- keleto vyšninių pomidorų
- žiupsnelio pasmulkintų mėgstamų riešutų
- druskos
- pipirų
- aliejaus
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 220°C, skardą išklokite folija.
- Bulves gerai nuplaukite ir subadykite šakute, aptepkite aliejumi ir orkaitėje kepkite apie 40 minučių arba tol, kol suminkštės.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite supjaustytus grybus ir nuolat maišydami kepinkite apie 6 minutes.
- Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite pora minučių, supilkite vyną ir kepkite dar 2 minutes.
- Tada suberkite špinatus, pakepkite maždaug minutę.
- Įpilkite grietinės, pagardinkite druska ir pipirais ir tuomet išjunkite viryklės kaitrą.
- Bulvėms suminkštėjus, įpjaukite jas išilgai ir išpjaukite bulvės gabalėlį, padarydami tarpą. Įdėkite į jį parmezano, grybų įdaro, užberkite čederio, įdėkite perpjautų mažų pomidorų, įberkite riešutų ir kepkite tol, kol sūris išsilydys.