Šios bandelės puikios tuo, kad jas galima valgyti su bet kokiu patiekalu, jos tiks ir prie sriubos, ir prie salotų, ir prie troškinukų – tai universalus užkandis ar priedas prie pagrindinio patiekalo.

Receptą rekomenduoju visiems bandelių ir gardžių užkandžių mėgėjams.

Pagal šio recepto ingredientus išeis maždaug 36 mažos bandelės.


Tešlai reikės:

  • 500 g miltų (ar daugiau, jei reikės)
  • 2 valg. š. cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 250 ml pieno
  • 1/3 arb. š. druskos

Įdarui:

  • 300 g karšto rūkymo šoninės
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 3 valg. š. džiūvėsėlių
  • 0,5 arb. š. džiovintų petražolių
  • 1/3 arb. š. česnako miltelių
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • druskos, pipirų

Bandelėms aptepti:

  • 2 kiaušinių trynių
  • 2 arb. š. saulėgrąžų aliejaus
  • sezamo
  • linų sėmenų

Gaminimas:

  1. Pieną pašildome iki kūno temperatūros, sumaišome su cukrumi, mielėmis (maišome tol, kol mielės ištirpsta). Indą uždengiame virtuviniu rankšluostėliu, paliekame 15 min. šiltoje vietoje, kad mielės suputotų ir taip aktyvuotųsi.
  2. Į didelį indą supilame miltus, mielių mišinį, įmušame kiaušinį, įdedame druskos ir viską išmaišome iki vientisos masės, minkome tol, kol tešla nebelimpa prie rankų, tampa minkšta, puri, jei vis dar lips prie rankų – tuomet pamažu dėkite daugiau miltų. Iš tešlos suformuojame rutulį ir dedame į indą, apibarstome miltais, uždengiame virtuviniu rankšluostėliu ir paliekame kilti 1 val. šiltoje vietoje.
  3. Įdaras: šoninę ir svogūnus susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, pirmiausia apkepame svogūną, kad suminkštėtų, tuomet sudedame šoninę, ir trumpai pakepame (nereikia, kad svogūnas ir šoninė perkeptų), pagardiname pipirais, druska, džiovintomis petražolėmis, česnako milteliais, įdedame džiūvėsėlių ir viską gerai išmaišome, paliekame visiškai atvėsti.
  4. Bandelių formavimas: iš tešlos rutulio atgnybiame gabalą ir plonai iškočiojame, su stikline išspaudžiame skritulius, į kiekvieną skritulį dedame po arbatinį šaukštelį įdaro, gerai užspaudžiame kraštus, suformuojame rutuliuką. Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popieriaus ir dedame suformuotus rutuliukus sudūrimu žemyn, uždengiame virtuviniu rankšluostėliu ir paliekame pakilti šiltoje vietoje 30 min.
  5. Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Bandeles aptepame trynių-aliejaus plakiniu, užbarstome sezamu, linų sėmenimis ir pašauname į orkaitę. Kepame 15 min. Pačios skaniausios dar šiltos!