Atsiųstame pranešime virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pataria nevargti ieškant įmantrių idėjų. Piknikui labiausiai tinka paprasti, bet nepriekaištingai paruošti patiekalai, pavyzdžiui, mėsainiai.

Lietuviai per iškylas dažniausiai kepa šašlykus arba mėsą ant grotelių. Visgi šie patiekalai daugeliui jau yra spėję pabosti. Mėsainiai puiki alternatyva ir todėl, kad juos gaminti galima ant tų pačių šašlykinių. Tereikia groteles iškloti folija, ištepti ją aliejumi ir sudėti mėsos maltinukus.

Formuojant patį mėsainį kaip paplotėlį galima naudoti ir paprastą, ir brioche, ir kvietinę duoną. Viskas priklauso nuo jūsų pačių skonio.

„Jeigu norite, kad padažas neįsigertų į bandelę ir valgant neliptų prie dantų, vidinę bandelės pusę aptepkite lydytu sviestu ir aliejumi, ir šiek tiek paskrudinkite, kad susiformuotų plutelė. Tokia duonelė ne tik bus apsaugota nuo padažo drėgmės, bet pasižymės subtilesniu skoniu. Jei mėgstate ypač traškią bandelę – galite apskrudinti ją ir iš išorinės pusės“, – pataria R. Bolgovas.

Mėsos maltinuko storis irgi priklauso nuo jūsų pasirinkimo. Jeigu jis bus storesnis, kepant reikės šiek tiek daugiau kantrybės. Visgi paprastai formuojamas piršto storumo maltinukas.

„Aš pats mėgstu storesnį mėsos paplotėlį su mažiau bandelės, tačiau dažnai, kai valgome kokioje nors miesto užkandinėje, būna atvirkščiai. Paprastai gaminu maltinuką iš 150 g, maždaug 15 cm diametro, nes vėliau kepant nuo karščio ji susitraukia“, – sako virtuvės šefas.

Jis atkreipia dėmesį, kad labai svarbu, jog dedant mėsą ant grilio jis būtų gerai įkaitęs. Jeigu taip nebus, maltinukas bus sausas ir nesultingas. Vėliau galima kaitrą ir sumažinti. Mėsą suplokite mentele, taip palaikysite maltinuko formą ir pagreitinsite jo kepimą.

„Šefai dažnai nesutaria dėl to, kaip dažnai reikėtų vartyti mėsą. Vieni sako, kad daryti reikėtų dažniau, kiti sako, kad to daryti nereikėtų. Aš manau, kad jeigu kepate lauke, kur būna vėjo, mėsą vartykite dažnai, maždaug kas pusę minutės, kad dėl didelių temperatūros skirtumų neatvėstų kita maltinuko pusė“, – teigia R. Bolgovas.

Ruslanas Bolgovas

Jis perspėja, kad ruošiant mėsainius reikėtų vengti ir tam tikrų klaidų. Dažniausia iš jų – perkepta mėsa.

„Visiems patariu, kuo dažniau bandyti savo kepsninę. Kiekviena iš jų turi unikalių savybių, prie kurių prisitaikyti reikia išmokti. Visgi norėčiau visus paraginti nebijoti suklysti. Tik bandydami vėl ir vėl galiausiai perprasite mėsainių kepimo ypatumus ir išmoksite juos gaminti pačius skaniausius bei tobuliausius“, – pataria žinomas virtuvės šefas.

O kad paruošti ypatingus mėsainius būtų dar lengviau, R. Bolgovas dalinasi savo unikaliais receptais.

Mėsainis su ant grilio kepta vištos šlaunelių mėsa

Reikės:

400 g vištienos šlaunelių mėsos
0,5 citrinos žievelės
2 šakelių smulkintų šviežių čiobrelių
4 g druskos
žiupsnelio maltų pipirų mišinio
2 v. š. smulkinto česnako
2 v. š. saulėgrąžų aliejaus

Užmarinuokite mėsą ir palikite valandai. Kepkite iš abiejų pusių maždaug po 4–5 min.

Padažui:

80 g konservuoto tuno
1 v. š. smulkintų kaparėlių
2 skiltelių smulkintų česnakų
2 v. š. smulkintų krapų
2 vnt. smulkintų marinuotų agurkų
4 v. š. majonezo

Visus ingredientus sumaišykite su majonezu, pagardinkite druska ir maltais pipirais.

Įdarui:

8 griežinėlių pomidoro
4 lapų „Aisbergo“ salotų
4 a. š. sviesto

Gaminimas:

  • Bandelę iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu. Apskrudinkite ant grilio. Ant bandelės apačios dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, salotų lapai, kepta vištiena. Pomidorai, padažas, bandelė.

Mėsainis su jautienos maltinuku ir džiovintų pomidorų-­‐ avinžirnių humusu

Reikės:

4 vnt. mėsainių bandelių
4 vnt. jautienos maltinukų
4 v. š avinžirnių humuso
8 vnt. pusiau džiovintų pomidorų
4 riekelių Čederio sūrio
4 v. š. tirpinto sviesto
100 g marinuotų svogūnų
4 juostelių šalto rūkymo šoninės
salotų lapų

Gaminimas:

  • Bandelę iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu, paskrudinkite. Ant bandelės dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, salotų lapas, pomidoras, svogūnas, maltinukas, sūris, skrudinta šoninė, humusas, bandelės viršus.

Mėsainis su keptu sūriu ir pomidorų džemu

Reikės:

4 vnt. mėsainių bandelių
8 v. š. geltono pomidorų džemo
4 a. š. balzamiko kremo
100 g gražgarsčių
600 g „Hallumi“ sūrio
4 v. š. sviesto

Gaminimas:

  • Bandelę iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu, paskrudinkite. Ant bandelės dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, gražgarstės, balzamiko kremas, keptas sūris, bandelės viršus.

Mėsainis su plėšyta rūkyta skumbre

Reikės:

4 vnt. mėsainių bandelių
200 g plėšytos rūkytos skumbrės mėsos
4 vnt. salotų lapų
šviežių agurkų
sviesto

Padažui:

200 g majonezo
2 vnt. virtų kiaušinių
4 vnt. balzamike marinuotų svogūnėlių
2 v. š. kapotų petražolių
1 vnt. obuolių
druskos
maltų pipirų mišinio

Gaminimas:

  • Į majonezą dėkite petražoles, tarkuotą kiaušinį, obuolį, smulkintus svogūnus, prieskonius. Bandelę iš vidaus aptepkite sviestu ir paskrudinkite ant grilio. Ant bandelės dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, salotų lapas, plėšyta skumbrė, agurkai, padažas, bandelės viršus.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)