Lauko kepsninėje kepant daržoves svarbu ne tik žinoti, kiek laiko jos turi kepti, tačiau ir pritaikyti turimą įrangą. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad svarbiausia naudoti tinkamo dydžio iešmus arba groteles, rašoma atsiųstame pranešime.
„Vyšniniai pomidorai – idealus pasirinkimas kepti ant grilio, tačiau net jei neturite grotelių arba jiems tinkamo iešmo, galite sulenkti maždaug 60 centimetrų ilgio storesnę foliją per pusę, palenkti į viršų jos kraštus ir suformuoti snapelį, kuris padės prilaikyti daržoves“, – pasakoja A. Rasmussen.
Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai
Šis receptas puikiai tiks vegetarams ir visiems mėgstantiems virš žarijų skrudintas daržoves. Be to, jas lengvai galima papildyti ar pakeisti kitomis.
Reikės:
800 g cukinijų
800 g geltonųjų ir raudonųjų paprikų
200 ml alyvuogių aliejaus
150 obuolių acto
60 ml balzaminio acto
50 ml sojų padažo
4–5 skiltelių česnako
2 a. š. paprikos miltelių ir prieskonių pagal skonį
Gaminimas:
Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.
Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.
Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.
Sveikas ir nekasdienis užkandis – keptas agurkas
Agurkai yra gaminami ir ruošiami įvairiais būdais, tačiau ant grotelių – ne taip dažnai. Manoma, kad dėl šiose daržovėse esančio didelio vandens kiekio, jos nėra tinkamos kepti grilyje, tačiau tai nėra tiesa. A. Rasmussen atskleidžia kelis receptus, kuriais vadovaudamiesi puikiai ir tinkamai agurkus išsikepsite ant grilio.
Reikės:
10 nedidelių agurkų
1/3 puodelio raudonojo vyno acto
1/3 puodelio alyvuogių aliejaus
2 šaukštų maltų česnakų ir žiupsnelio druskos
Gaminimas:
Supjaustykite agurkus ketvirčiais. Atskirame dubenėlyje išmaišykite actą, alyvuogių aliejų, česnaką ir druską, įdėkite agurkus ir palikite marinuotis 10–15 minučių.
Vėliau agurkus dėkite ant grilio, tačiau būtinai ant vidutinio stiprumo kaitros. Kepkite apie 10 minučių ir nuolat stebėkite.
Grilyje kepti agurkų laiveliai su šviežia kukurūzų salsa
Reikės:
puodelio šviežių kukurūzų
puodelio virtų juodųjų pupelių
kelių vyšninių pomidorų
2 skiltelių česnako
kelių žiupsnelių smulkiai pjaustytos kalendros
maltų kmynų
jūros druskos
¼ puodelio žaliųjų citrinų sulčių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Patepkite agurkus alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pakepkite grilyje ant vidutinės ugnies apie 5 min., kol gražiai paskrus.
Tuomet agurkus supjaustykite per pusę ir išskobkite vidų.
Sumaišykite likusius ingredientus ir sudėkite į agurkų vidų.
Grilyje kepti svogūnai
Gražiai skiltelėmis ar griežinėliais supjaustyti svogūnai puikiai tinka įvairioms progoms, bet ar žinojote, kaip skaniai juos išsikepti grilyje? A. Rasmussen sako, kad svarbiausia pašalinti kiekvieno svogūno išorinį sluoksnį ir nukirpus viršų perpjauti jį į dvi dalis, kurias savo nuožiūra būtina padalinti į dar bent kelias. Keptus svogūnus galima valgyti vienus arba kaip garnyrą.
Reikės:
kelių didelių raudonųjų svogūnų
žiupsnelio žemės riešutų arba rapsų aliejaus
prieskonių
Gaminimas:
Supjaustykite svogūną didesniais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi ir iš abiejų pusių pagardinkite prieskoniais – druska ir pipirais pagal skonį.
Dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes, kol svogūnai suminkštės ir pradės karamelizuotis.