Kas visgi yra ta etika ir ką ji reiškia mums šiais laikais?

Jeigu taip žiūrėti, etika yra moralės filosofija, žmonių elgesio modeliai, pagarbos, doros, sąžiningumo kriterijai. O estetika labiau susijusi su grožiu. O dar ką jūs užsiminėte apie etiketą, tai yra atėję iš papročių – kasdienio elgesio normos, kurios mums palengvina gyvenimą.

Bet ar tiesa, kad tos normos keičiasi?

Taip. Pavyzdžiui, vakariečių verslininkų stalo kultūra yra gana žema. Mes – ne Rytų kraštų atstovai ir pas mus nepriimta valgyti rankomis. Civilizuotas ir išsilavinęs žmogus turėtų mokėti elgtis prie stalo – su peiliu ir šakute.

Komiška situacija: kaip žmogui, kuris supranta etiketą, elgtis svečiuose, jei jam patiektas patiekalas yra neskanus?

Jei tai vieno kąsnio patiekalas, tuomet labai gražiai galima išspjauti į servetėlę ir išmesti. O jei patiekalas, kurį man įdėjote, yra neskanus, etiketas reikalauja jo bent paragauti. Taip pat ir su alergija: „Ačiū, dėkoju už patiekalą, bet atleiskite – esu kažkuriam produktui alergiška.“

Vaikai ir restoranas. Sakoma, kad jei vaikai restorane elgiasi netinkamai – jiems ten dar ne laikas. Koks jūsų požiūris?

Taip, vaikus turi išmokyti tėvai, nes susilaukti jų yra tėvų atsakomybė. Vaikas iki 7 metų turi mokėti ne tik užsirišti batukus ar išsivalyti dantis, bet ir mokėti elgtis peiliu bei šakute.

Kas apskritai sukūrė etiketą? Aristokratija? Kas dabar diktuoja madas?

Egzistuoja Tarptautinė įvaizdžio specialistų asociacija, yra Tarptautinė protokolo specialistų asociacija. O štai internetu kliautis ne visada derėtų, nes ten gali būti daug ir neteisingos informacijos. Na, o kas kuria taisykles? Tai dažniausiai yra Vakarų civilizacijos, kurios atėjo iš papročių.

Dar matysite Mindauginėms skirtą patiekalą – baltąją mišrainę... orkaitėje, kreminį, bet kartu ir traškų tinginį, o taip pat – reportažas su gydytoja Aida Žvirbliene apie grilį – ką galima grilinti, ko ne ir kas netgi gali pakenkti. Taigi, apie viską – jau šį šeštadienį 10 val. tik per DELFI TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)