Kaip paruošti cukinijų, aguročių, patisonų arba moliūgų žiedus su DELFI Maistas skaitytojais dalijasi kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė Elžbieta Monkevič.

Šios daržovės žydi moteriškais ir vyriškais žiedais. Maistui galima naudoti ir vienus, ir kitus, nors dažniausia naudojami vyriškieji žiedai. Su moteriškais būna taip, kad kartu su žiedu valgome ir jau užsimezgusį vaisių – tokios cukinijos būna ypač švelnaus skonio, traškios ir puikiai tinkamos valgyti žalias.

Bet neskubėkite nuskinti visų vyriškųjų žiedų, nes tuomet gali strigti moteriškųjų žiedų apdulkinimas. Apsisprendėte? Priskynėte? Išimkite viduje esančius kuokelius ir piestelę. Žiedas nenori išskleisti žiedlapių? Papūskite tiesiai į žiedą ir tada jau veikite greitai. Po to kai išėmėte viską iš vidaus, praskalaukite žiedus sūdytame vandenyje, nes jo nemėgsta visokie vabaliukai, ir po to apdžiovinkite žiedus ant rankšluosčio. Gaminkite, kaip jums patinka – galima gruzdinti, kepti orkaitėje, kepti keptuvėje, gaminti padažus, troškinti, valgyti žalius. Tinka gaminti padažus makaronams, kesadilijas, kiaušinienes, omletus, picas, pyragus, valgyti žalius salotose ir... čia jau pratęskite patys.

Tartos su jaunomis cukinijomis, patisonais ir cukinijų, patisonų žiedais

Tartos pagrindui:

  • 125 g šalto sviesto
  • 50 g grietinės
  • 200 g miltų
  • žiupsnelio druskos

I variantas:

  • 150 g rikotos
  • 2–3 šaukštų pesto
  • 5–6 šoninės riekelių (arba vytinto kumpio, jei jau norite labai itališkai)
  • 4–6 jaunų cukinijų (7–10 cm ilgio) su žiedais
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • laiškinių česnakų

II variantas:

  • 150 g šviežaus tepamo tipo sūrio
  • 2–3 šaukštų džiovintų pomidorų pesto
  • 1 nedidelės žalios cukinijos (~ 150–180 g)
  • 1 nedidelės geltonos cukinijos (~ 150–180 g)
  • 4–5 cukinijų, patisonų arba moliūgų žiedų
  • žiupsnelio džiovinto raudonėlio
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
2. Sukapokite kartu peiliu arba smulkintuve sviestą ir miltus iki smulkių kruopelyčių. Sudėkite grietinę ir greitai suminkykite tešlą. Jei masė bus sausa, galite įpilti šaukštą ledinio vandens. Suformuokite diską, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą ne trumpiau nei 30 min.
3. Išimkite tešlą, iškočiokite iš karto ant kepimo popieriaus. Tai gali būti ir stačiakampis, ir apskritimas – kaip jums labiau patinka. Tešlą labai tankiai subadykite šakute.
I variantas:

1. Patepkite iškočiotą tešlos lakštą rikota, padėliokite pestą, perpjautas cukinijas ir šoninės arba vytinto kumpio riekeles. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite apie 25–30 min. Iškepusią tartą pabarstykite smulkintais laiškiniais česnakais.

Tarta su cukinijomis

II variantas:

1. Patepkite iškočiotą tešlos lakštą šviežiu tepamo tipo sūriu, sumaišytu su pestu. Plonais griežinėliais supjaustykite cukinijas. Sudėliokite paruoštus cukinijų žiedus bei cukinijų griežinėlius tolygiai, tokiais raštais, kaip patinka jums. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite džiovintu raudonėliu. Kepkite apie 25–30 min.

III variantas:

1. Renkatės tokius produktus, kokie patinka jums ir juos dėliojate.

Tarta su cukinijų žiedais

Įdaryti cukinijų žiedai

  • 8–10 paruoštų cukinijų žiedų
  • 2–3 vytinto kumpio griežinėlių
  • 2–3 šviežių mėtų lapelių
  • 150 g rikotos
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio (grana padano arba parmezano)
  • 30–40 g panko džiūvėsėlių
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
Įdaryti cukinijų žiedai


1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C.
2. Vytintą kumpį ir mėtų lapelius smulkiai supjaustykite, viską sumaišykite su rikota, tarkuotu kietuoju sūriu ir dalimi panko džiūvėsėlių. Gauta mase įdarykite žiedus. Dėkite į kepimo skardą (formą) ir kepkite apie 15–20 min. Žiedlapiai turi tapti traškūs, bet ne drėgni.
3. Patiekite su gražgarstėmis arba kitais mėgstamais žalumynais. Aš patiekiau su mizūnos lapais. Tokia pat mase galite įdaryti ir cukinijas, aguročius ir kt. Jeigu jums liko įdaro, galite jį kelias dienas laikyti šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)