Karštų dienų palydovas – šaltoji sriuba

Kaip pasakoja maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nors maisto tendencijos kiekvienais metais keičiasi, tačiau kai kurie patiekalai – nenurungiami.

„Vasaros simboliu laikomi šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis lėkštėje, bet ir skoniu. Dėl šios priežasties, jie neabejotinai išlieka populiariausių ir perkamiausių maisto patiekalų sąraše. Pastebime, kad žmonės vis dažniau perka jau pagamintus šaltibarščius indeliuose – tai yra ypač patogu, jei užsinorite šaltibarščių „čia ir dabar“, nes juos suvalgyti galite praktiškai bet kur. Be abejo, vasarą šaltibarščiai karaliauja ir daugelio namų virtuvėse, kadangi yra ypač lengvai ir greitai pagaminami, o karštą dieną yra bene geriausia atgaiva pietų lėkštėje“, – teigia V. Juodkazienė.

Čia pat ekspertė priduria, kad kiekvienais metais žmonės įsigyja naujų produktų ir klasikinius šaltibarščius paįvairina naujais skoniais. „Šaltibarščius pirkėjai mėgsta pagardinti ir špinatais, ir ridikėliais. Nelabai ką stebina ir juose atsidūręs pomidoras. Galiausiai, kai kurie mieliau nei burokėliais gardintus šaltibarščius renkasi kitas šaltsriubes, maišydami kefyrą, pasukas, jogurtą ir kitus jiems patinkančius ingredientus“.

Atraskite neįprastus ledų skonius

Daugeliui karštomis vasaros dienomis išgyventi be vienos ar kelių porcijų ledų būna sudėtinga. Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, kiekvienais metais ledų asortimentą stengiamasi papildyti naujais, įdomesniais skoniais.

„Vaniliniai, braškiniai, šokoladiniai ar net arbūziniai ledai – mūsų skoniui jau įprasti ir jų įsigyti ar pasigaminti galime nesunkiai. Tačiau šiemet asortimente galima atrasti ir visiškai neįprastų ledų derinių, pavyzdžiui, rugiagėlių skonio ledai su slyvų įdaru, ledai iš beržų sulos su vėsinančiais mėtų lapeliais arba gardžiais juodaisiais serbentais“, – intriguoja B. Čaikauskaitė.

Nors ledai yra priskiriami prie desertų ir jais piktnaudžiauti nederėtų, visgi galima nesunkiai atrasti ir šiek tiek sveikesnių alternatyvų, kurios yra paženklintos specialiu ženklu.

Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, tokiuose leduose yra maksimaliai sumažintas sočiųjų riebalų rūgščių ir cukraus kiekis – viena porcija siekia vos 62 kalorijas.

Mažiau kalorijų, bet daugiau skonio

„Iki“ komunikacijos vadovė atkreipia dėmesį, kad vasarą, kai lepina karšti saulės spinduliai, žmonės noriau renkasi pieno produkciją, ypač – vasariško skonio jogurtus.

„Lietuvoje jau kurį laiką stebime populiarėjantį sveikos gyvensenos kultą, kuris pamažu, bet užtikrintai tampa madingu tarp daugelio gyventojų. Matome, kad per pastaruosius kelerius metus sparčiai išaugo jogurto paklausa. Ši tendencija išties džiugina, nes jogurto sudėtyje yra papildomos energijos suteikiančių baltymų ir tvirtiems kaulams reikalingo kalcio. Iš tiesų jogurtas yra gana universalus pasirinkimas, kadangi galima rasti pačių įvairiausių, vasariškų jo skonių – su figomis, šilauogėmis, persikais, bananais, gervuogėmis, mėlynėmis ir kitais pagardais“.

V. Juodkazienė išduoda, kad šią vasarą pirkėjai jau spėjo išmėginti ir itin gerai vertina pieno išrūgų gėrimus. „Tai – tikra naujovė. Mangų, pasiflorų, aviečių ar mėlynių skonio pieno išrūgų gėrimai savo maistine verte galbūt netgi pralenkia jogurtus ir puikiai tinka atsigaivinti karštą dieną“, – tendencijas komentuoja maisto ekspertė.

Asortimente – valgymui lauke tinkantis maistas

Atėjus vasarai dažnas gyventojas vis dažniau atsigręžia į gamtą – pietų pertraukos iš uždarų biuro patalpų perkeliamos į parkus ar kitus gamtos prieglobsčius netoli darbovietės, o savaitgaliais planuojamos išvykos į užmiesčius ar sodybas, kur yra puiki galimybė surengti pikniką po atviru dangumi. Tą patvirtina dar balandžio mėnesį prekybos tinklo „Iki“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, kuri atskleidė, kad net 80 proc. apklaustųjų pripažino mėgstantys valgyti ar užkandžiauti gryname ore.

B. Čaikauskaitė pastebi, kad valgymo lauke pranašumų yra išties nemažai, tačiau dar gan nedidelė dalis žmonių leidžia sau jais mėgautis.

„Vasaros palydovė – saulė leidžia mėgautis maistu lauke kur kas didesnėje erdvėje negu žmonės yra įpratę. Be to, valgydami lauke gauname vitamino D ir labiau atsipalaiduojame. Taip pat valgymas po atviru dangumi dažniausiai skatina sulėtinti tempą, todėl žmonės neskuba, lėtai mėgaujasi savo maistu ir vienas kito draugija. Suprantama, kad susiruošti į iškylą gamtoje kartais prireikia daugiau laiko, tačiau juk galima suorganizuoti spontanišką pikniką miesto centre – mūsų parduotuvėse nesunkiai rasite tiek lengvesnių, tiek sotesnių išsinešimui ir valgymui lauke skirtų produktų. Siekiame, kad valgymo lauke kultūra taptų neatsiejama Lietuvos gyventojų vasaros laisvalaikio dalimi“, – sako B. Čaikauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją