Sumuštinio pradžia: ponas Sendvičas

Sendvičas (ang. Sandwich) yra istorinis miestelis pietryčių Anglijoje. Ten gyveno ir grafų dinastija – Earl of Sandwiches. Vienas jos atstovų, žinomas valstybės veikėjas, aristokratas Johnas Montagu, ketvirtasis Sendvičo grafas, ir yra laikomas sumuštinio krikštatėviu. Grafas, bepramogaudamas „Beef Steak Club“, taip įsijautė į žaidimą, kad patingėjo eiti vakarienės į restoraną, o valgyti, žinoma, norėjosi. Tuomet padavėjo grafas paprašė tiesiog gabalo mėsos tarp dviejų duonos riekių – kad nesusiteptų pirštų. Tai pamatę kiti svečiai susižavėjo šia idėja ir pradėjo prašyti: „man to paties, ko ir Sandwichui“. Nuo to laiko Sandwichų pavardė amžiams buvo susieta su sumuštiniais.

O gal viskas prasidėjo dar anksčiau arba tiesiog visur? Pasak italų, jie sumuštinius pradėjo valgyti pirmieji. Italų sumuštiniai buvo valgomi dar Senovės Romoje. Sumuštinis Italijoje vadinamas panis ac perna – duona su kumpiu.

Tuo metu žydai teigia, kad tai jie pirmieji pagamino sumuštinį. Istoriniai šaltiniai pasakoja, kad vienas žydų rabinas, gyvenęs Babilone, Hillel, žydų Velykų (Pesach) šventės metu iš paaukotos ėriuko mėsos, paplotėlių macų, kurie buvo pagrindinis žydų maistas dykumose, bei karčių žolelių pagamino sumuštinį.

Į Ameriką sumuštinis atkeliavo kartu su vokiečių emigrantais. 1900 metais pirmasis parduotas sumuštinis buvo pavadintas Vokietijos miesto Hamburgo garbei – hamburgeriu. Broliams McDonaldams idėja labai patiko – jie pradėjo nuo dešrainių ir 1940 metais atidarė savo pirmąjį restoraną.

Sumuštinių pasaulis

Sumuštinis skirtingose šalyse turi ne tik skirtingas istorijas, bet ir vardus: Vokietijoje duoną aptepus sviestu atsirado butterbrod, kaip jau kalbėjome, Anglijoje mėsa tarp dviejų riekelių virto sandwich, o iš JAV po pasaulį paplito sumuštinis iš kotleto ir bandelės, žinomas hamburgerio vardu.

Nemirtinga klasika yra iš Prancūzijos kilę croque monsier. Jie ruošiami su šviesia duona, kumpiu, daug sūrio ir bešamelio padažu. Club sandwich sumuštinis garsus Niujorke, PAR kviečia ragauti gatsby (prancūziškas batonas, kumpis arba dešra, salotų lapai, sūris ir skrudintos bulvytės), sausage sizzle atvykęs iš Australijos, o Trinidade ir Tobage rastume shark & bake su ryklio mėsa.

Kaipgi be sūrio?

Negalima nepaminėti sūrainio, mums gerai žinomo kaip čyzburgeris (cheeseburger). Jis populiarumo susilaukė vos po 20 metų, kai atsirado hamburgeriai. Ačiū virėjui Lioneliui Sternbergerui už tai, kad hamburgerį papildė sūriu. Nuo tada sūris tapo neatsiejama žymiųjų hamburgerių dalimi. Iki dabar dėl jų iš proto eina pusė pasaulio.

Toks pat kaip ir šis, populiarus yra karštas sumuštinis su sūriu, valgomas visame pasaulyje. Tradiciškai ruošiamas iš šviesios duonos ir čederio sūrio, šis amžina klasika tapęs sumuštinis yra įgavęs daug veidų: skirtingų duonų ir sūrių derinių.

Sumuštiniai su sūriu tradiciškai JAV teikiami prie įvairių sriubų, Italijoje sūris (dažniausiai mocarela) keliauja į panini, Gruzijoje – į chačepurį, o Meksikoje – į kesadilijas.

Sumuštinių ateitis ir tendencijos

Dabar galima rasti įvairiausių šio užkandžio variacijų – nuo visiems įprastų burgerių iki veganiškų suvožtinių. Vis dėlto sveikos mitybos kultas daugelį skatina domėtis tobulesniais sumuštinio receptais.

Beje, paminėtinas faktas, kad atgimimą išgyvena daniškasis „Smørrebrød“ sumuštinis. Jis siejamas su atviro sumuštinio populiarėjimu. Kai kurie maisto žinovai ir žurnalistai teigia, kad „Smørrebrød“ planuoja netgi išstumti visų dievinamus burgerius. „Smørrebrød“ gaminamas iš ruginės duonos, sviesto ir šaltos sūdytos, rūkytos ar keptos mėsos. Mėsa gali būti keičiama žuvimi ar krevetėmis. Pagrindinis sumuštinio akcentas – pilno grūdo duona. Būtent nuo jos priklauso maistinė sumuštinio vertė.

Virtualus sumuštinis

Šiandien, kai pusė gyvenimo persikėlė į „Instagram“, ten iškeliavo ir sumuštinis.

Daugiau nei 5,5 milijono nuotraukų su grotažyme #sandwich rodo, kad visame pasaulyje jis vis dar puikiausiai laikosi topuose tarp maisto nuotraukų.

Atverkite „Instagram“ paieškos langą, suveskite #sandwich ir išvysite, kad populiariausi vis dėlto ne veganai ir ne sveikuoliai – pasaulis vis dar pamišęs dėl daug sūrio ir dviejų gabalų šviesios duonos ar bandelių. Be abejo, neatsilieka ir gabalėliai plėšytos mėsos, daug kumpio ar gero gabalo mėsos kepsnio. Sumuštiniai tampa arba didesni, arba atviri, bet vis įdomesni ir skanesni!