Nededate alkūnių ant stalo, niekada nepradedate valgyti, kol ne visi aptarnauti, ir todėl laikote save stalo etiketo ekspertu? Neskubėkite. Pasirodo, yra keletas mažiau žinomų etiketo taisyklių, kurias galimai laužote. Tad paklauskime etiketo ekspertų, kas neleidžia žmonėms tapti gerų manierų žinovais.

Kai sėdite prie pietų stalo ir kažkas paprašo perduoti druską, visada turite paduoti ne tik druską, bet ir pipirus, įspėja etiketo konsultantė Maryanne Parker iš San Diego, Kalifornijos. Pasak jos, kai kuriuose socialiniuose sluoksniuose tai gali būti naudojama kaip testas jūsų etiketo žinojimui suprasti.

Per greitai paimate duoną

„Kai imate duoną iš duonos krepšelio, visada prieš tai darydami pasiūlykite jos dešinėje ir kairėje nuo jūsų sėdintiems asmenims, tik tada imkite sau“, – įspėja M. Parker.

Tosto metu sudaužiate taurėmis

„Nesidaužkite taurėmis, net jeigu matote filmuose, kad kažkas taip daro“, – pataria etiketo specialistė. Užuot dzingsėję taurėmis su aplinkiniais žmonėmis, paprasčiausiai jas pakelkite.

Išgirdę jūsų garbei pasakytą tostą gurkštelėjate gėrimo

Jeigu kažkas jus pagerbia tostu, atrodo, kad būtų teisinga kartu su visais išgerti, tiesa? Tai klaida! „Niekada negerkite, jeigu tostas pasakytas jūsų garbei, – įspėja M. Parker. – Turėkite taurę (ji negali būti tuščia), tačiau tokiu atveju negerkite.“

Maišote arbatą ne ta kryptimi

Kai arbatoje norite išmaišyti cukrų ar medų, nedarykite to pagal laikrodžio rodyklę, pataria etiketo ekspertė Laura Akano. Judesys turėtų būti tarp „pietų“ ir „šiaurės“ arba tarp 6 ir 12 valandų rodyklės.

Atsisėdate ant savo kėdės iš kairės pusės

Etiketo ir protokolo instituto direktorius ir vienas jo įkūrėjų Geraldas Glascockas įspėja, kad visada prie savo kėdės turime prieiti iš dešinės. Ir jei jau apie tai kalbame, dar vienas pastebėjimas – niekada nespauskite niekam rankos sėdėdami.

Pasidedate ant kelių trikampiu sulankstytą servetėlę

Servetėlė turi būti padėta stačiakampio forma, kad dengtų visus kelius, sako G. Glascockas. Pasak jo, vidinė servetėlės pusė naudojama bet kam nuo lūpų nuvalyti. „Taip reikia daryti dėl to, kad nukritus servetėlei ant grindų, jos vidus bus vis dar švarus“, – aiškina etiketo žinovas.

Gurkšnodami savo gėrimą žiūrite kažkam į akis

L. Akano teigimu, gurkšnojant gėrimą mandagu žiūrėti į savo taurę. Tiesą sakant, iš dalies taip daroma praktiniais sumetimais. Juk būtų labai nesmagu, jeigu gėrimą išpiltumėte sau ant suknelės priekio.

Maistą perduodate ne ta kryptimi

Maistą reikia perduoti pagal laikrodžio rodyklę arba, kitaip sakant, į dešinę, teigia „The Emily Post Institute“. Tai sukuria tvarką, kad nesusiklostytų tokia situacija, kad vienas patiekalas atkeliauja iš dešinės, o kitas iš kairės. Išimtis daroma tokiu atveju, jeigu perduoti maistą paprašė kažkas iš kairės, sėdintis vos už poros kėdžių – tokiu atveju galima perduoti ir į kairę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)