Su maistu susijusios legendos skamba labai įtikinamai. Daugelis jų buvo aprašytos receptų knygose ir perduotos ateities kartoms, todėl neabejojate, kad tai tiesa, ar ne? Klystate. Metas atskirti faktus nuo prasimanymų, ir paneigti pačius populiariausius virtuvės mitus. Perskaitykite ir sužinosite, ar buvote apkvailinti.

Pirmas mitas: alkoholis kaitinamas išgaruoja


Paplitusi nuomonė, kad karščio veikiamas alkoholis išgaruoja, palikdamas tik savo skonį. Ar tai tiesa? Taip. Ne. Galbūt...

Kaip yra iš tikrųjų? Karštis sumažina alkoholio potencialą (tad nuo močiutės pyrago su romu tikrai nepasigersite), tačiau jis iš patiekalo visiškai neišgaruoja. Taip nutiktų, jeigu kaitintumėte labai ilgai, tačiau daugelio patiekalų atveju tai truktų apie tris valandas.

Antras mitas: kietai virti kiaušiniai lupasi lengviau, jei į vandenį įpilama acto


Egzistuoja ne vienas mitas, susijęs su kietai virtų kiaušinių lupimo palengvinimu, pradedant acto pylimu į vandenį, kuriame jie verda, ir baigiant skylučių darymu lukštuose.

Kaip yra iš tikrųjų? Dėkite kiaušinius į jau verdantį vandenį – tada juos nulupti bus išties lengviau.

Trečias mitas: sūdytas vanduo užverda greičiau


Turbūt ne vienas pamename, kaip virtuvės paslapčių mokiusi mama sakė: „Nepamiršk į vandenį įberti druskos, kitaip labai ilgai užtruks, kol jis užvirs.“

Kaip yra iš tikrųjų? Jeigu įbersite druskos, vandens virimo temperatūra pakils, todėl vanduo bus karštesnis, tačiau jis greičiau dėl to neužvirs. Pagrindinė priežastis, kodėl reikia sūdyti vandenį – taip pagardinamas jame verdantis maistas.

Ketvirtas mitas: būtina praskalauti makaronus, kad baigtųsi virimo procesas


Kai kuriuos produktus reikia praskalauti ar pamirkyti lediniame vandenyje, siekiant užkirsti kelią jų pervirimui (pavyzdžiui, nuplikomas daržoves ar kietai virtus kiaušinius). Klausimas, ar makaronai pervirs, jeigu jų nepraskalausite?

Kaip yra iš tikrųjų? Makaronai neakumuliuoja karščio, todėl nėra reikalo jų atšaldyti prieš supilant į padažą. Tiesą sakant, jeigu makaronus praskalausite, bus tik blogiau – taip nuplausite krakmolingą jų paviršių, kuris padeda padažui geriau prilipti. Vienintelė priežastis, kodėl gali reikėti pakišti juos po vandeniu – atvėsinti, jeigu juos naudosite salotoms.

Penktas mitas: virdamos daržovės netenka maistinių medžiagų


Daugelis žmonių mano, kad geriausias būdas gauti maistinių medžiagų iš daržovių – valgyti jas žalias. Paplitusi nuomonė, kad jeigu daržovės verdamos ar kepamos, vitaminai ir mineralai žūsta, todėl daržovės tampa mažiau sveikos.

Kaip yra iš tikrųjų? Dauguma vitaminų verdant vandenyje ar garuose per daug nenukenčia, o kai kurios daržovės po terminio apdorojimo yra lengviau virškinamos. Verdant vandenyje tirpstantys vitaminai (tokie kaip C ir B) dalį maistinių medžiagų pašalina į vandenį, tačiau didžioji dalis jų lieka.

Šeštas mitas: lydyti kiaulės taukai – nesveikas produktas


Netgi pats žodis „taukai“ daugumai žmonių kelia atstūmimo reakciją, todėl yra netgi tokių restoranų, kuriuose šis produktas vadinamas „kiaulės sviestu“.

Kaip yra iš tikrųjų? Taukai turi mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio nei sviestas ir, skirtingai nei iš dalies hidrintas aliejus, neturi transriebalų. Jeigu naudosite taukus, galėsite mėgautis traškiausiais pyragais ir tortilijomis, todėl nebijokite jų!

Septintas mitas: apskrudinus mėsą „užrakinamos“ joje esančios sultys


Visi ne kartą esame girdėję tokią nuomonę, kuri taip paplitusi, kad net mintis nekyla, kad tai gali būti mitas…

Kaip yra iš tikrųjų? Kaip teigia knygos „On Food and Cooking“ autorius Haroldas McGee, jeigu apskrudinsite mėsą, ji iš tikrųjų praras drėgmę, todėl turės mažiau sulčių. Skrudinant atsiranda skani plutelė ir susiformuoja tekstūra, tačiau geriausias būdas sultims mėsoje sulaikyti – prieš pjaustymą palikti ją penkias minutes pailsėti.

Aštuntas mitas: marinatai suminkština mėsą


Marinatai yra visiems įprastas dalykas, ypač kietesnei mėsai paruošti. Tačiau ar rūgščios sudedamosios marinato dalys tikrai suminkština mėsą?

Kaip yra iš tikrųjų? Rūgštūs ingredientai tikrai denatūruoja baltymus (pakeičia jų struktūrą), tačiau dauguma marinatų neprasiskverbia giliau mėsos paviršiaus. Tikroji marinato naudojimo priežastis – skonio pagerinimas ir drėgmės išlaikymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)