Darbininkų maistas, virstantis gastronominiu šedevru

„Lietuviai vis dar pažindinasi su gatvės kultūra, kuri paplito visame pasaulyje. Gatvės maisto tradicijos prasidėjo Senovės Graikijoje, kur gatvėse buvo pardavinėjama kepta žuvis. Gatvės maistas – tai greitas darbininkų ir kasdienis pigus paprasto žmogaus maistas. Šiandien, kai pasiūla yra tokia didžiulė, gatvės maistas nebėra vien tik tas greitas darbininkų maistas, šiandien tai gali tapti ir didžiausiu gastronominiu šedevru“, – įsitikinęs virtuvės šefas A. Veruitis, šiuo metu vadovaujantis baro „Barkodas“ virtuvei.

Šiandien, kai pasiūla yra tokia didžiulė, gatvės maistas nebėra vien tik tas greitas darbininkų maistas, šiandien tai gali tapti ir didžiausiu gastronominiu šedevru.
A. Veruitis

Pasak šefo, žmonių nuostata, kad gatvės maistas yra tik riebus ir bevertis, dažnai yra klaidinga. „Žmonės klysta manydami, kad storėja tik nuo riebalų. Riebalų perteklius maiste, be abejo, yra kenksmingas, visai kaip ir angliavandenių (cukraus, konditerinių kepinių ir kitų miltinių gaminių) nesaikingas vartojimas. Žinoma, neneigiu, kad ir gatvės maistas turi kalorijų, bet yra ir alternatyvų: riebią kiaulieną galime pakeisti antiena, o šiandien galime rasti ne tik vegetariškų, bet ir veganiškų gatvės maisto patiekalų“, – kalba jis.

Virtuvės šefas Andrius Veruitis

Anot pašnekovo, gatvės maisto tradicijos priklauso ir nuo geografinės padėties – giliausias tradicijas išlaikė Centrinė ir Pietų Amerika, Azijos šalys, Afrika, kai kurios Europos šalys. „Vis labiau populiarėja europietiškasis, taip pat ir rytietiškas gatvės maistas“, – sako A. Veruitis.

Išskirtinė savybė – netikėti ingredientai

„Gatvės maisto kultūra turi gilias tradicijas, tačiau leidžia eksperimentuoti ir varijuoti įvairiausiais skoniais ir kvapais. Pavyzdžiui, ne visi žino, kad į populiariojo britiško „Fish & Chips“ receptą įeina ir alus, ir degtinė. Šiame patiekale tai yra būtini produktai, neįsivaizduoju, kaip kai kurios kavinės šį patiekalą gamina be šių sudedamųjų dalių. Alus tešlai suteikia purumo, o degtinė – traškumo. Tešla yra tik iš trijų ingredientų, nereikia nei kiaušinio, nei vandens, tik dviejų rūšių miltai ir degtinė su alumi, viskas iškočiota ir vualia“, – sako virtuvės šefas ir dalijasi savo „Fish & Chips“ receptu.

„Fish & Chips“

Jums reikės:

200 g ryžių miltų
200 g kvietinių miltų
300 ml alaus
300 ml degtinės
menkės/oto/lydekos filė
druskos, pipirų

Gaminimas:

  • Filė supjaustykite gabaliukais, paprieskoniuokite druska ir pipirais. Apvoliokite miltuose, kad tešla geriau priliptų.
  • Tešlą gaminkite kaip įprastai, tačiau naudokite dviejų rūšių miltus – ryžių ir kvietinius miltus. Į tešlą įpilkite nurodytą kiekį degtinės ir alaus. Vandens pilti nereikia.
  • Miltuotus gabaliukus sumeskite į jau paruoštą masę, kuri pagaminta iš dviejų rūšių miltų, degtinės ir alaus. Įsitikinkite, kad tešla padengia visą žuvį, ir dėkite ją į jau įkaitintą aliejų.
  • Virkite 190 laipsnių temperatūroje, kol tešla apskrus.
  • Tradiciškai šis patiekalas patiekiamas su keptomis bulvytėmis, citrinos skiltele ir žaliaisiais žirneliais su mėta.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)