„Nepamirškite, kad marinavimui naudojami tik švieži ir geros kokybės kopūstai, taip pat prieš pradėdami marinavimo procesą pasirūpinkite tinkama įranga ir reikmenimis – jie ne mažiau svarbūs norint sėkmingai įgyvendinti receptą“, – atsiųstame pranešime cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Stiklainiuose išsaugota vasara

Didžioji dalis Lietuvos ūkininkų šiais metais skundėsi permainingais orais ir menku derliumi, tačiau panašu, kad kopūstų šiais metais turėsime į valias. Panevėžio rajone, Upytės kaime, gyvenanti ir 70 hektarų plote daržoves auginanti ūkininkė Milda Mikelionienė sako, kad šie metai jai – ypatingi.

Kuo mažiau pjaustymo, tarkavimo, marinato pylimo ir nupylimo, užvirinimo ir atvėsinimo procesų – tuo geriau. Vitaminai ir kitos aktyvios medžiagos pradeda mažėti jau daržovių paruošimo etape, o labiausiai sumažėja – kaitinant aukštoje temperatūroje.
A. Rasmussen

„Šie metai mums – ypač sėkmingi. Planuojame, kad bulvių derlius sieks 40 tonų, svogūnų – 30, o Pekino kopūstų – 20 ir daugiau tonų. Nors dėl šalto pavasario daržovių sezono sulaukėme vėliau, tačiau negalime tuo skųstis, kadangi jis nepadarė įtakos užauginamos produkcijos kiekiui“, – sako M. Mikelionienė. Ūkininkė pasakoja, kad vien Pekino kopūstų derlius ūkyje pradedamas rinkti rugpjūčio pabaigoje, o paskutinės gūžės parduodamos net sausio pabaigoje.

A. Rasmussen sako, kad marinuoti kopūstai žiemą yra ypač paklausūs ir vertingi, tačiau pataria, į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį. „Svarbu pasirinkti tinkamą marinavimo būdą ir tinkamai paskirstyti druskos kiekį, todėl patarčiau rinktis tuos receptus, kuriuose druskos dėti reikia mažiau“, – sako maisto ekspertė.

Jos teigimu, taip pat reiktų rinktis tuos receptus, kuriose daržovės paruošimas trunka greičiau. „Kuo mažiau pjaustymo, tarkavimo, marinato pylimo ir nupylimo, užvirinimo ir atvėsinimo procesų – tuo geriau. Vitaminai ir kitos aktyvios medžiagos pradeda mažėti jau daržovių paruošimo etape, o labiausiai sumažėja – kaitinant aukštoje temperatūroje“, – sako A. Rasmussen ir pateikia kopūstų marinavimo receptus.

Aštriau marinuoti Pekino kopūstai


Reikės:

2 kg Pekino kopūstų
0,5 kg morkų
0,5 kg obuolių
1 kg baltųjų ridikų
200 g svogūnų
100 g svogūnų laiškų
100 g smulkintos imbiero šaknies
3 v. š. druskos
kelių skiltelių česnako
aitriųjų pipirų
sojų padažo

Gaminimas:

  • Supjaustykite Pekino kopūstus stambiais gabalėliais, morkas sutarkuokite, svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.
  • Obuolius, česnakus, ridikus, tarkuotą imbierą ir aitriuosius pipirus sutrinkite trintuvėje į vientisą masę.
  • Viską sudėkite į susmulkintas daržoves, gerai išmaišykite ir palikite maždaug 4 valandoms, kad išsiskirtų sultys. Maždaug kas pusvalandį pamaišykite.
  • Palaikykite šiltai kelias valandas, o vėliau taip paruoštas daržoves sukraukite į sterilius stiklainius.

Marinuoti kopūstai su obuoliais


Reikės:

3 kg šviežių žieminių kopūstų
8 vnt. obuolių
3 skiltelių česnako

Marinatui:

1 l vandens
0,5 stiklinės cukraus
1 stiklinės svarainių sulčių
2 v. š. druskos

Gaminimas:

  • Kopūstus nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite šiaudeliais.
  • Obuolius taip pat nuplaukite, nulupkite ir išskobkite jų vidų. Pjaukite obuolius per pusę ir sutarkuokite šiaudeliais.
  • Paruoštus produktus sumaišykite giliame dubenyje arba puode, užpilkite verdančiu vandeniu, kuris turi vos semti įdėtus produktus, ir palikite maždaug 12 valandų pastovėti.
  • Praėjus nustatytam laikui, vandenį nupilkite, o atskirame puode sumaišykite marinatui skirtus produktus ir viską užvirkite.
  • Ten pat sudėkite kopūstus su obuoliais ir dar sykį užvirkite.
  • Verdančią masę sukrėskite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite. Laikykite šiltai.

Žieminės salotos su baltagūžiais kopūstais


Reikės:

5 kg baltagūdžių kopūstų
1 kg svogūnų
1 kg saldžiųjų pipirų
1 kg morkų
350 g cukraus
4 v. š. druskos
0,5 l aliejaus
0,5 l acto

Gaminimas:

  • Kopūstus supjaustykite stambesniais gabalėliais, morkas sutarkuokite, o svogūnus ir paprikas supjaustykite smulkiais gabalėliais. Viską sumaišykite ir įdėkite druskos bei cukraus.
  • Tuomet pilkite actą, aliejų ir vėl viską gerai sumaišykite.
  • Gautą turinį palaikykite didesniame dubenėlyje maždaug 12 valandų ir praėjus šiam laikui viską sudėkite į stiklainius. Laikykite šaltai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)