Pagrindiniai faktai apie ledus: ledai gaminami vandens arba pieno pagrindu. Vandens pagrindo ledai vadinami šerbetu, jų sudėtyje – 85–90 proc. vandens. Antrųjų tekstūra kreminė, jie gaminami iš pieno, grietinėlės, jogurto ar kt. laktozės turinčių ingredientų.

Kalbant apie naudingumą – abiejų tipų ledai panašūs, tik pieno pagrindo ledai yra kaloringesni: 100 g – 200–250 kalorijų, o šerbeto 100 g – apie 100 kalorijų. Be to, kiekviename deserte yra papildomų komponentų, kurie gerina skonį, tačiau turi įtakos energetinei vertei. Tai – kakava, riešutai, vaisių koncentratai, saldikliai, sirupai... būtent šie priedai (o ne pati ledų bazė) daro ledus kaloringus.

Ar padeda ledai norintiems sulieknėti?

Tie, kurie laikosi tam tikro mitybos plano ar valgo tik tam tikrus produktus, turi suprasti – pistacijų ledų porcija kartą per savaitę nesutrikdys jūsų dietos. Na bet jei ramybės neduoda mintis apie kalorijas, rinkitės šerbetus (nebūtinai be cukraus, jei tik nesergate diabetu).

Antras dietinis variantas – pieno, o ne grietinėlės pagrindo ledai arba lieso pieno grietinėlės ledai be priedų. Pažiūrėkite, kad ledų sudėtyje nebūtų kenksmingų riebalų, kaip antai, palmių aliejaus. Daugelis painioja sąvokas „be cukraus“ ir „be riebalų“ – saugant figūrą reikia vengti cukraus, o riebalų nebūtina atsisakyti.

Šiais laikais cukrų vis dažniau keičia stevija, kuri yra 130 kartų saldesnė už įprastinį cukrų, o organizmui nežalinga. Tik dalis dietologų mano, kad stevija nepatenkina mūsų priklausomybės nuo cukraus ir, suvalgius ledų su stevija, greičiausiai norėsis dar ir dar...

Nuo kokių ledų pučia pilvą?

Pilvą gali pūsti nuo įvairių veiksnių, bet dažniau esame linkę manyti, kad to priežastis – maisto produktai, o į jų sąrašą įeina ledai. Daugelis žmonių su metais ima netoleruoti laktozės (teigiama, kad net 75 proc. visos žemės gyventojų), tiesa, tikrai ne visi ima dusti ar būna baisiai išberti. Atlikite eksperimentą ir stebėkite – kaip organizmas reaguoja, kai suvalgote ledų? Pilvo pūtimas gali būti alergijos maisto produktui požymis. Vadinasi, pieno pagrindu gaminti ledai jums netinka, rinkitės vaisinius ar kokosų pieno ledus.

Kokie ledai teikia energijos?

Šerbetuose įprastai yra daugiau cukraus nei pieniniuose leduose. Tai susiję su receptoriais. Norint sustiprinti skonį, vandeniui reikia daugiau gliukozės nei pienui. Ne viskas taip baisu – žinoma, kad žmogaus organizmui reikalingas tam tikras cukraus kiekis, iš jo akimirksniu gauname energijos. Taigi norint greitai gauti energijos, galima sau leisti vaisinių ledų ar šerbeto porciją. Kita vertus, pieno produktų pagrindo ledai – kalcio ir riebaluose tirpstančių vitaminų šaltinis, o jei ledai bus su riešutais, aprūpinsite organizmą dar ir ląsteliena.

Kokią įtaką ledai daro nuotaikai?

Kalcis ir fosforas turi įtakos ne tik kaulams, bet ir moterų nuotaikai. Tai susiję su hormonų pokyčiais menstruacijų ciklo metu. Trumpai tariant, tai – puikus būdas padėti, kai per pms svyruoja nuotaikos.

Dar vienas priedas – hormono trombotonino stimuliavimas; šis hormonas mažina streso hormono lygį organizme. Piene yra ir amino rūgšties L triptofano, kuri yra natūrali raminamoji medžiaga. L triptofanas skatina atsipalaiduoti nervų sistemą ir gerina miegą. Mėgstamas serialas ir ledų porcija? Gal ir nebloga mintis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją