Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad braškės yra labai naudingos mūsų sveikatai.

„Braškės vertinamos dėl itin didelio kiekio vitamino C, mangano, kalio, vitamino B9 koncentracijos. 8 vidutinio dydžio braškėse yra 94 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos (RPN), 20 proc. mangano RPN, 4-5 proc. kalio RPN ir vitamino B9 – 6 proc RPN. Šiek tiek mažiau yra geležies, vario, magnio bei fosforo, o taip pat vitaminų B6, K ir E.

Braškės
Foto: Shutterstock

Braškėse yra antocianinų, kurie labai svarbūs širdies sveikatai, taip pat ir elagitaninų, kurie kovoja su bakterijomis ir mažina vėžio riziką. Vartojant braškes sumažėja „blogojo“ cholesterolio oksidacija, oksidacinis stresas, žalingas priešuždegiminių ir skausmą malšinančių vaistų ir alkoholio poveikis. Braškės naudingos akims, odai ir kt.“, – aiškina specialistė.

Anot jos, labai svarbus braškių laikymas ir sandėliavimas, nes netinkamai laikomos šios uogos gali prarasti visas savo naudingas savybes.

„Maksimali braškių laikymo trukmė yra 2 dienos – per tiek laiko uogos nepraranda daug vitamino C ir polifenolių. Braškės netampa pavojingos po 2 dienų, tiesiog ilgiau jas laikant prarandama daug maistinių medžiagų. Nustatyta, kad optimali braškių laikymo temperatūra yra gana žema – 2 ºC šilumos, o visuomenės sveikatos organizacijos šaldytuve rekomenduoja nustatyti 4,4 °C temperatūrą kaip saugiausią maistui laikyti.

Braškės
Foto: Shutterstock

Braškės labai trapios, todėl jas tvarkant ir sandėliuojant reikia būti itin atsargiems. Prieš dėdami jas į šaldytuvą, pašalinkite pažeistas uogas. Neplautas ir nesmulkintas sudėkite į sandarų indą, kad jos neprarastų drėgmės. Nepalikite per ilgai braškių kambario temperatūroje arba tiesioginės saulės spinduliuose, nes tai jas sugadins“, – perspėja S. Čapkauskienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kaip perkant braškes įsitikinti, kad uogos yra kokybiškos, šviežios ir skanios.

„Braškės turi būti nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio.

Uogų šviežumą parodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir tvirtai laikosi ant uogos – tokia braškė šviežia. Kokybiškas uogas galima atpažinti ir iš jų kvapo. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus“, – teigia specialistai.