Džiovinti, švieži ar šaldyti?

Parduotuvėse galima rasti pačiais įvairiausiais būdais apdorotų žirnių. Džiovinti žirniai gali būti skaldyti arba pilni, taip pat rastume šaldytų žaliųjų žirnelių arba žirnių ankščių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žirniai yra priskiriami ankštinių produktų grupei, tad yra vertinami kaip augalinių baltymų šaltinis – tai pagrindinė žirnių nauda.

Žirniai

„Dar ankštyje esantys žirneliai turi šiek tiek mažiau baltymų, bet daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kalbant apie sausus džiovintus žirnius ir patiekalus iš jų, juose šalia baltymų yra šiek tiek angliavandenių ir visa gama mineralinių medžiagų bei vitaminų. Žirniuose yra ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, ypač šviežiuose arba šaldytuose.“

Svarbu atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas

„Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva sako, kad, švieži žirneliai turi būti blizgūs, tvirti ir ryškiai žali. Reikėtų vengti sutrūkinėjusių ar suglebusių ankščių, nors maži įbrėžimai neįtakoja produkto kokybės bei skonio savybių.

„Žirnelius geriausia suvartoti kuo greičiau, nes jie greitai praranda traškesį. Norėdami juos traškius išlaikyti ilgiau, dėkite į šaldytuvą neišpakuotus, kad jie neprarastų drėgmės. Tinkamai laikomi virti žirneliai šaldytuve išsilaikys apie 3–5 dienas.

Žirniai

Turint didesnį kiekį, žirnelius rekomenduojama išlukštenti ir trumpai nuplikyti verdančiame vandenyje – taip užtikrinsite, kad jie išlaikys ryškiai žalią spalvą ir netaps koše. Po nuplikymo atvėsinkite žirnelius šaltame vandenyje su ledukais. Kai atvės, dar kartą juos perkoškite per sietelį ir pašalinkite vandens perteklių (geriausia palaikyti ant rankšluosčio porą valandų, kad šaldant nesusidarytų ledukai). Sudėkite žirnelius į mažus polietileninius maišelius vienu sluoksniu ir užšaldykite. Vieno sluoksnio pradinis užšaldymas neleidžia žirniams sulipti – taip jie ilgai išlieka švieži“, – pataria specialistė.

Ar žirniai tinka visiems?

Ankštines daržoves dr. Edita Gavelienė rekomenduoja į savo mitybos racioną įtraukti nors ir kasdien, o žirnius pataria valgyti ir glitimo netoleruojantiems žmonėms, nes šiose daržovėse nėra gliuteno.

„Ankštinės daržovės gali būti salotų ar sriubų ingredientas, taip pat vartojamos kaip atskiras užkandis. Pačius įvairiausius žirnius ar kitas daržoves vartoti 2–3 kartus per savaitę būtų puiku.“

Ankštiniai produktai
Foto: Shutterstock