Jodas palaiko normalią daugelio organizmo funkcijų veiklą, todėl kiekvienam savo sveikata ir gera savijauta besirūpinančiam žmogui svarbu pasistengti, kad šio svarbaus mikroelemento atsargos neišsektų“, – perspėja V. Kurpienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad skydliaukė yra vienas svarbiausių žmogaus organų, kurio gaminami hormonai turi įtakos daugeliui organizmo funkcijų, o normaliai skydliaukės veiklai palaikyti yra itin svarbus jodas.

„Skydliaukė yra atsakinga už trijų pagrindinių hormonų gamybą – tiroksino (FT4), trijodtironino (FT3) ir kalcitonino. Šių hormonų sintezėje dalyvauja būtent jodas. Tačiau pats organizmas jodo pasigaminti negali, todėl jį gauname iš aplinkos – didžiąją dalį su maistu ar vandeniu“, – pasakoja dietistė.

Vaida Kurpienė

Pasak specialistės, rūpintis jodo atsargomis svarbu ir norintiems sumažinti kūno svorį. „Jodas yra būtinas skydliaukės hormonų gamybai, o šie padeda kontroliuoti organizmo medžiagų apykaitą – procesą, kurio metu maistas paverčiamas energija ir šiluma. Kai šis procesas yra lėtas, gali pradėti augti kūno svoris.

Jei skydliaukės hormonų lygis yra žemas, kūnas ramybės metu degina mažiau kalorijų. Tai reiškia, kad daugiau jų organizme kaupiasi riebalų pavidalu. Iš maisto ir kitų natūralių šaltinių gaunant pakankamai jodo, skydliaukei padedama palaikyti tinkamą organizmo metabolizmą – t. y. greitesnę medžiagų apytaką. Ir priešingai – organizmui jaučiant jodo trūkumą, medžiagų apykaita gali sulėtėti“, – dėsto pašnekovė.

Ji primena, kad skydliaukės hormonai vaidina labai svarbų vaidmenį ir reguliuojant nervų sistemos veiklą. „Būtent dėl to jodo trūkumas gali atsiliepti ir emocinei žmogaus savijautai. Jodo trūkumas dažnai lemia ir neapleidžiantį fizinį nuovargį bei mieguistumą.

Per žemas skydliaukės hormonų kiekis gali būti susijęs ir su sausa bei pleiskanojančia oda. Skydliaukės hormonai padeda užtikrinti odos ląstelių regeneracijos procesus, juos paspartinti. Gaunant nepakankamai skydliaukės gamybai būtino jodo, oda greičiau sensta, išsausėja“, – pasakoja V. Kurpienė.

Jodas

Anot jos, šio svarbaus mikroelemento gauname su maistu ar gerdami jo turintį mineralinį vandenį, taip pat labai nedidelę dalį jodo galima gauti kvėpuojant juo prisotintu oru.

„Norint gauti pakankamai jodo ir tokiu būdu palaikyti normalią organizmo funkcijų veiklą, į savo racioną reikėtų įtraukti pakankamai jodo šaltinių – visų pirma žuvies ir jūros gėrybių. Reikėtų nepamiršti, kad organizmas įsisavina ne visą su maistu gaunamą jodą, todėl gali būti naudinga paieškoti ir papildomų jo šaltinių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)