Išvaizda

Kmynų sėklos yra tamsesnės spalvos, jos šiek tiek išlenktos ir mažesnės už kumino sėklas. Kumino sėklos yra geltonai rudos, tolygesnės be tamsesnių juostelių spalvos. Kumino skonis kartokas, primenantis pipirą, tad antikos laikais, kuminas buvo naudojamas vietoje pipiro, kuris, tuo metu, buvo itin brangus. Kumino sėklos populiarios Lotynų Amerikos, Afrikos ir Artimųjų Rytų virtuvėse. Tai yra vienas iš svarbiausių Indijos virtuvės prieskonių.

Kmynas ir kuminas
Foto: Shutterstock

Kmynas

Kilmė

Kmynas (lot. Carum carvi L.) tai unikalus prieskonis, naudojamas kulinarijoje ir natūralioje medicinoje. Dažnai laikomai ir vadinami sėklomis, kmynai, iš tikrųjų, yra džiovinti kmynų (Carum carvi L.) vaisiai. Kmynas auga Šiaurės ir Centrinėje Europoje bei Centrinėje Azijoje. Kmyno kilmės vieta – dabartinės Turkijos teritorija, kur jis augo maždaug prieš 5 tūkstančius metų. Šis grakštus augalas laikomas vienu seniausiai vartojamų prieskonių Europoje.

Maistinė vertė

Kmynuose yra eterinio aliejaus (3–7%), riebalų rūgščių (10–18%) (petroselino, linolo ir oleino rūgščių), baltymų (20%), angliavandenių (15%), fenolio rūgščių, būtent kavos rūūgšties), flavonoidų (kvercetino, kaempferolio). Kmynuose vyraujantys antioksidantai tai lemonenas (48,1 %), karvonas (32,9 %) ir mircenas (8,9 %).

Kmynas ir kuminas
Foto: Shutterstock

1 valgomajame šaukšte kmyno sėklų (7 g):

Kalorijos: 22
Angliavandeniai: 3,34 g; skaidulos: 2,55 g; cukrus: 0,04 g
Baltymai: 1,32 g
Riebalai: 0,98 g
Vitaminas B1 (tiaminas): 0,03 mg (1,7 %)
Vitaminas C: 1,41 mg (2,3 %)
Geležis: 1,09 mg (6,0 %)
Kalcis: 46,16 mg (4,6 %)
Manganas: 0,09 mg (4,4 %)
Magnis: 17,29 mg (4,3 %)
Fosforas: 38,06 mg (3,8 %)
Kalis: 90,52 mg (2,6 %)

Nauda sveikatai

Kmynai pasižymi stimuliuojančiu, atsikosėjimą skatinančiu ir antispazminiu poveikiu ir vartojami esant skrandžio skausmams, opoms, vidurių užkietėjimui, pūtimui ir pykinimui.

Kmynai skatina skrandžio sulčių sekreciją ir skatina tulžies išsiskyrimą, kuris padidina apetitą ir turi virškinimą stimuliuojantį poveikį. Kmynai aktyvina virškinimo sistemos darbą ir iš virškinamojo trakto susikaupusių dujų pašalinimą. Mokslininkai spėja, kad kmynų poveikį svorio kontrolei gali lemti teigiami žarnyno bakterijų pokyčiai, kurie veikia hormonų reguliavimą, riebalų apykaitą ir apetitą.

Kmynuose esantys bioliginiai junginiai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Kmynai taip pat pasižymi antimikrobiniu, antioksidaciniu, priešuždegiminiu, antidiabetiniu, diuretiniu poveikiu. Visi esate girdėję apie kmynų poveikį seksualinei funkcijai ir moterų vaisingumui. Mokslininkai nesutaria dėl kmynų poveikio testosterono kiekiui, tad šis klausimas išlieka diskutuotinas ir teigti, kad kmynai mažina vyrų vaisingumą, negalima. Kai kuriose kultūrose, kmynai buvo naudojami kaip medžiaga, sukelianti persileidimą, bet vėl gi, moksliškai tai nepatvirtinta.

Panaudojimas

  • Nėra aiškios dozavimo rekomendacijos, tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad 1/2 - 1 arbatinis šaukštelis (1–6,7 gramo) kmyno sėklų, padalinto į 3 dozes/parą, yra saugus ir veiksmingas.
  • Kmynų arbata labai tinka žindančioms moterims, nes pasižymi antigripiniu poveikiu žindomų kūdikių virškinimo traktui.
  • Naudojamos pilnos kmynų sėklos arba sumaltos tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose, tokiuose kaip duona, pyragai, įvairūs troškiniai ir net gėrimai.
  • Kmynų aliejus naudojamas veido odai.

Kuminas

Kilmė

Kuminas (lot. Cumin cyminum L.) tai lapinis augalas, augantis Kinijoje, Indijoje, Viduriniuose Rytuose ir Viduržemio jūros regione. Kuminas tai kmyno ir pankolio giminaitis. Kumino sėklos net laikomos antruoju prieskoniu po pipiro ir jau daugiau kaip 5000 metų vertinamos ir naudojamos kaip prieskonis ir žolinis preparatas įvairiems negalavimams palengvinti.

Kmynas ir kuminas
Foto: Shutterstock

Kumino sėklų maistinė vertė

1 valgomajame šaukšte kumino sėklų (6 g):

Kalorijos: 22,5
Angliavandeniai: 2,65 g; skaidulos: 0,63 g; cukrus: 0,13 g
Baltymai: 1,07 g
Riebalai: 1,34 g
Vitaminas B1 (tiaminas): 0,04 mg (2,5 %)
Vitaminas B3 (niacinas): 0,27 mg (1,4 %)
Vitaminas B6 (piridoksinas): 0,03 mg (1,3 %)
Vitaminas A: 76,20 TV (1,5 %)
Vitaminas E: 0,20 mg (1,0 %)
Vitaminas C: 0,46 mg (0,8%)
Geležis: 3,98 mg (22,1 %)
Manganas: 0,20 mg (10,0 %)
Magnis: 21,96 mg (5,5 %)
Kalis: 107,27 mg (3,1 %)
Fosforas: 29,94 mg (3,0 %)

Nauda sveikatai

Tradicinėje medicinoje kuminai laikomi stimuliuojančiu ir sutraukiančiu poveikiu pasižyminčiu žoliniu preparatu, svarbus ir tinkamas virškinamojo trakto, ginekologiniams bei kvėpavimo takų sutrikimams slopinti. Kumino sėklose yra natūralių medžiagų, kurios veikia kaip antioksidantai. Tai reiškia, kad šios medžiagos (apigeninas ir luteolinas) slopina laisvųjų radikalų, žeidžiančių sveikąsias ląsteles, veikimą – stiprina ir saugo mūsų organizmą.

Kuminas labai svarbus sklandžiai virškinimo funkcijai. Kumino sėklos skatina virškinimą, slopina skrandžio skausmus, dujų kaupimąsi, stimuliuoja virškinamojo trakto gleivinę ir kasos virškinimo fermentus. Šimtmečius kuminai buvo naudojami apetitui mažinti. Tradicinės medicinos specialistai kumino sėklas rekomenduoja viduriavimui gydyti. Moksliniai tyrimai taip pat patvirtina, kad kumino sėklų ekstraktas padeda slopinti viduriavimo simptomus. Moksliniai tyrimai taip pat parodė, kad kumino sėklos gali skatinti kasos fermentų, junginių, reikalingų tinkamam virškinimui ir maistinių medžiagų pasisavinimui, sekreciją.

Kumino sėklų sėklų veikliosios medžiagos (terpenai, fenoliai, flavonoidai ir alkaloidai) veikia priešuždegimiškai ir antiseptiškai. Taip pat kumino sėklos stimuliuoja nervų sistemą ir gerina atmintį.

Kumino sėklos pasižymi aukštu geležies kiekiu: viename arbatiniame šaukštelyje maltų kuminų yra 1,4 mg geležies, arba 17,5% RPD suaugusiems. Geležis trūkumas pasireiškia daugeliui žmonių, tad kuminas svarbus vartoti papildyti geležies, būtino mūsų organizmui mineralo, atsargas. B grupės vitaminai svarbūs nervų sistemos veiklai, kad smegenyse medžiagų apykaitos procesai vyktų tinkamai, todėl padeda streso reguliavimui, gerina miego kokybę.

Taip pat, keliamos prielaidos, kad kuminas gali mažinti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje bei gerinti gliukozės panaudojimą, sergant cukriniu diabetu. Kol kas nėra aišku, kokie biocheminiai procesai atsakingi už šį veikimo mechanizmą, ar koks kumino kiekis būtinas, sukelti tokį poveikį. Taip pat, moksliniai tyrimai patvirtina, kad kumino sėklų papildai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tik vėl gi, neaišku, ar vartojant kumino sėklas kaip prieskonį nedideliais kiekiais, gaunama tokia pati nauda.

Kumino veikliosios medžiagos mažina maistinių bakterijų ir tam tikrų rūšių infekcinių grybų dauginimąsi. Virškinimo metu, kuminas išskiria komponentą, vadinamą megalomicinu, turintį antibiotinių savybių ir veikiantį antimikrobiškai.

Kmynas ir kuminas
Foto: Shutterstock

Panaudojimas

  • Kumino, juodųjų pipirų ir medaus derinys tam tikrose Vidurio Rytų šalyse laikomas afrodiziaku. Nesvarbu, ar šis gėrimas iš tikrųjų įkvėps Kupidoną ar ne, tai tikrai skanus derinys, kurį galima naudoti gardinant daržoves, vištienos ir žuvies patiekalus.
  • Paruoškite puodelį šildančios ir raminančios kuminų arbatos, užvirindami sėklas vandenyje ir palikdami jas 8–10 min. atvėsti. 2-3 kartus per dieną geriama tokia arbata, padeda numalšinti skrandžio skausmą. Kumino sėklų-imbiero arbata gelbsti peršalus.
  • Ruduosius ryžius pagardinsite pridėdami kumino sėklų, džiovintų abrikosų ir migdolų. Kuminu tinka gardinti ir humusą, kepamas daržoves, taip pat ankštinius.
  • Pirkite kumino sėklas, nes reikiamus kumino miltelius galite pasigaminti namie, nes tokiu būdu jie išlaikys skonį, kvapą ir savo maistines savybes. O taip pat, būsite tikri, kad nėra įmaišytų papildomų ir prastesnės kokybės prieskonių.
  • Tipinė ir saugi kumino sėklų, dozė yra nuo 300 iki 600 miligramų per dieną.
  • Kumino sėklos ir milteliai turėtų būti laikomi sandariai uždarytame stikliniame inde vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Malti kuminai išsilaikys apie šešis mėnesius, o visos sėklos išliks šviežios maždaug vienerius metus.


Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.