Pradėsiu nuo to, kad pusdienio pabėgimą iš sostinės suplanavome dėl Paliesiaus dvare vykusio klasikinės muzikos koncerto, kuriame savo talentu susirinkusius žavėjo prancūzų pianistas Jean-Marc Luisada. Nors ir dvare galėjome likti vėlyvų pietų (neabejoju, kad jie būtų tokie pat kerintys kaip ir koncertas), bet nusprendėme patyrinėti šią Aukštaitijos dalį ir atrasti vietinių gastronominių perliukų. Ir ką jūs manote? Mums pavyko.

Savo pietų pertraukai vietą rinkomės pagal maršrutą ir tiesiog googlindami. Smalsumą sužadino dvi vietos „Sarių karčiama“ bei restoranas „Beržuvis“, kurį dėl nuotaikos po tokios aukštos prabos koncerto ir pasirinkome.

Restorane daug lankytojų nebuvo, prie vieno didesnio staliuko buvo minima šventė, prie kito jauni žmonės gėrė arbatą, o dar vėliau prisijungė ir keletas smaližių. Mes pasirinkome staliuką prie lango, su vaizdu į rudenėjantį Švenčionių parkelį bei pakankamai operatyviai sulaukėme restorano meniu. Deja, čia ir baigėsi aptarnaujančio personalo operatyvumas, bet apie tai žemiau.

Buvome tikrai praalkę, tad savo vėlyvai pietų pertraukai užsisakėme: baravykų sriubos (4 EUR), silkės su grybais (3 EUR), firminį kiaulienos kepsnį „Beržuvis“ (7 EUR) bei įdarytą vištienos krūtinėlę su saulėje džiovintais pomidorais bei sūriu (6,5 EUR). Bendra mūsų pietų suma 20,5 EUR, tad nepamirštant, jog tai už keturis ir dar tokius (kokie jie skaitome žemiau) patiekalus, ji atrodo labai pagrįsta.

Beržuvis

Ar skanu? Pirmiausia sulaukėme sriubos bei silkės, kuriems neturėjome jokių priekaištų ar net atvirkščiai – išsakėme komplimentus.

Sriuboje gausu baravykų, morkų, bulvių, saikingai įdėta grietinės, o ant viršaus žalumynai. Viskas paprasta, bet labai gardu. Šalia pateiktos minkštos duonos riekelės.

Beržuvis

Silkė su grybais taip pat buvo skani, pakepti grybai su majonezu yra puikus šios žuvies garnyras, bet būtume neatsisakę prie jų suvalgyti ir karštos bulvės. Čia patarimas meniu atnaujinimui.

Antrieji patiekalai mus dar labiau ir maloniau nustebino. Ar mes tikėjomės sulaukti tokių gardumynų mažame Lietuvos miestelyje? Tikrai ne, bet sulaukėme ir likome labai patenkinti.

Vištiena minkšta, saulėje džiovintų pomidorų su sūriu įdaras atsiskleidė visu gražumu. Garnyras, nors ir sukėlė šypseną dėl savo išpjaustymo formų, buvo tiesiog paprastai geras, o padažas šone tik dar labiau pagyvino skonį. Ir čia turiu pripažinti, kad buvo vienas iš nedaugelio atvejų, kada to padažo norėjau daugiau ir gausiau.

Firminis kiaulienos kepsnys „Beržuvis“ yra originalus savo pateikimo būdu, nes čia kepsnys yra iškart supjaustomas griežinėliais. Visą lėkštę yra okupavęs trintų pomidorų su prieskoniais padažas, krašte puikuojasi apkeptos bulvės, o ant viršaus daug gražgarsčių bei kitų žalumynų.
Kadangi visus patiekalus dalinomės, tai ir šiam galiu skirti aplodismentus.

Beržuvis

Ar greita? Jau trumpai užsiminiau, kad mus ir kitus lankytojus aptarnavę du žmonės tikrai nepasižymėjo operatyvumu. Nors jiems koją kišti galėjo ir ne nuo jų pačių priklausantis, o žmonių virtuvėje darbas. Apie savo užsakytus karštus patiekalus aptarnaujančio personalo klausėme net du kartus, nes nesitikėjome patiekalų sulaukti po daugiau nei valandos. Tiesa, pirmieji – sriuba ir silkė pasiekė mus po 15 minučių, tad po to kažkaip pralaukėme ir pagrindinių.
Dėl aptarnavimo kultūros, laiko, greitumo ir bendrai malonesnės atmosferos palaikymo šis restoranas turi kur pasitempti ir net septynetui šio egzamino neišlaikytų.

Kas įdomu? Įdomiausia yra tai, jog net ir taip ilgai pralaukus maisto ir šypsenai jau dingstant nuo mūsų veidų, situacija pasikeitė, paragavus maisto! Būtent didžiausia stiprybe ir įdomybe šiame restorane aš išskirčiau maisto skonį, dėl kurio aš čia dar būtinai sugrįšiu (laukti taip ilgai nenorėčiau, bet jeigu reiks – lauksiu).

Žinoma, svarbu paminėti, jog restoranas veikia nuo 1980 metų ir tik vietiniai galėtų atsakyti, ar nuo tada yra ir kokie pasikeitimai. Man pasirodė, kad interjere išlaikyta nemažai to meto mados tendencijų, o dabartinis meniu jau labiau atspindi šiuos laikus, nes be visų restoraninių karštų patiekalų, čia yra kepamos ir picos.

Beržuvis

Trumpa išvada, jeigu būtų sudaromas geriausių Lietuvos mažų miestelių ir kaimelių restoranų trisdešimtukas, šią vietą aš drąsiai nominuočiau. Truputį sparčiau dirbant, tikrai išlaikysite visą laiką savo klientus besišypsančius.

Restoranas „Beržuvis“ dirba adresu Vilniaus g. 8/2, Švenčionys. Jų darbo laikas kasdien 11:00 – 20:00 val., penktadieniais – šeštadieniais dirbama iki 23:00 val. Jų Facebook paskyra.