– Lietuviai turi šaltibarščius, o kokias gaivias sriubas atradote Bulgarijoje?

– Bulgariška agurkų šaltsriubė taratoras buvo vienas skaniausių atradimų. Dubenėlis taratoro su karštomis keptomis bulvėmis bent jau man ir dabar yra vienas skaniausių bulgariškų patiekalų. Taratoro gali gauti praktiškai bet kurioje užeigoje, kavinėje, į vienkartines stiklines jis pilstomas netgi gatvės maisto kioskuose. Ir, žinoma, mielai gaminamas bulgarų namuose.

– Kaip bulgarai vertina lietuviškus šaltibarščius (tie, kas ragavę)?
Praktiškai visi mūsų svečiai bulgarai, pirmą kartą ant stalo išvydę ryškios rausvos spalvos dubenį, galvojo, kad tai – desertas. Jeigu mėgsta taratorą, beveik visada susižavi ir lietuviškais šaltibarščiais. Juk skonis panašus, gaivus, tik kad mūsų šaltibarščiai – žymiai gražesni, ypač jei lėkštės viduryje plūduriuoja kontrastinga kietai virto kiaušinio puselė.

– Kodėl rekomenduotumėte pasigaminti taratorą?

– Paruošimo eiga labai paprasta, skonis savo gaivumu panašus į šaltibarščių, įdomumo suteikia česnakas ir traškantys graikiški riešutai. Puiki alternatyva, jei tuo metu namuose neturite marinuotų burokėlių.

RECEPTAS

Bulgariška šaltsriubė taratoras

Taratorui naudojami:

agurkai,
krapai,
česnakas,
jogurtas,
alyvuogių aliejus,
druska
ir graikiški riešutai.

Sunku suklysti šiuos produktus maišant puode, tačiau kiekvienuose namuose Bulgarijoje jis daromas skirtingai. Dalinuosi savuoju būdu.

* Pirmiausia nulupu agurkams žievę ir supjaustau kubeliais. Anksčiau agurkus tarkuodavau, bet laikui bėgant su vyru supratome, kad traškiau ir skaniau mums, kai yra ką pakramtyti.

* Tada dedu saujelę smulkiai supjaustytų krapų. Dideliu peiliu sutraiškau ir smulkiai supjaustau kelias česnako skilteles. Įberiu druskytės. Tada užpilu keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišau, kad agurkai gerai apsiveltų aliejumi ir druska.

* Bulgarijoje neriebaus jogurto rūšių yra daugybė, vadinasi jis кисело мляко arba rūgštus pienas. Dažniausiai perkame 4.5% riebumo. Atskirame dubenyje pamaišau ir per pusę praskiedžiu šaltu vandeniu. Gerai paplaku šluotele, kad skystis būtų vienalytis, be gumulėlių.

* Tada pilu ant puode laukiančių aliejuotų daržovių ir vėl gerai išmaišau. Šią šaltsriubę gaminant Lietuvoje, puikiausiai tiks paprastas lietuviškas kefyras.

* Skaniausias taratoras būna kitą dieną, kai „prinoksta“, tai yra, visi kvapai ir skoniai gerai susimaišo tarpusavyje.

* Prieš valgant bent jau man yra tiesiog būtina taratorą pabarstyti saujele smulkintų graikiškų riešutų. Tačiau daugybė žmonių apseina ir be riešutų.

* Aš pati taratorą valgau kaip sriubą, iš dubenėlio su šaukštu. Mano vyras piktybiškai reikalauja patiekti stiklinėje ir tada geria, galynėdamasis su visais plūduriuojančiais agurkų kubelias. Karštą vasaros dieną tiek į visą dubenį su sriuba, tiek į atskirą stiklinę prieš geriant bulgarai mielai prisideda ledo kubelių, kad patiekalas būtų dar gaivesnis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją